Väder: Redan tidigt på morgonen en ganska frisk ost-nordostlig vind som sedan bara ökade. Säkert var det kuling i byarna. Och så regnade det så gott som hela förmiddagen också. Med andra ord; toppen fiskeväder!

Vad gäller vattenståndet; se till höger och vidare ner i texten.

 

 

 

10-05-12

 

 

Onsdag

 

 

Högt och lågt

 

 

 

Eller bra och dåligt, toppen och botten.
Som förra gången jag var ute; en höjdardag.

Nackdelen med en toppendag är att nästa gång man fiskar blir det så mycket sämre. Även om det var bra. Som idag.

Men först några ord om väder och vattenstånd. Jo, när jag körde ut så var det lågvatten. Jag har märkt det tidigare på mig själv att jag alltid tror att som det är i början av en fiskedag så kommer det att förbli resten av dagen. Därför kunde jag inte begripa att där det för ett par timmar sedan vattnet bara nådde mig upp till låren nu nådde över midjan och jag nära på började ta in vatten.
Ändå att jag mycket väl är medveten om att vindar på nord för det mesta brukar medföra raskt stigande vatten. Det var förresten därför jag valde dagens ställe. Just för att det annars brukar vara för djupt och svårfiskat vid pålandsvind där. Nu kunde jag nå stora ytor i lä, medvind och lågvatten.
Från minus åtta till plus femton cm. Från lågt till högt på fem timmar.

Den friska vinden gjorde också att jag inte behövde ha det allra minsta dåliga samvete att jag inte tog båten idag. Och så regn till råga på allt. Det är toppen när man vadar men botten när man är ute i båten.

På land håller det de allra flesta hundpromenerare och andra inomhus och man slipper störas av dem samt att man bara behöver ta på sig sin korta regnjacka och vända ryggen mot vädret så är man totalt vattentät. Plus att fisket alltid är bättre vid regn. Plus att det oftast blir bättre naturbilder vid regn. Särskilt när det lättat lite och solen glimmar till:

Äsch, ingen inspiration anländer att beskriva själva fisket idag!
Det är förstås förra gångens lyckade fiskedag som är orsak till det. I vanliga fall hade jag nog kunnat utgjuta mig över hur kul och spännande det var och hur starka gäddorna var och vilken plaskande, vild kamp det var. Hur de högg och virvlade samt att jag nog tappade den allra största idag. Och hela sex gäddor på dagens enda ställe. Det är närapå sensation denna för övrigt fiskfattiga vår.
Där alla utom den första var, vad jag brukar kalla fina. I alla fall en liten bit över tvåkilosgränsen.

Det lämnar lite plats åt annat aktuellt. Utrustningen. Spön.
Som idag använde jag mitt klass fem-spö. Ett tio fots Kunnan som har några år på nacken. Låt se...? Hm... Det bör vara en bit över trettio år gammalt. Jag tror inte jag ljuger så mycket om jag påstår att det varit i flitig användning både ständigt och konstant genom alla de åren. OK, det kan ha skiftat lite under olika år men ett favoritspö har det alltid varit alltsedan jag köpte det begagnat av en klubbmedlem för 500 spänn.
Konstigt nog har det behållit sin raka form efter alla gånger det har varit böjt ända ner i handtaget. Enda felet är att det har börjat bli lite slitet i holken. Det glappar lite. Men det brukar jag åtgärda genom att lacka lite på den så kallade handelen. Det brukar slitas ner efter några gångers användning så får jag upprepa proceduren. Som helhet är det toppen.

Så har jag ett klass sju-spö. Det är jag lite missnöjd med. Dels har jag brutit toppen en gång och ersatt toppöglan med en alldeles för stor och klumpig sådan. Vågar man säga att toppen är botten utan att bli arresterad?
I alla fall förbättrade det inte de redan mediokra kastegenskaperna nämnvärt.
Det är ett vääldigt billigt ABU-spö jag köpt på rea för vad-var-det? 200 kronor? Det tyckte jag var toppen då.

Nu kan jag i och för sig kasta med vad för slags spö som helst. Åtminstone duger min stil till praktiskt fiske gott och väl, för inte behöver man kasta så långt ute i havet, tycker jag. Det är bättre att gå några steg åt det önskade hållet i stället.
Jag brukar växla mellan de här två utrustningarna utan särskilda orsaker.
 #5 och #7.
Men en # 6 har jag aldrig ägt. Det vore väl den ultimata kompromissen har jag länge tänkt. Så efter moget övervägande, faktiskt under ett par år, slog jag till idag och köpte mig ett sådant spö.
Egentligen hade jag velat ha ett tio fot långt spö men jag hittade precis inget. Den sanna lyckan i vårt samhälle ligger i att konsumera så därför blev det ett ganska dyrt spö. På hemvägen från fisket tog jag omvägen om Flugor.se som ju ligger här i Karlskrona. För att vara exakt i förorten Lyckeby.

Men innan dess passade jag på och körde ner till Långö för att se till båten. Ösa den om inte annat och kolla att de nya förtöjningarna funkade. Kommunen har ju slagit på stort och byggt och satt dit nya bryggor. Mot en ringa avgift visserligen men ändå. Men en sak verkade de ha glömt:

Nämligen det här med högt och lågt. Vatten som stiger och sjunker. Det är toppen med nya, fina bryggor men botten när man inte kan kliva ut på dem.
Inte utan att bli blöt om fötterna och långa hopp åtminstone.
Så lite tur var det ändå att jag inte satsat på båtfiske och stått här tidigt på morgonen med packning och en tung bensindunk och kanske inte kunnat komma fram till båten.
Nå, jag fick i alla fall båten öst och de nya förtöjningarna justerade lite. Fast när jag försiktigt gick på den gamla landgången, sjönk den ännu mer. Till sist vågade jag språnget och lyckades utan mer följder än genomblöta sandaler.

Nu blir det spännande att se hur det nya spöet är. Idag, när jag skriver detta på morgonen, blir första gången jag använder det. Skall ut på en kortare tur enbart för att göra det.

Toppen eller botten?

Visst, jag provkastade det lite grann på en gräsmatta men det är inte förrän i skarpt läge, utvadad i sjön och med en vit gäddsara på tafsen som man verkligen vet.

Kanske man får en näbbis?
De har anlänt i alla fall. De första stötarna kände jag idag och de första små virvlarna efter såg jag. Eller i förrgår då om vi ska vara så noga.

  Nå, en liten video blev det även idag. Jag vet inte om det märks, men några vida, svepande panoramavyer över det omgivande landskapet brukar jag inte bjuda på. Jag är säker på att det inte har något allmänt intresse att få veta platsen för filmen. Det är ändå mest bara kulisser och studiotagningar.
Men idag inleder jag faktiskt med en kameraåkning över havet.

Usch, det blir svårare och svårare att hitta på titlar och välja musik. "Back to normal" kallar jag den här. Lite missvisande egentligen för lite bättre än de flesta tidigare fiskedagarna blev det ändå. Det är bara jämfört med förra gångens toppnotering som den bleknar betydligt. 

En annan sak torde framgå av mina flitiga grävanden med peangen i vidöppna gäddgap. Nämligen en viktig orsak till att jag envisas med att alltid ha framdelen av min fluga röd. Det underlättar en hel del när man letar efter kroken i gapet. Allt annat är vitt. Gäddan och vingen.  Med undantag för blod förstås. Både det som gäddan eventuellt kan blöda, gälbågarna samt mitt eget. Just nu när jag skriver, detta ömmar fortfarande mitt skivade lillfinger en smula.
Det bästa är förstås när kroken sitter på utsidan. Det är även mer bildmässigt när man ser den i vattnet.

 

Det blir spännande nästa gång. Det är många år sedan jag köpte något nytt flugspö så det kommer att bli kul att prova det. Så lite kommer jag säkert att orda om det.


Fiskejournal 2010
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2010-05-12 Gädda Det Enda Stället 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn frisk NO 08:00 Nej
 
2010-05-12 Gädda Det Enda Stället 4,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn frisk NO 08:30 Nej
 
2010-05-12 Gädda Det Enda Stället 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn frisk NO 09:30 Nej
 
2010-05-12 Gädda Det Enda Stället 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn frisk NO 11:00 Nej
 
2010-05-12 Gädda Det Enda Stället 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn frisk NO 11:15 Nej
 
2010-05-12 Gädda Det Enda Stället 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn frisk NO 11:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions