Väder: Kallt igen. Åtminstone ordentligt kyligt med ganska friska sydvästliga vindar. Växlande molnighet och några regnstänk då och då.

Vattenståndet var i stort sett normalt med möjligtvis någon pluscentimeter.

 

 

 

10-05-04

 

Tisdag

 

 

Vitsippemorgon

 

 

 

Dags igen och imorse hade jag en ordentlig holmgång med mig själv om det egentligen inte var dags för båtfiskepremiär. Minns hur det var sist när det var nästan vindstilla och du ändå inte tog båten!
Visst, men det var ju då jag ändå fick en öring...
-Ha! Bara en liten. Hade du kört ut kanske du hade fått två stora?
-Eller ingen alls!

Men idag gjorde jag faktiskt rätt val när jag lät fegheten segra och lämnade bensindunk, flytväst och övriga båtgrejor hemma. Det blev en rundtur på några gamla ställen jag tidigare besökt flera gånger redan i år. Hela tiden hoppas jag på att ordningen har återställts och att gäddorna finns på plats.
För det mesta har den inte gjort det.
På det första stället fick jag visserligen dagens första gädda; en tämligen fin på tre och ett halvt kilo men ett vanligt år hade jag säkert varit i kontakt med tio.

Men varför klaga och gnälla när det är så fint ute?

 

När det så att säga går vita gäss på vitsippehavet.

Undrar om det är de som skriker och skränar så dant när man skrämmer upp dem när man rör sig längs stranden?
Hm... Det gås mycket under en fiskedag, kan man säga.

Gås med krås i sås är en rätt
som äts på många sätt och slinker ner lätt.
 

Inte för att jag saknar dem, men idag hade jag förväntat mig att se och känna av näbbgäddorna. Fast idag höll jag till mest inomskärs och inte på de platser längt ut där man först brukar stöta på dem.

 
Jag hör att det är dåligt gäddfiske lite överallt så därför tar jag med den här bilden på en. Så att inte de som inte får så mycket gädda i år inte glömmer bort hur de ser ut.

Idag fick jag nämligen hela fem gäddor.

Allt är relativt och det är det bästa på länge.

En slump?

I alla fall inte exakt var de stod.
Med det menar jag att till exempel den första gäddan stod precis där jag förväntade mig. Jag förflyttade mig längs med en öppen grundflade med en frisk vind snett från vänster som gjorde det svårt att pressa ut kasten.
 

Hade väl gått ett par hundra meter utan att känna något. På höger sida hade jag en halvö eller ett skär, där det var för grunt för att det skulle finnas fisk där idag.

Men så tog skäret slut och en vik öppnade sig. Där var det lite djupare samt att det blev lite blankvatten och lä för vinden.

När jag vadat i läge, vände jag mig om och la ett kast där.
Efter ett par hemtagningar så bara hoppade gäddan på.
Kul, när det stämde.

För så är det ju att man tror att vissa kast blir mer givande än andra. Ännu mer så är det förstås när man är ute efter havsöring.
Dagens tredje ställe fick jag också helt rätt i var jag skulle finna gäddorna. Naturligtvis är det mycket lättare att påstå det i efterhand än innan. Men idag var det helt och hållet sant.
Eh... Med det menar jag förstås inte att jag brukar ljuga och hitta på här i mina fiskedagboksblad, absolut inte.

Även det stället var en ganska grund vik där jag placerade mig så jag hade vinden i ryggen. Där kunde jag sakta förflytta mig på knädjupt vatten på sandbotten och lägga kasten ut mot djupare vatten. I medvind då förstås.
Ja, jag väljer alltid ställena efter vinden när det går.
Hela tiden hade jag ett litet område i sikte, en udde som bildade vinkel bakom vilken det blev lite lä. Där visste jag att får man ingen fisk där är chansen väldigt liten att det finns någon fisk där överhuvud taget.
Kom dit och fick gäddor.
Alla fyra utan att knappt flytta fötterna.
Sådant är kul och make my day.
Lika mycket att ens beräkningar slår in som att man får hugg. Att det var smågäddor bekommer mig ingenting. I synnerhet inte i år. Jag kan gärna erkänna att det även fanns andra små ställen idag där jag också förväntade mig fisk, men som var tomma.

  En liten film blev det även idag. Inga märkvärdigheter alls. Bara gäddor och som sagt, inte ens en näbbis för att få lite omväxling och större artrikedom.

Idag fick jag så många gäddor att minnet inte räckte till. Nu menar jag inte kamerans minneskort utan mitt eget, interna, så jag fick plocka fram papper och penna.

Vid fyra eller fem gäddor tar det nämligen slut och jag vill gärna ha statistiken korrekt. Fast när jag gjort det tog även gäddorna slut. Fast på filmen är det inklippt mellan ett par gäddor för att få lite omväxling.

Man har ju flera timmars råfilm efter varje fisketur att gå igenom, klippa, klistra, redigera, sätta musik till och göra special effects och åh, så jobbigt det är att vara berömd filmregissör!
Å inte minsta regiassistent har man att köra med heller!

Det är därför det tar lite längre tid nu än innan att få ut dagboksbladen.


 

För att anknyta till vad jag påstod här ovan, är det lite kul att med mina små videosnuttar kunna visa just det att allt jag skriver och berättar om stämmer. Om nu någon skulle fått för sig något annat.

Då så... Då var det inte mer för idag.


Fiskejournal 2010
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2010-05-04 Gädda Ställe ett 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Vxl moln, frisk SV 09:45 Nej
 
2010-05-04 Gädda Ställe tre 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Vxl moln, frisk SV 13:00 Nej
 
2010-05-04 Gädda Ställe tre 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Vxl moln, frisk SV 13:20 Nej
 
2010-05-04 Gädda Ställe tre 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Vxl moln, frisk SV 13:30 Nej
 
2010-05-04 Gädda Ställe tre 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Vxl moln, frisk SV 13:45 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions