Väder: Mulet och frisk västlig vind på morgonen. Vid niotiden uppklarnande och sedan soligt resten av fiskedagen.
Vinden snarare ökade än minskade.

 

Rejält lågvatten ner till minus 25 cm.

 

 

10-04-18

 

Söndag

 

 

Dålig svit

 

 

 

 

Sannerligen existerar lagen om ont och gott, yin och yang samt att lyckan kommer, lyckan går. Men att jag skulle bestraffas med sju års fiske utan ett enda napp för den hyggliga fiskedagen åttonde april, hade jag väl kanske inte anat. Lite överdriver jag kanske, men två hela fiskedagar hade jag utan ett enda hugg. Inte ens såg jag till en enda fisk!

Om man inte kan skylla på otjänligt väder så vad ska man då skylla på?
Eftersom jag haft bra fiske på vissa ställen i år vet jag att gäddorna inte helt dött ut eller flytt landet. Är det inte Ödet så kan det i och för sig vara årstiden. Kanske gäddorna håller på och leker än eller är på väg antingen från eller till sina lekvikar?
Hur som helst är det bara att acceptera två blanka dagar.

Idag var det bara snäppet bättre med två hugg. Ändå att det blåste hårt och jag anpassade ställena därefter. Friska vindar brukar samla fisken är en bra regel som jag tror stämmer.
Dåligt fiske brukar ge dåliga bilder och till idag har jag bara en.

Ett trevligt naturfoto med vilda djur i:

 

Få se...? Jo, nu återstår bara ett ställe till så har jag prövat samtliga. Åtminstone dem som jag brukar besöka flera gånger per år. Man har ju sina rundor som man lägger upp beroende på vädret främst. Men även så att man sprider ut dem. I år har jag två ställen där jag vet att gäddorna står tätt och de sparar jag ju på ordentligt.
Men gäddorna är synnerligen rörliga så inte ens det behöver vara sant. April brukar också vara min speciella havsöringsmånad. Fast i år verkar det som om jag vill ha något blankt, får det bli dagar.
Visserligen sjösatte jag som i går, lördag, men än har jag inte fått det helt klart i och med att de har hållit på och gjort om bryggorna på Långö där den har sin plats. Nu ligger den bara provisoriskt och det känns lite olustigt. Och idag blåste det på tok för mycket att jag ens tänkte tanken att köra ut. Man vill också helst köra en liten testrunda så man vet att motorn startar och att båten inte sprungit läck innan man ger sig ut på öppna havet.
ja, jag vet; man blir fegare och fegare ju äldre man blir...

  En liten videosnutt blev det ändå. Med nödvändighet blir den betydligt sämre än den förra. Dåligt fiske generar även dåliga filmer och inte bara fåtaliga bilder. Även dåliga dagboksblad...
Som väntat blir uppföljaren till förra gångens video betydligt lamare. 

Oj, på grund av ovanstående kan det lätt tolkas som jag vore en missnöjd gnällspik, irriterad på allt och alla. Så är långt ifrån fallet.

Det är alldeles underbart att äntligen kunna köra ner till kusten, klä sig i vadarna ta sitt spö och larva sig iväg. Gå och vada omkring och lägga sina kast i vågornas brus och spänt vänta på hugg. Skiner solen och vinden friskar i dessutom, kan man knappt ha det bättre.


Åh, i år lovar jag till och med att inte klaga på näbbgäddorna. Tvärtom ska jag fiska speciellt efter de förbannade, #¤@£¤"¤!!... Eh, ursäkta, de snabba, exotiska, spännande, för sin storlek, fantastiskt kämpastarka, vackra fiskarna, skulle det förstås vara. Ja, det har förstås att göra med min nya karriär som naturfilmare. I min strävan att bli youtubes ledande fiskefilmsplåga, söker jag ständigt nya motiv för mitt ständigt hungriga kameraöga.


Jag brukar hävda att näbbisarna går mer efter almanackan än vädret och i år skall det bli extra spännande att se om jag har rätt. Just för att det har varit en så förhållandevis sträng vinter.
Här i Karlskrona hävdar jag att första maj är ankomstdatum. OK, plus eller minus en dag då.

Vikterna härnedan stämmer. OK, det är väl inte så mycket att bråka om men jag tyckte att på filmen ser gäddorna mindre ut än de var. Likaså är det väldigt synd att man inte ständigt kan ha kameran på, för det är de första sekunderna som gäddorna verkligen lever rövare, hoppar, drar och plaskar. När jag väl kopplat på inspelningsfunktionen, flyter oftast gäddorna in som vore de förlamade.
Alla hoppar naturligtvis inte men den andra idag, gick upp i luften ögonblicket efter den hade huggit. Trodde i en bråkdels sekund att det var havsöring.


Fiskejournal 2010
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2010-04-18 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Sol, frisk SV
 
Nej
 
2010-04-18 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Sol, frisk SV
 
Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions