Väder: Kan egentligen sammanfattas i ett ord; nämligen kallt.

Ett lätt molntäcke som sprack upp då och då under dagen. En halv grad under nollan på förmiddagen och kanske en eller två plus när jag slutade.
Hemma minusgrader.

Måttlig till ibland frisk nordlig vind. Hu!

Vattenståndet låg nog på fem eller tio cm plus.

 

 

09-12-14

 

Måndag

 

 

Kallt

 

 

Nu är det slut på det fina vädret på ett tag, är bara att konstatera. Det var med stor tvekan och många koll på SMHI som jag ändå beslöt att chansa idag.
Hade ledig dag efter att ha jobbat helgen och det var nu eller sällan. Jag menar att körde jag inte ut idag, så kunde det dröja väldigt länge innan väderomslag.
Kanske till och med julfisket är hotat...

En eller flera vinterperioder går inte att undvika och konstigt nog brukar man vänja sig vid det, för går det inte så går det inte. Även om man innerligt hoppas på nya, milda lågtryck från Brittiska Öarna med sina friska, sydvästliga vindar.
Nu var det isande nordliga som gällde och det finns bara ett sätt att komma till rätta med dem och det är att inleda med en extralång prommis innan man gick ner i vattnet.
Det tar ett tag innan blodet värmer upp stela fingrar men till slut blir även de varma.

Hm... Jag märker att jag glömmer att ta vanliga bilder nu när jag är mer inriktad på videosnuttar. Så det lär bara bli en enda idag:

Tänk cirka en minusgrad, isande nordlig vind och känn hur kallt det var där!
Jag gick runt vikarna för att fiska av de små uddarna längst bort på bilden, i medvind. Vid det laget var jag varm och skön och bara man vänder ryggen till mot vinden, bildas det liksom ett milt mikroklimat på framsidan och även händerna blir varma. Fast det var ju fortfarande lika kallt i vattnet och någon fisk såg jag inte till där.
Jag fick faktiskt gå iväg till andra områden innan jag fick mina tre gäddor.

Den största olägenheten när man fiskar i minusgrader är att det bildas is i spöringarna. Då anser jag att laga förfall uppstår och man kan stanna hemma med gott samvete. Då förutsätter jag förstås att det inte bildats is på själva havet men det krävs ordentlig, långvarig kyla för det.

Jag lät kameran gå flitigt idag för jag har på känn att det blir ett långt uppehåll efter den här måndagen.
Än så länge har det något av nyhetens behag över sig. Åtminstone för mig.
Det gäller att hålla det inom rimliga gränser och inte överarbeta det.
Jag har naturligtvis överösts med massvis med mail med synpunkter, kritik och frågor över filmerna men allra mest vill folk veta hur jag hanterar kameran när jag filmar.
Så här svarade jag honom:

Hur jag filmar är en yrkeshemlighet som man inte kan berätta hur som
helst. Lika lite som man avslöjar sina fiskeställen.

Men ett hint kan jag ge...
Jag har en tam schimpans som sitter på ryggen. Jag har tränat upp honom
till att sköta kameran. Han är inte så bra än men han lär sig. Det är
därför jag inte riktigt får fokus på bilderna.
Likaså är det besvärligt nu när det börjar bli kallt. Han vill knappt
följa med ut och du må tro det går åt många bananer!

OK, jag skämtade lite där.
Sanningen är att jag har ett helt crew med regissör, kameramän, assistenter, ljudkillar, sekreterare och folk som springer med kaffe. Det är en syn när de vadar omkring i solfjäderform bakom mig, kan jag säga.
Värst är killen med det där klappträt som hela tiden vadar ivägen för mig när han skall smälla av den. Ni vet, där det står "scen 3, tagning 5" på. Han skrämmer ju fisken och grumlar upp vattnet men inte lyssnar han inte!
Nästan lika irriterande är den stora kameran som hela tiden puttar mig i ryggen och känna att killen som sköter den, käkat vitlök igår.

Hur som helst är det en pärs att lägga ut resultatet på youtube. Först tar det en eller två dagar att föra över filmen. Jag brukar starta uppladdningen på kvällen och så får datorn stå på. Har jag tur har det lyckats. Ibland har det skett något urkoppling eller störning och då är det bara att börja om.
Därefter tar det minst ett dygn innan den blir synlig och den där inbäddningskoden blir tillgänglig så man kan länka till den härifrån.
Men sedan fungerar det helt suveränt, tycker jag.

 

Hm... Kanske bör jag sätta ned vikten med ett halvt kilo på den största gäddan.
Men det var vad jag sa, så då är det väl bäst att låta det stå kvar. Den hade längden inne men var ganska mager faktiskt.
Det är ingen vidare mikrofon på kameran. Man får riktigt skrika på nära håll för att det skall höras något. Men det minsta det blåser, skrapar och låter det. Märkligt.

Det blev något fel vid överföringen den här gången. Den sista delen kom inte med. Visserligen brukar slutscenen i en film vara den allra viktigaste men det gäller inte den här. Så jag bryr mig inte om att göra om försöket.

Blir det en längre paus i fiskandet nu, kommer jag att dels utnyttja tiden till att stuva om här på inledningssidan och dels kanske lära mig att lägga in både speakerröst och musik.
Försåvitt det inte blir en stor Hollywoodproduktion av det hela som Spielberg lovat förstås:)

Nu, när jag lägger ut det här bladet är verkligen det allmänna väderläget problematiskt. Inte bara väderläget förresten utan även själva SMHIs sajt. Nu när jag skulle kolla prognosen för de närmaste dagarna, gick den inte att öppna ens. Det är en beta-version som gäller och än så länge funkar det inte optimalt.
 


Fiskejournal 2009
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2009-12-14 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Vxl moln, m N, kallt 10:00 Nej
 
2009-12-14 Gädda 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Vxl moln, m N, kallt 10:45 Nej
 
2009-12-14 Gädda 4,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Vxl moln, m N, kallt 11:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions