Väder: Dis och dugg, mulet och moln. Svag sydlig vind.

Milt och skönt.

Lågvatten ner till cirka 20 cm under.

 

 

09-11-17

 

Tisdag

 

 

Me catching big pikes

 

 

 

Att beklaga mig och skylla på annat har ända sedan i våras varit ett bra sätt att fylla ut spaltutrymme här. Men efter dagens fisketur verkar det bli besvärligt.

Man kan fråga sig om det är tur eller ihärdighet man skall ha för att lyckas. Eller lyckas och lyckas...?
Mitt primära mål med mitt flugfiske efter gädda är inte att landa jättegäddor varenda gång jag är ute. Nä, som det står i visan: Gäddflugfiskare just want to have fun.
Men sällan eller aldrig har jag fyllt min gäddkvot så snabbt och eftertryckligt som idag.

Det har ju varit rena drömfiskevädret nu över helgen när jag jobbat och fram till idag när min lediga inföll: dimmigt, disigt, duggregn och svaga till måttliga vindar runt syd och ost. Som vanligt går jag i tankarna igenom vilken runda jag skall göra kvällen innan och samma morgon. Kollar på SMHIs sajt och funderar över olika alternativ. Främst är det vattenståndet och vindriktningen som styr.

Då finns det ett ställe som är lite känsligt på grund av att det så att säga ligger mitt i byn. Fullt med hus och riksvägar och folk och bryggor och båtar överallt. Min paroll är ju yttersta diskretion och vill inte ha starrbligande folkhopar som står packade längs stranden och på bryggorna eller tvärbromsande bilar med skrikande däck som det ibland kan bli när man är synlig från vägen.
Men idag tänkte jag att det kan väl bli lämpligt att börja där redan på morgonen. Milt väder som gör att fisken kan vara lite aktiv ändå att det inte är middagstid som annars är bästa tidpunkten på dagen så här års. Samt vardag och dimma och lite regn som håller de som inte jobbar inomhus.
Jag hade väl knappt vadat ut och på andra kastet redan, stramade linan åt ordentligt och första gäddan var ett faktum. En på nästan tre kilo, fet och fin.
Wow, vilken början på dagen, tänkte jag. Men you ain't seen nuthin' yet! som det också står i visan.
Fast i en annan.

Ja, det är väl bäst att ha med en stillbild för de som inte har tillgång till internet och youtube:)

För på ett kast in mot land, kommer det en bogvåg efter flugan så hög och med fräsande skum överst att det svall som jag klagade på sist, var som skvalp i ett glas vatten!

En stor gädda hade stått på så grunt vatten att jag borde ha sett ryggfenan på den sticka upp ovanför ytan.
Snabbt och målmedvetet närmade sig den flugan.
Men stannade upp!
Med stigande puls och andning undrade jag vad jag skulle göra: Öka takten på flugan eller göra paus?
Slita upp den från vattnet innan gäddan såg mig och försöka på ett nytt kast?
And the world stood still!
Då tog den flugan!

Och satte en sådan fart att jag inte sett dess like på många år!

Det minsta trassel på linan som fastnat i en spöögla och min 0,35 nylontafs hade brustit som en tråd spindelväv sådan kraft var det i rusningen. Först hela fluglinan och så började backingen lämna lintrumman som snurrade på som värsta centrifugen på jobbet.
Men efter det utraset var den helt utmattad och det var bara att veva in den. Samt att jag kom på att använda kamerans videofunktion. Som väl kommer att bli huvudnumret på det här dagboksbladet.

Jag har även en sedvanlig bild på den där den ligger jäms med spöet och där ser man att den är ganska exakt metern lång. På anmodan kan jag visa den bilden.

Just det, här nedan finns en videosnutt på cirka fem minuter som jag är ganska nöjd med. Åtminstone med tanke på att jag tog den själv samtidigt som jag höll på att ta in årets största gädda. Det blir lite dogmastuk över det med skakiga bilder men det förhöjer bara äkthetsgraden i den.
OBS, inga djur kom till skada under filminspelningen!
Inte fysiskt i alla fall. Lite förvånade och förbannade på sin egen dumhet kanske de blev men allt blod som syns är mitt eget. Även på gädda nummer två.
Just det. Hade väl knappt vadat ut och kastat tre kast förrän det blev dags igen. Och då blödde vänsterhanden som mest.

OK, nu kan ni klicka här nedan och förstora gärna upp bilden till helskärmsläge och kanske höj ljudet lite.

 

 

Det var himla dumt att jag fick gädda nummer två så snart efter den första. Den hade annars toppat vilken fiskedag som helst. Nu blev det bara en tröttsam upprepning av den första kampen.
Jag funderade sensationellt nog att redan då avbryta fisket och köra hem. Dels var jag väldigt nyfiken på att se hur filmen blev och dels tänkte jag att vad har jag nu att fiska efter.
Efter ungefär bara en timmes fiske!
Det hade i så fall nog aldrig hänt förut. Inte frivilligt, menar jag. Ibland har det ju hänt något i stil med bruten spötopp, söndrig rulle eller läckande vadare men det är en helt annan historia.
Då kom jag på den utmärkta idén att då kan jag ju passa på att utforska ett nytt ställe.
Ett sådant befann sig nämligen i närheten. På gångavstånd faktiskt. En vassomgärdad vik där jag trodde bottnen var dyig och sank.
Till min förvåning och lycka visade det sig att det var den inte alls!
Fick en liten gädda där och såg flera andra i närheten.
Hurra!
Nya ställen kan man nämligen aldrig få för många av.

Jag är dålig på att redigera film. Främst för att jag gör det så sällan så varje gång jag försöker har jag glömt hur jag gjorde förra gången. Jag får se om den här senaste produktionen inspirerar till uppföljare. Dagens rubrik är förresten vad jag döpte filmsnutten till.
Hm, få se vad de skall heta... Me catching big pikes, återkomsten? Me catching big pikes, del II? Me catching big pikes, på nya äventyr?

Fast det mest sannolika blir nog snarare någonting i stil med "Me catching a small pike".
Statistiskt sett kommer det nog att dröja flera månader innan jag ens får någon över tre kilo nämligen.
 

 


Fiskejournal 2009
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2009-11-17 Gädda Ställe ett 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Dis, svag syd 07:40 Nej
 
2009-11-17 Gädda Ställe ett 7 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Dis, svag syd 08:30 Nej
 
2009-11-17 Gädda Ställe ett 5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Dis, svag syd 08:45 Nej
 
2009-11-17 Gädda Ställe två 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Dis, svag syd 09:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions