Väder: Frost hemma men nere vid kusten fyra plusgrader. En tunn molnskärm dämpade kylan. Svaga nordliga vindar som vred sig lite mot nordost och ökade något vid middagstiden. Men bara ett par timmar senare, klarnade det upp och vinden avtog och det blev i det närmaste spegelblankt.

Sjunkande vattenstånd från minus fyra när jag började till minus åtta när jag slutade.

 

 

09-10-30

 

 

Fredag

 

 

Långt mellan huggen

 

 

 

 

Först en teknisk grej. Det är alltid så svårt att veta hur den här sidan ser ut på era egna skärmar. Det beror på vilken upplösning ni använder, er webbläsare samt på storleken på er skärm.
Men jag har noterat att skriften har sett väldigt fjuttig, knappt läsbar ut på andra PCar så jag höjer storleken ett par snäpp. Från tio till tolv punkter. Twelve points, döös poäää...

Nu börjar jag bli allvarligt oroad över att det verkligen är dåligt med gäddor. Det är svårt att hela tiden skylla på vädret och otur. Även om det går hyggligt bra att göra det just idag. Nordliga vindar och frostnätter har aldrig varit någon vädersuccé att tala om.
Nå, optimist som jag är, kan inte gäddorna ha försvunnit så där utan vidare från i våras tills nu i höst. Förra säsongen hade jag nämligen normalt fiske och då är det bättre att hänvisa till andra faktorer som... som?
Tja, det finns säkert någon bra förklaring, bara det att jag inte känner till den.
Vad tycker andra som också fiskar häromkring i östra halvan av Blekinge?
Har ni ingen aning om vad jag klagar på och ni drar massvis med gäddor, eller?

Men dagens dåliga fångst uppvägs mer än väl av att jag hittade ett nytt ställe. Det är stort!
Både att jag gjorde det och själva stället.

Inga hemligheter råder mellan er och mig och därför publicerar jag en lätt igenkännlig bild från området:

Det kan tyckas underligt att jag inte utforskat varenda kvadratmeter fiskbar yta efter så många års körande, vadande och fiskande men jag är tyvärr lite oföretagsam och söker mig oftast hellre till de gamla välkända ställena dit jag hittar och känner till bottenförhållandena. Det är dumt av mig.

Ändå säger jag strängt till mig varje vår att nu i sommar, när du har tid, ska du banne mig ta en semesterdag och köra ut och besiktiga de där ställena du aldrig letat upp vägarna till!
Pröva vilka stigar som leder dit, leta upp lämpliga parkeringsplaster och kolla hur det ser ut!
Men inte fanken gör jag det.
Det gäller sådana ställen jag brukar befiska från båten men som jag aldrig lyckats hitta till från landsidan.

Så när hösten kommer och jag blir sugen att testa nya områden kan jag bara stå där, svära och förbanna min lathet och tänker att tills sommaren, då minsann ska jag...
Iklädd vadare och utrustad med vadarstav och ett tiofots flugspö är ingen lämplig mundering för längre upptäcksfärder genom buskage, skogar och på okända vägar. Ändå gör jag det ibland och så kommer man fel, fastnar med spöet, villar bort mig eller tvingas vända. Blir genomsvettig och kanske hittar på nya svärord.

Men inte idag alltså.
Jag hade dessutom redan från början satt mig före att idag skulle det ske. Det är viktigt för mig att börja med det redan på morgonen då man är som värst laddad och som kallast. Är det sedan bara ett par grader varmt kan man vandra långa sträckor innan man blir svettig också.
Det blev verkligen succé.

Jag fick visserligen bara upp en smågädda men såg flera andra. De följde efter och virvlade och hade sig. Men framför allt blir detta ännu ett ställe att pröva. Finfin botten och ingen dy eller andra otrevligheter. Bör gå att befiska både vid låg- och högvatten. Ju fler ställen man har att växla mellan, desto bättre.
OK, det var inte lätt att ta sig dit.
Långt dit är det och vandringen sker genom städer och byar, över fält och genom skogar, på autostrador, skogsvägar, stigar, över berg och genom djupa dalar, över träsk och runt sumpmarker och till sist genom obanad vildmark i flera kilometer innan man äntligen kommer fram.

Efter det, som är och förblir dagens viktigaste händelse prövade jag just ett sådant, gammat beprövat ställe. Utan ett enda hugg!
Mycket oroväckande.

Till råga på allt så mojnade vinden nästan helt och molntäcket visade tecken på att spricka upp. Klockan gick och det såg kört ut.

Då till sist hände det att jag fick ett lika hårt som kul hugg. På fjärde stället, kan man nog kalla det och på oväntat grunt vatten dessutom.

En pigg trekilos var det men hoppa ville den inte. De brukar inte vilja det ju kallare det är i vattnet. Då får jag väl själv känna efter hur pass kallt det egentligen är, tänkte jag.

Kopplade loss kameran från den långa snodden jag har runt halsen, trädde handledsremmen över just handleden, ändra inställningen på kameran och kavlade upp alla ärmarna på högerarmen och så började jag ta bilder på gäddan.

Ja, givetvis fick jag stoppa ner armen under vattnet först. Visst var det kallt men lite får man offra för att få gäddbilder.
Här var det fast sandbotten och solen sken och då kan det vara läge att öva på den funktionen. Träning behövs nämligen för av tio, femton bilder blir bara en eller två lyckade. Man har dålig koll helt enkelt och gäddan vill sällan vara stilla. Här gäller det att vara förberedd när man har den där fem eller sexkilosgäddan på så man lyckas ta en fin bild på den.
Trots alla dystra spådomar om gäddbrist, så kommer förstås den dagen ändå, förr eller senare nu i november. Eller i december. Just nu, när jag skriver detta är det åter ett %&$$€§!! högtryck som råder och det är det värsta jag vet i väderhänseende så här års. Det leder bara till frostnätter och svaga vindar. En lågt stående, bländande sol och uselt fiske. Nej, ett helt annat vädersystem är vad jag vill ha nu.
Här en fin gammal limerick där skalden så skönt sammanfattar det:

Regn, milt och västlig vind från Brittiska Ön
är vad jag önskar nu, snälla hör min bön!
Då är det så skönt ute vid kusten
och man får verkligen upp lusten.
Till den milda grad att man uppger stön.

 


Fiskejournal 2009
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2009-10-30 Gädda Ställe ett 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, svag nordostlig vind 09:15 Nej
 
2009-10-30 Gädda Ställe fyra 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, svag nordostlig vind 14:15 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions