Väder: Högtryck med ostliga vindar och mycket dimmoln.

Under morgon och förmiddag lite duggregn då och då men på eftermiddagen skingrades molnen och solen tittade fram.
Vinden ökade till frisk.

Vattenståndet låg på cirka 20 plus.

 

09-10-22

 

Torsdag

 

 

Åter till lätta grejor

 

 

 

Inte så mycket att rapportera om i dag egentligen. En extraledig dag som kunde och borde ha gett mig rekordfångster. För en gångs  skull den här hösten, tycker jag nämligen inte jag kunde skylla på vädret.
Då återstår två alternativ: Det första att jag valt fel ställe och det andra att det föreligger en objektiv brist på gäddor.

Glöm det där att jag fiskade på fel sätt eller Gudhjälpemig, använde fel fluga!

Det alternativet finns icke. Icke!

Tills motsatsen bevisats, väljer jag då motvilligt att jag trots allt hade valt fel plats idag.

Det här är ett ställe som ger mycket motion och det gäller att klä sig rätt för att undvika att råka i svettning. Här en fin höstbild från den långa prommisen till en fiskbar sträcka från bilen:

 

 

Notera mitt klass-femspö som sticker ut lite i nederdelen av bilden. Ja, idag fick jag ett ryck och bytte tillbaka till den lätta utrustningen.

Det är långt till vattnet och vandringen sker genom städer och byar, över fält och genom skogar, på autostrador, skogsvägar, stigar, klättrar över berg och till sist genom obanad vildmark i flera kilometer innan man äntligen kommer fram och då är man varm.

Redan efter en halvtimmes fiskande inträffade dagens höjdpunkt.
Kustavsnittet bestod av tångbeväxta stenar och jag hade vinden från sidan. Halvlä och lätta dyningar utifrån sjön. Bäst jag kastade upptäckte jag en gammal virvel. Alltså en som höll på att lägga sig. Cirka tio meter ifrån mig och det kunde mycket väl härröra från en sten strax under vattenytan. Eller från en gädda som följt efter, stått kvar en stund och så simmat därifrån.
I de lägena står man ju och tittar om virveln upprepar sig på samma ställe. Gör den det är det en sten. Gör den det inte var det en fisk.

Nej... Det kom ett par dyningar men ingen rörelse i vattnet där. Då lägger jag nästa kast i den riktningen förstås. Tar spänt in linan. Ingenting.
Flugan närmar sig och när jag börjar föra spöet bakåt inför nästa kast, upptäcker jag hur vattenytan svagt buktar uppåt i en snabb rörelse i riktning mot den allt snabbare flugan. Flugan, som om en sekund skall slitas upp från vattnet i ett nytt kast. Jag avbryter förstås kaströrelsen och sträcker ut spöet så långt jag kan bakom mig. Men gäddan har långt kvar. Jag sträcker spöet ytterligare bakåt, ner i vattnet för att inte flugan skall stanna helt. Vågen närmar sig men flugan stannar.
Skall gäddan ta?
Yes! Den snappar till sig flugan, tvärvänder i ett stänkande plask - oj, större än jag trodde - sätter racerfart bort ifrån mig, rasar ut med hela löslinan, fortsätter och jag hinner inte med. Med den påföljden att spöet bara dras ner bakom mig, böjs ner under mig- sproing! - linan vid spötoppen snor sig om vadarstavens rep.
Ett mycket kritiskt läge uppstår. Det ser ut som om själva spötoppen slagit knut på vadarstavens band! Stannar inte gäddan nu kommer spötoppen att knäckas!
Jag kan inte följa efter gäddan för att lätta på trycket för jag står djupt och det är fullt med tångstenar runtomkring mig. Men nu äntligen verkar gäddan lugna ner sig och den långa fluglinan verkar dämpande genom sin elasticitet och till sist lyckas jag trassla loss spöet från vadarstaven och få direktkontakt.
Det visade sig vara en välbyggd gädda på minst fyra kilo. I den storleken kan de verkligen bjuda på hårt motstånd men den här hade tömt ut sina bästa krafter i den häftiga ruschen.
Jag var rädd att den skulle borra ner sig i den grova tången och fastna men det gjorde den inte utan jag kunde ganska lätt betvinga den med mitt lätta spö.
Wow! Puh! Vilken början på fiskedagen!

Jag fick inga bilder på den men vad gjorde det? Det fanns ju gott om tid och möjligheter till det med hela dagen framför sig.

Men lättnaden att spöet klarat sig var enorm. Det är ett mycket bra spö som varit med mig i väldigt många år och det finns få klass-femspön som dragit så mycket grov gädda som detta gjort.
Inklusive en över nio kilo.
Och inte minst skulle jag då ha fått göra om den väldiga vandringen tillbaka till bilen för att hämta reservutrustningen.
Den genom obanad vildmark i flera kilometer, över fält och genom skogar, på autostrador, skogsvägar, stigar, fått klättra över berg och till sist genom städer och byar innan man äntligen kommit fram till parkeringsplatsen och då skulle jag ha dränkts i min egen svett för vid hugget hade jag knappt hunnit svalna av.

Sedan gick fisket bara utför.

Fick bara upp en till. Den här tvåkilosgäddan bara. Trots ihärdiga försök, bra väder, lagom vattenstånd och annars alldeles utmärkta sträckor.
Ja, det var inte helt dött utan jag hade något hugg och några virvlar men totalt sett, alldeles för dåligt.

Nu har jag också ordentligt provat de nya vadarna. Det är egentligen Ron Thompsons men för cirka 800 spänn fick jag överta dem. De är lite för tunna men det är nackdelen när man är desperat och det är de enda som fanns i butiken. Jag känner hur de kyler lite när man vadar djupt. Men än har jag inte tagit på mig skidbyxorna över mitt Helly-Hansenunderställ.
Men själva stövlarna är mycket bättre än på de gamla. Känns stabila och är sköna att vandra långa sträcker med.


Fiskejournal 2009
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2009-10-22 Gädda 4 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, måttlig ostlig vind 09:00 Nej
 
2009-10-22 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, måttlig ostlig vind 10:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions