Väder: Varmt i luften. Frisk, sydvästlig vind hela fiskedagen. Ganska mulet med ibland lite lättande. Mot slutet dock några regnstänk.

Vattenståndet låg på cirka tio cm under.

 

09-09-22

 

Tisdag

 

 

Back to normal?

 

 

 

Tja, kanske det. Eller var idag bara en turdag?
Det kändes som vanligt idag. Det VAR som vanligt. Öde samhällen. Knappt en människa man såg. Fria stränder. Frisk till så småningom hård sydvästan. Ändå nästan ljummet i luften.
Säsongspremiär. Äntligen. De gamla vanliga ställena och den gamla vanliga årstiden. Den bästa. Hösten. Vadare på.
Gäddorna på plats. En vind som samlar dem.
Eller det kan vara så enkelt att jag inte varit här sedan i våras och gäddorna har saknat mig och stått där tålmodigt väntande.
Ja, så tror jag det var.
Nu är det audition och alla var ivriga att vara mig till lags. Alla ville vara med i Gäddidol 2009. Knappt behövde jag säga "Hoppa!" förrän de skuttade upp i luften.

Kolla in en riktig höjdarbild:

Bättre än så här kan det knappt bli:)
Inte av mig i alla fall. Min fototeknik består i att ta en massa bilder och så välja ut en eller två. Jag pekar med kameran och i bästa fall lyckas jag träffa rätt knapp.
Så här i efterhand har jag kommit på varför jag missade de bästa filmsnuttarna förra gången. Jag måste ha glömt att sätta på kameran först innan jag tryckte på "spela in film"-knappen. Då går det inte.

Jag har inte filmat här och så klippt ut en stillbild. Inte heller har jag använt funktionen att kameran tar stillbilder i följd så länge man håller knappen intryckt.
Eller för att vara exakt; jag har prövat den funktionen tidigare men ofta är det den första bilden som blivit bäst. Eller också blir det en massa onödiga bilder på ingenting, för lite olydiga är gäddorna och man kan inte veta helt säkert om de tänker hoppa eller inte. Nej, det är när jag ser att de är på väg upp som jag trycker.

Här ett annat exempel på fina vattenkaskader:

 

Hej och hå, plaska och gå på!

Ja, riktigt kul var det att vara ute i dag. Men aldrig blir man riktigt nöjd. Eller jag bekämpade de känslorna som försökte intala mig att det var för mycket gäddor och att jag inte såg till någon över fem kilo. Jag hade ett par som pendlade mellan tre och fyra kilo och egentligen är det helt OK.
Anmärkningsvärt är att jag fick alla på samma fluga. Ja, ha, ha, inte att det var samma typ av fluga utan jag inte behövde byta den på grund av slitage; varken av tafsen eller att den skalades av så det bara blev några strån kvar i slutet. 15 landade gäddor plus ett par tappade kan sarga en fluga rejält.
Även så fingrar och lite rispade och blodiga blev de och idag ömmar de.

Också anmärkningsvärt är att jag bara befiskade ett ställe. Det är ju så att ju mer fisk och hugg man får, desto längre tid tar ett ställe att fiska sig igenom.
Dels tar själva landningen tid och dels tenderar man att fiska av sträckan noggrannare.

Slutade redan vid tolvtiden och visst övervägde jag om jag ändå inte skulle stanna till vid något av de andra välkända ställena i närheten men jag var nöjd.
Jag vet inte om jag nämnt det men 15 gäddor blev det sammanlagt och det var sannerligen länge sedan jag kunde anteckna det.

Nu ska vi inte övertolka dagens resultat precis som jag tidigare inte övertolkat sommarens dåliga fiske. De närmast kommande gångerna får ge vidare hänvisning. Jag läste i senaste numret av Svenskt Fiske som är den enda kontakten jag har med övriga fiskesverige, om klimathotet bland annat.

Jag vet att jag under flera år tidigare varit ganska skeptisk till det. Kanske inte till temperaturhöjningen i sig utan mer vad det berodde på och om det inte var de naturliga klimatsvängningarna som råkat sammanfalla med industrialismens århundraden och Jordens enorma befolkningstillväxt. Men sedan dess har jag läst på och fått hela mekanismen förklarad för mig.

Så nu har jag totalsvängt om, kan man säga, haha. Och vad jag förstår, är det för sent att göra någonting åt det. Det är bara att vara tacksam att man är så pass gammal man är, så kanske man slipper uppleva eländet.
Det har att göra med de dynamiska effekterna. Hur det kemiska ämnet kol vandrar. Än är det bundet i kolsänkor och än kommer det ut i atmosfären. Och över en viss gräns sker ökningen exponentiellt. Den blir självökande, så att säga, kaskadvis och ingenting vi gör kan stoppa den processen. Om vi ens skulle försöka. Vilket vi alltså inte gör.
Bland annat har det att göra med de kilometerdjupa torvlagren på Sibiriens tundror. När permafrosten smälter kommer de i dagen och med de ökande bränderna som nog ingen kan förneka pågår, och kommer att öka än mer i och med att medeltemperaturen gör det så... Tja, mer och mer kol kommer att bilda koldioxid och värmen öka än mer och så vidare.
Stenen har reda satts i rullning, påstår de.
Låt oss hoppas att de har fel som målar upp den bilden. "Det bor en pyroman i källaren" typ.

I Svenskt Fiske stannar de innan dess och bara behandlar vad som kan hända om medeltemperaturen höjs ett par grader. De närmaste åren framåt ser bara positiva ut från min trånga, egoistiska synvinkel, det är jag medveten om. Mildare vintrar med blåst och regn, längre tillväxtperioder för gäddorna, ger bättre gäddflugfiske måhända.
Men allt klimat- och miljömedvetande då? Allt klimatsmart, sopsortering och miljöbilar då? Alla klimatkonferenser och utsläppsrättigheter och Det-här-är-en-ödesfråga?

Glöm det, säger pessimisten. Det är bara skrap på ytan, spel för gallerierna och kan i bästa fall bara skjuta upp det oundvikliga ett eller två år. För så är det att varje droppe olja som pumpas upp, varje puff naturgas, varje kilo sten- eller brunkol som tas upp, ofrånkomligen kommer att förena sig med två syreatomer och bilda koldioxid. Varenda kolatom hur mycket det än sparas och gnetas. Förr eller senare. Det är fakta. Och ingen slutar leta olja, borra efter olja, pumpa upp olja, eller hur?
Det enda som skulle ha hjälpt är att vi skulle ha slutat med det för åratal sedan och det har vi alltså inte gjort. Så är det.
Haha, är jag allvarlig?
Tja, kanske det.
Men eftersom det är ingenting jag kan göra någonting åt, så rycker jag bara på axlarna och åker ut och fiskar om några dagar igen.
I min miljöbil.
Jepp, jag har en sådan nu. Silverbubblan kallad. En liten kupé med fyra hjul på. Drar vääldigt lite bensin. Släpper ut vääääldigt lite koldioxid. Så nu kör jag med miljörent samvete. Jag skall till och med få tillbaka 10 000 kronor snart på den. Efter sex månader skulle man få det. Få se...?
Köpte den i maj, tror jag... Då bör det bli lagom till jul...
Ja! Då får vi ju råd att åka till Thailand över helgerna, hurra!
Haha, skojade bara det där sista. Kanske köper jag ett nytt spö istället.

Så låt oss göra punkt där, för den här gången.


Fiskejournal 2009
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2009-09-22 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Frisk SV, mulet 07:15 Nej
 
2009-09-22 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Frisk SV, mulet 07:25 Nej
 
2009-09-22 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Frisk SV, mulet 07:35 Nej
 
2009-09-22 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Frisk SV, mulet 07:50 Nej
 
2009-09-22 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Frisk SV, mulet 08:15 Nej
 
2009-09-22 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Frisk SV, mulet 08:25 Nej
 
2009-09-22 Gädda 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Frisk SV, mulet 09:00 Nej
 
2009-09-22 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Frisk SV, mulet 09:15 Nej
 
2009-09-22 Gädda 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Frisk SV, mulet 09:30 Nej
 
2009-09-22 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Frisk SV, mulet 09:45 Nej
 
2009-09-22 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Frisk SV, mulet 10:00 Nej
 
2009-09-22 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Frisk SV, mulet 10:10 Nej
 
2009-09-22 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Frisk SV, mulet 11:00 Nej
 
2009-09-22 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Frisk SV, mulet 11:50 Nej
 
2009-09-22 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Frisk SV, mulet 12:10 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions