Väder: 18 sekundmeter i byarna när jag kom hem. Sydvästlig riktning. Det hade regnat rejält föregående dygn men tyvärr hade det slutat idag och blev växlande molnighet.

Det började med högvatten med ca 6 plus och sjönk under dagen till minus 11.

 

 

09-09-04

 

Fredag

 

Under och över ytan

 

 

 

 

Precis när alla trodde att det var över så dyker jag upp igen. Den som dragit en lättnadens suck kan släppa ut den igen. Jepp, nu är jag back in town igen.
Här med höst, kuling, vadarna och några fina bilder.
Förmodligen efter det längsta uppehållet sedan jag startade den här fiske-bloggen. Utan att hela havet varit isbelagt förstås.
Tja, orsakerna har väl varit en kombination av objektivt sett, dåligt fiske, väder som inte passat samt att jag jobbar. Jag vet någon dag till exempel när jag skulle ha fiskat men så blåste det för mycket för båten och var för varmt och soligt för vadarna.

Men nu tidigt i morse körde jag i alla fall ut med enbart vadarna i bagageutrymmet. Jag menar förstås att jag varken hade bensindunken eller tankar på båten, med mig.
Nej, den riktiga hösten närmar sig och snart blir det helt fritt längs med mina stränder.

Det började trögt och jag fiskade i en ganska trång vik för med styv kuling går det inte att fiska var som helst ens i vadare, minsann.
Jag fick nämligen vända innan jag ens kommit fram till det första stället för jag insåg att där var det omöjligt. Nej, här fordrades det åtminstone lite lä.

Men efter ett par timmars kastande högg det.
Jag hade inga större förhoppningar på något större gädda utan ansåg mig nöjd om jag fick ett par mindre strandgäddor.

Jag märkte direkt att den här var av lite större dimensioner.

Innan jag skulle släppa tillbaka den fyra-och-ett-halvt kilo vägandes gäddan hade jag tagit åtskilliga bilder på den.

Men den första blev allra bäst.

Som synes har den ett jack över ryggen. Det var ingen tumör utan såg ut som en sårskada av något slag som nog kommer att läkas.

Jag hoppas återse den framåt november-december eller så i alla fall. Är de märkta på något sätt, känner man ju igen dem alltså och det är kul.

Nej, tillbaks igen! Den här bilden förtjänar kommentarer av lite mer entusiastisk natur:

Wow! Kolla bara, vilken bild! Häftigast i stan alltså!

Så, nu känns det bättre och vi kan gå vidare:

Under hela den här mer eller mindre påtvingade fiskeuppehållet hade jag varit ivrig att riktigt få testa den nya kameran. Som jag inte upphör att påpeka levereras allting här i livet fullpackat med både för- och nackdelar.
En kameras huvuduppgift är ju att ta bra gäddbilder, kan vi väl vara överens om, eller hur?
Självklart är det så och då är avsaknaden av uppfällbar baksidesdisplay en stor nackdel.
Samt formen på kameran. Den är smal, tung och helt rektangulär. Inga som helst inbyggda handgrepp. Det gör att risken kan vara stor att rikta fel i hastigheten.
När jag senare kollade bilderna var det många som mycket riktigt bara föreställande vatten.
Och knappsatsen på baksidan finns där man är tvungen att placera tummen, känd från tumgreppet. Det gör att man riskerar att trycka på en massa knappar när man försöker rikta kameran mot en gädda som just skall till att hoppa, till exempel. Vem vet vad man kan råka trycka fram för felaktiga instruktioner precis när jättegäddan är på väg upp i luften, vilt sprattlande med skum och stänk vida omkring?
Inte har man mycket tid då att stå där och fjuttla med kamerainställningarna.
 

Men kolla här då!

Jepp, undervattensfunktionen testad för första gången!

Äntligen hade jag en gädda av hygglig storlek på och befann mig vadandes så nu skulle jag leka Costeau.

Men en jättenackdel upptäckte jag som jag förstås borde ha räknat ut för länge sedan. Hela högerarmen blir genomblöt ända upp till armbågen.
OK, det kan man väl bjuda på nu under sommaren när det är varmt i vattnet men en decemberdag med minusgrader i luften då?

Inte lika kul.

Nu stod jag på ganska djupt vatten och även om det var lite halvlä så kom ändå ganska stora vågor inrullande med kulingens hjälp.

Men kanske den här bilden gjorde det värt?

Ja, det bestämmer vi.

Här finns utrymme för mycket testande och experiment, stod klart för mig. Man hör ju till exempel inte om man verkligen tar en bild och  siktandet och riktandet blir en ännu större chansning än i luften.

Men en kul upplevelse blev det trots att jag fick vrida ur skjort- och tröjärmarna. Det var den enda gäddan på hela det stället och inga säkra, andra napp heller. En ren slumpgädda med andra ord. Men visst skall man ha tur ibland.

Prövade ett ställe till.
Fick en ordinär strandgädda där men den var väldigt hoppvillig och jag lyckades ta ytterligare en bra bild:

Får inte den här bilden er att vilja köra ut och flugfiska gädda så är ni inte riktigt normala!

Jag tolkar den sålunda att den hoppade upp till vänster, tar ett skutt och håller på att ta vatten där, till höger med fötterna före.

 


Fiskejournal 2009
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2009-09-04 Gädda Ställe ett 4,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Vxl moln. hård SV 09:00 Nej
 
2009-09-04 Gädda Ställe två 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Vxl moln. hård SV 11:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions