Väder: Nordostliga vindar; växlande i styrka. Ibland acceptabelt och ibland friskade det i ordentligt.

Mulet med någon solglimt först men så kontinuerligt regn från tiotiden.

Vattenståndet kring normalt.

 

09-07-05

 

Söndag

 

 

Bland blommande alger och smågäddor

 

 

 

Tja, även det här dagboksbladet kan ses som en rapport om att knappt någonting finns att rapportera.
Det blir längre och längre mellan fisketillfällena för mig. Som det brukar vara under sommaren, är det även denna gången en kombination av dåligt väder och mycket jobb.
Sedan midsommar och fram till nu har det varit extrem högsommarvärme kombinerat med friska vindar mellan nord- och nordost. Fast det är bara de friska, nordliga vindarna som hållit mig på land och hemma.
En i och för sig ovanlig kombination men det är nog bara början vad det gäller klimatet.
Algblomningen har precis börjat också men så skulle värmeperioden vara slut som idag, söndag, det skulle regna och eftersom jag var ledig, chansade jag och körde ut med båten.

På tal om att chansa:

Här försöker jag smita förbi Polenfärjan trots att den hade företräde eftersom den kom från höger. Men jag tyckte jag såg en fyr blinka gult och jag tänkte att om jag skyndar mig så hinner jag innan den slår om till rött.
Svallet blir nämligen ganska stort och jag får sakta ner min lilla båt så den inte stjälper. Då är det bättre att få svallet medsjös så blir det en extra skjuts framåt.
Nå, det gick bra och kom så småningom in i skydd mellan ett par av de stora öarna.

Det var lite osäkert hur mycket det skulle blåsa samt vindriktningen och det skulle visa sig att det ofta blåste lite för mycket för min smak trots att jag befann mig mestadels i lä. Jag hade också räknat ut att den värsta algblomningen skulle lätta där och blåsa ut till havs igen. Det sistnämnda fungerade hjälpligt men ställvis var det ändå rejält tjockt med den sörjan.

Men hade väl knappt hunnit börja fiska förrän det seglade upp rejält, svarta moln:

Så började det regna och det fortsatte med växlande styrka och intensitet resten av dagen. Precis innan fick jag dagens två enda gäddor.

Även på den här delen av skärgården verkade det vara ganska tomt på fisk. Såg bara till en och även den var i tvåkilosklassen. Och det var det hela för idag. Om allmänt intresse finns, kan jag förstås rapportera att jag blev blöt om baken. Visst hade jag regnbyxor på mig men när man fiskar aktivt och det blåser friskt, växlar man (i alla fall jag) ofta mellan att kasta sig på årorna för att ro en liten bit och stå och kasta. Under mellantiden har det hamnat fullt med vatten på mittbrädan och så vattentäta är inte regnbyxorna utan blötare och blötare blir man (jag).
En lösning på problemet är att införskaffa en sittdyna som man antingen lägger dit när man skall ro eller att den ligger där från början och så tar man väck den.

Nu har jag två veckor kvar till semestern.


Fiskejournal 2009
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2009-07-05 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 7 Sjunklina Mulet, frisk NO 08:00 Nej
 
2009-07-05 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 7 Sjunklina Mulet, frisk NO 08:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions