Väder: Först lite halvmulet på morgonen men solen kom fram mer och mer. Soligt resten av dagen.

Svaga syd-sydvästliga vindar som höll sig i skinnet hela tiden jag var ute.

Lågvatten ner till cirka 20 cm under.

 

09-05-21

 

Torsdag

 

 

Livstecken

 

 

 

Mest från min sida; det här med livstecken alltså. Det har varit ganska dött den sista tiden. Närapå inklusive idag. Det är svåra tider vi lever i nu och som än mer är i antågande.
Sommarstugorna och campingplatserna fylls upp. Slemalgerna och ålgräset skjuter upp sina klibbiga trådar. Glassbilen tutar inifrån land och fåglarna skränar. Gässen skitar dessutom ner.
Jag var faktiskt ute en dag i förra veckan också. Då med bil och vadare. Fick inte så mycket som ett hugg.

Idag kände jag mig tvungen att ta båten. Den ligger där ju färdig och redo att köra ut. Kanske stör det också algernas, snäckornas och vattentulpanernas uppbyggnadsarbete på båtbottnen också?
Ingen dimma fanns det heller jag kunde skylla på som häromdagen. Samt att havet låg nästan spegelblankt också, när jag körde in mot stan. Klockan var strax efter sex och inte ens på sjörapporten aviserade de någon försämring därvidlag så jag fick vackert bära ombord grejorna, ösa båten och skjuta ut från kajen, lossa akterförtöjningen, starta motorn och stäva ut, ut till havs, till havs!

Men alldeles för långt ut till havs, visade det sig så småningom. Vanemässigt, envist och mekaniskt har jag min princip som jag inte kan bryta. Nämligen att köra som längst ut eller bort, på morgonen i ett sträck och därifrån så att säga, fiska mig hemåt eller tillbaka. Då har jag förstås en aning om hur vindarna ska bära sig åt under dagen.
Sedan skall jag helst inte behöva starta motorn förrän det blir dags att köra hem utan ro mellan öar, skär och grundområden. I alla fall hålla körandet till ett minimum.

Men som sagt, idag var det nästa totalt gäddtomt ute vid de vanliga ställena. Näbbisar förstås, som då och då irriterade. Jag tolkade det som att de riktiga gäddorna ännu inte hade hunnit ut till sina sommarvistelser längre ut.
Jag såg faktiskt en äkta havsöring också.
En liten en, som hoppade och visade hela sig uppe i luften. Såg inte ut att väga mer än en sex, sju hekto.

Inte förrän jag körde tillbaka inomskärs, började det hända saker. Kom till en stenig udde och på nästan det första kastet följde en fyrakilos efter.

Lite senare och längre bort, högg äntligen en lika stor och efter diverse schabbel så lyckades jag äntligen få upp den och en bild på den.

Dels höll jag på och fjuttlade med kameran, dels trodde jag inte den var så pass stor och slutligen så råkade jag lyfta spöet så högt upp över huvudet med slaklina, att linan snodde sig om själva spötoppen.

Det blev således totalstopp. Inte bra med en väldigt kämpastark fyrakilosgädda i andra ändan.
Det är i sådana lägen det är så bra att ha 0,35 ytterst på nylontafsen!

Därefter rodde jag ännu längre in och prövade på flera av mina gamla vinterfiskeställen. Såg någon gädda, hade ett hugg av en trekilos och fick väl en tvåkilos så småningom.

Så blev det dags att köra hem och inte förrän då, vid tvåtiden började det friska i med en senkommen sjöbris.

Det är väl så det kommer att bli framöver, med väldigt sporadiska fiskerapporter.

Lediga dagar kommer jag att ha förvisso då och då men kommer att bli helt och hållet väderberoende och det är nog sällan som vindarna är så snälla som de varit idag.

Men håll ut, gott folk!

Sommaren är kort och det mesta regnar bort, som det står i visan och på det får vi förlita oss.

Själv har jag inte semester förrän andra halvan av juli. Den absolut sämsta fisketiden. Algblomning ute till havs och vikarna fulla med vanliga alger och allmänt elände. Detta om det blir sommarväder. Hamnar vi istället i en lågtrycksbana från Brittiska Öarna, kommer man inte ut med båten.
Men!
Då kan man faktiskt ta bilen med vadarna ut till vissa sträckor. Under förutsättning att det blåser sydvästlig kuling och regnar förstås.
 

Hm... Det var värst så gnällig jag lät. Så farligt var det inte. Det kommer nog även dagar då sommarfisket visar sig från sin bästa sida också.


Fiskejournal 2009
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2009-05-21 Gädda Östersjön 4 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 7 Sjunklina Sol, svag S 12:00 Nej
 
2009-05-21 Gädda Östersjön 2 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 7 Sjunklina Sol, svag S 13:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions