Väder: Någon minusgrad på morgonen, åtminstone hemma i Gagnekulla. Klart förstås och sedan soligt hela dagen.

Likaså blåste det friskt ända från tidiga morgonen. Nordostlig till ostlig, kall, byig vind.

Lågvatten ner till minus 20 cm.

 

09-04-17

 

Fredag

 

 

Dåligt från väster till öster

 

 

 

 

Ja, en kort klagovisa över världens orättvisor, lär det väl mest bli idag. Värsta vädret, helt klart. Annars vet jag inte vad jag skall skylla på. Rubriken syftar på både för i onsdags och så idag, fredag.
En enda gädda på två hela fiskedagar, en i västerled och en i öster. Är det dåligt eller är det uselt?
Även om jag i onsdags mest satsade på öring med en One Size på tafsen, så visar det bara att ibland är det stört omöjligt.

Jag sjösatte förresten min lilla båt under påsken men än har jag inte varit ute med den. Friska till hårda nordostliga vindar är ingenting för mig, i synnerhet inte premiärturen. Men nu i helgen skall jag åtminstone ta en testtur runt Långö bara för att se om motorn startar och båten inte läcker. Pröva att ro lite.
Sedan är öringsäsongen lagom slut.
Men för första gången så bryr jag mig inte så mycket om det. Jag fick ju en jättefin öring tidigare och så har jag ju en tur till Trollemölla inbokad. Så chans till lite matfisk finns än.
Jag brukar räkna öringsäsongen fram till en vecka in i maj, så är det kört. Sedan försvinner de mer och mer samtidigt som näbbgäddorna kommer i stora flockar.

Redan märker jag att det blir svårare att fiska landbaserat. OK, nu kan jag skylla på vädret både på det dåliga fisket och på att det bara vimlar av folk överallt, även på vardagar. Inte bara sådana som fiskar utan även vanliga promenerare, korvgrillare, fågelskådare, blomplockare, ta-med-sig-fikat-ut-i-naturen, hundpromenerare och naturbeskådare i största allmänhet som tvunget skall vara där jag är.

Hade jag inte lyckats få den här bilden, lär det inte ha blivit någon rapport alls:

Ett sällan skådat naturfenomen är att det är väldigt lågt vatten vid ostliga, nordostliga vindar. Allra oftast brukar det bero på friska vindar på syd en längre tid. Då blåser vattnet ända upp i Bottenviken och stannar där.

Men nu har det dels inte blåst hårt alls på länge, det har varit högtryck och därför var det lågt vatten där upp redan, så när de här vindarna började, så fanns det precis inga vattenmassor som skulle kunna komma rusande.
Nu rinner det bara ut genom Bälten och Öresund och det är lågvatten i hela Östersjön.

Det lär vara väldigt bra för torsken för det innebär att när vindarna vänder, strömmar det in friskt, syresatt vatten tillbaka.

Kom på en bra idé!

Kanske man skulle börja fiska torsk!

Eller fortsätta, är väl rättare sagt. Ta upp det på nytt, alltså.

På den gamla, goda tiden; slutet av 70- och början av 80-talet, gjorde jag det då och då. Man behövde inte köra så förtvivlat långt ut heller. Ett tungt drag och så en fluga som upphängare brukade räcka. Lugna morgnar i maj och början på juni...

Ja, skall tänka på saken.

Yrkesfiskarena har ju alltid hävdat att det aaaaldrig har varit så mycket torsk i Östersjön som nu. Oavsett vad de okunniga byråkraterna på Fiskeriverket sagt, inklusive Isabella Löwin. I otaliga artiklar genom åren. Och så brukar det vara en bild på en fiskelåda full med torsk. Men tidigare har det mest varit fisk i kilosklassen men i den sista jag såg, var det faktiskt väldigt stora torskar. Vad jag kunde bedöma, flera i fem-sexkilosklassen. Samt att det lite försiktigt hävdas även från forskarhåll att det kan gå bra att fiska lite grann nu.
Vi får se om jag vågar mig ut så pass långt lite senare på säsongen.

I alla fall så orsakade det unika förhållandet med nordostliga vindar och superlågvatten att ett unikt tillfälle öppnade sig att befiska en viss sträcka. Det är en långsträckt sandbank över en vik, kan man säga. Allra längst ut sluttar det ner mot djupare vatten med mörk botten och där på gränsen är det lovande för gädda. Men där kan man bara fiska vid lågvatten, annars räcker vattnet upp till och lite över midjan och då är jag aldrig där.
Samt att det ofta är vindar på syd och då blir det motvind där. Men idag på morgonen kunde jag nästan torrskodd gå ända ut och så kasta i medvind ut mot det nu lagom djupet. Där borde finnas en gädda på säg var femtionde meter ungefär. Så långt är stället att hade det bara funnits en på var hundrade meter hade jag fått ett tiotal gäddor!
Men idag; inte en fisk.
Ingen jag kände och inte en enda säker fiskiakttagelse i det klara vattnet.
Ändå att jag i närheten sett gott om gädda, tidigare i vår.
Likaså på nästa ställe fanns det bara en huggvillig gädda även om jag där, skrämde iväg några stycken.

Kollade även runt lite här på nätet som jag gör ibland, hur fisket är väster- och söderut. Och som förväntat, var det lika dåligt där som här.
Så är det ibland.


Fiskejournal 2009
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2009-04-17 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Sol, frisk ostan 12:15 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions