Väder: Knappt över nollan på morgonen. Men snart stigande dagstemperatur. Lite tunna moln först som snart lättade och så blev det soligt och varmare.

Men en kall, ganska frisk västlig vind blåste hela dagen.

Lågvatten ner till 15-20 cm under.

 

09-03-21

 

Lördag

 

Vår

 

 

 

Det är möjligt att det är vår men dagen var i alla fall inte min. Så fel ute man kan vara!
Ja, kanske inte att det var fel att vara ute, men fiskemässigt blev det ingen hit.
Ändå körde jag hit:

Nu börjar det snart bli lika snårigt som på bilden men tog den för den påminde om den gamla barnvisan:
"Sov du lilla videokung..." eller hur den nu löd.

Nej, årets första vårlördag bör man inte åka ut och fiska, tycker jag. I alla fall om man vill undvika att fiska i folksamlingar och det vill i allmänhet jag.
Fast paradoxalt nog har man ju betalt för det ibland när man fiskat i put-and-take-vatten.
Vilket osökt kommer mig att tänka på alla vårens å-premiärer. 
Alla känner väl till Mörrumsån men här tänker jag på Lyckebyån, Nättrabyån, Ronnebyån och så den i Karlshamn som heter... heter... hm... Nej, vi får tydligen vänta på den. Slutligen då Bräkneån, om vi skall ta dem i geografisk ordning från öster till väster.
Medvetet har jag hoppat över Flugströmmen i Olofström.

Det har varit mer eller mindre utförliga rapporter därom i ortstidningarna. Anmärkningsvärt är att fortfarande är det mycket regnbågar med.
Jag har även läst fångstrapporter om en och annan regnbåge från Skånska Trollingfiskeklubben.
Vänta nu lite!

Så heter den väl inte...? Den i Lund... Eller om den numera har flyttat till Malmö...
Men visst hade de väl bilder på trollingfiskade öringar, har jag absolut för mig... Minns jag fel eller var det ett olycksfall i arbetet?
Ja, ja, alla får naturligtvis ha vilka bilder de vill på sina hemsidor; se på mina!
Inom vissa gränser förstås som väl juridiskt regleras av barnpornografilagen.
Jag antar att på de hemsidor som handlar om fiske, motsvaras det av att man inte får visa upp hur små fiskar som helst.
Oj, då får man nog skärpa sig; är medveten om att man tangerat den gränsen ibland.
Men den här klarar väl sig:

Bara tre och ett halv kilo visserligen men som sagt, det var inget bra fiske för mig idag. Hade bara två hugg. Fick som tur var, upp bägge två gäddorna men såg eller kände inga fler. Det är ovanligt.
Fast jag startade på ett havsöringställe med en One Size. Då är det ju mer regel än undantag att man inte får någonting alls. Därefter körde jag till ett av mina traditionella gäddställen och fick väl så småningom ovanstående gädda plus bild.
Men hade räknat lite fel på vinden. Hade både trott och hoppats på att den skulle vrida sig lite, lite åt det sydvästligare hållet från den rena västan som rådde, men det vägrade den att göra. Tyckte faktiskt att den hade vridit sig åt norr i stället. Så det allra bästa stället blev då ofiskbart. Det var en vik och nu så låg vinden direkt på, in i viken. För att kunna befiska den måste det åtminstone vara lä på minst en sida. Så de gäddorna sparde jag till en annan dag.

Ett tredje ställe, också bra, gick heller inte att befiska. Av den anledningen som kan beskådas här på bilden till höger.

Folk.

Överallt folk, liv och rörelse. Självklart skall alla ut och sitta i sina trädgårdar, ut och gå, jobba med bryggor, stirra på folk som vill fiska, hålla på med sina uppdragna båtar, ropa "hej och har du fått någon fisk?" och "Titta mamma, en sån konstig farbror!"
Detta förutom alla som alltid är ute och går med sina hundar oavsett väder och årstid.

Nu hör det till saken att jag var ledig igår fredag och då var det förstås meningen jag skulle ha kört ut istället för idag. Men då var det sju grader kallt på morgonen och det lockar inte.

Men det är bara att acceptera att den bästa fiskeperioden går mot sitt slut. Vinterperioden då man äger skärgården.
Känner mer och mer motstånd att fiska från båten år från år, tycker jag.

Men det är ju det eller låta bli allt fiske, som snart kommer att gälla.

Såg förresten i ortstidningen en fisketävling eller snarare en fiskehistorietävling. Anordnas tydligen av Kronolaxfisket i Mörrum. Man skall berätta sin bästa fiskehistoria så kan man vinna en fiskehelg därstädes. Inklusive att bo på hotell där. Rannsakade mitt minne ett tag för vem vill väl inte vinna, vad det än vara månde.
Men sökningen gav noll resultat. Inte en enda passande fiskehistoria kom upp. För det skall naturligtvis röra sig om något kul och oväntat som att man... man...?
Se, jag kan inte ens hitta på någon rolig fiskehistoria!

Fast en kul historia om mitt eget fiske kan jag berätta förresten! Sann, till och med.
Fick ett mail som jag omedelbart inte kunde identifiera avsändaren på. Någon Annika. Det visade sig vara från Trollemölla minsann. Hade precis glömt bort att jag anmält mig till deras öppna dagar. Fick en lista på några datum. Kollade snabbt almanackan och där! Där, den 28 maj hade jag en ledig dag som passade. Svarade det och alldeles nyssens öppnade jag mailen igen och minsann; där blev jag bokad.

Så torsdagen den 28 maj skall det bli fiske i folksamlingar som jag kommer att ha betalt dyrt för. Ser fram mot det faktiskt!
Oj då... Det kommer att innebära att jag nog måste köra några träningspass i några regnbågsvatten här hemmavid först... Kolla upp flugförrådet... Kolla upp utrustningen... Hade jag sjunklina till exempel...?
Slutet på maj... Då får man väl särskilt se till att ha några stora Danicor med, antar jag? Femkilosregnbågar på torrfluga!
Är det realistiskt att tänka sig det?
Som sagt får man kolla igenom sina gamla flugaskar efter stora torrflugor. Eller binda nya för nu för tiden måste alla mina flugor bindas på Kamasan metkrok. Det står särskilt angivet i mitt reklamkontrakt med firman, upptäckte jag när jag äntligen lyckades tyda det finstilta. På japanska dessutom så det tog lite tid.
 Hm... Vit torrflugesara med fallskärmshackle, får jag väl kalla den.
Nå, det är gott om tid för flugbindningsexperiment.

Usch då, nu när jag skriver det här sista, rasar nordliga vindar med högvatten, kyla och snöoväder i släptåg, söderut och skall drabba Blekinge, idag tisdag den 24 mars. Då jag är ledig för fiske... Som kanske inte blir av... Blir det alltför högt vatten, stannar jag hemma.

 


Fiskejournal 2009
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2009-03-21 Gädda Ställe ett 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Sol, frisk västan 09:30 Nej
 
2009-03-21 Gädda Ställe två 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Sol, frisk västan 12:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions