Väder: Regn och mildväder under natten. Regnet avtog under förmiddagen och solen visade sig bland mörka moln under eftermiddagen.

Vinden var ostlig och ganska svag under förmiddagen men ökade märkbart senare.

Vattenståndet lågt. Ner till 15-20 cm under, tror jag.

 

09-03-15

 

Söndag

 

 

Fint väder

 

 

 

 

Kanske borde jag inte kört ut och fiskat idag för det hade blivit lite dåligt med sömn inatt. För de som inte bor här i närområdet (Blekinge) kanske jag skall förklara varför. Plötsligt blev det lilla Gagnekulla världskänt i hela landskapet för första gången och inte i några positiva sammanhang.
Det var ett grannhus som brann nämligen. Ett hus mellan branden och vårt var det också så det blev en orolig natt. Natten till idag vid ettiden. En innebränd. Inte så kul.
Men till saken hör att vi inte kände de som bodde i det huset. Hade inte ens sett dem för de hade köpt huset ganska nyligen.

Och på morgonen regnade det liksom när vi stod ute på natten och oroligt väntade på räddningstjänsten, så då kunde jag förstås inte låta bli att packa i ordning för fiske och köra iväg.

Och regn och ett par tre plusgrader fick den här gäddan att äntligen bestämma sig!

Det är tredubbelt kul. Först att det var en femkilosgädda som jag inte blivit bortskämd med i år. Sedan att den stod exakt där den både borde och skulle. I en liten lävik, på sandbotten, grunt och omringad av tångstenar cirka en meter från stranden. Samt då att den högg förstås.
Tidigare har jag ju sett sådana bara stå och tjura. Då när det varit minusgrader under natten, kallt och lä.
Mindre kul var att löslinan trasslade till sig i en knut som inte gick upp av sig själv när jag vevade in den. Men en lekgädda i mars är ingen havsöring i slutet av april precis så några långa rusningar blev inte aktuellt. Jag kunde i lugn och ro lösa upp knuten medan den stod tåligt i vattenytan och väntade på det.

Sedan ledde jag in den på grunt vatten och tog några bilder på den. Kul var det icke desto mindre för det var dagens första hugg och fisk. Just att det var en lekgädda gjorde också att den med allra största sannolikhet vägde de magiska fem kilona också och inte fyra och ett halvt både innan och efter. För den var väldigt fet.

Tja, sedan hände inte så mycket mer att rapportera om. Gjorde en turné på lite olika ställen och visst; fick några större smågäddor, kan man kalla det.

En fiskedag på kusten ger så mycket mer än själva fisket. Lugn och ro till att tänka, spekulera och gå igenom saker och ting. Inte bara snår och buskar på väg till eller ifrån en fiskeplats utan Livet.
Särskilt när det hänt sådana saker som under natten i Gagnekulla. Innan jag körde iväg på morgonen, gick jag en runda upp mot det huset för att kolla hur det såg ut. Tog ett par bilder på den rykande ruinen men ett par kvarvarande brandmän tittade misstänksamt mot mig så jag vände.

Under natten hade det kommit en polis och tog bilder på mig och de andra grannarna som stod där.
En rutin, antar jag, för en pyroman brukar ansluta sig till åskådarskaran och då kan det vara bra att ha i ett senare skede. Här var det förmodligen inte fråga om anlagd brand fast å andra sidan lär det vara svårt att fastställa exakt vad som orsakat den, stod det i tidningen dagen efter.

Nej, nu släpper vi det!

Fick förresten Svenskt Fiske för någon dag sedan. Ett nummer fullt med härliga artiklar om mina favoritämnen; tävlingsfiske, jerkbaitfiske och inte minst trolling.
Fast för rättvisans skull fanns det även en om cul de canard-flugor och så en bra artikel av Westrin om fjällfiske. Likaså om samlare. Kanske har jag en del gamla fiskeprylar som är värt någonting?
Fast nog inte så mycket att det är värt att rota fram de gamla undanstoppade lådorna och kolla.
 


Fiskejournal 2009
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2009-03-15 Gädda 5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, regn s-m O 09:00 Nej
 
2009-03-15 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, s-m O 13:00 Nej
 
2009-03-15 Gädda 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, s-m O 14:15 Nej
 
2009-03-15 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, s-m O 14:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions