Väder: Ett par plusgrader. Frisk till hård ostlig vind. Mulet och någon gång lite regnstänk. Mot eftermiddagen lite uppsprickande molntäcke och kortvariga solglimtar.

Några cm lågvatten.

 

 

09-03-05

 

 

Torsdag

 

 

 

På banan

 

 

 

 

 

Redan idag blev dags igen. Har ledig dag eftersom jag skall jobba helgen. I tisdags hade jag årets första semesterdag. Helt obekymrad om varsel, lönesänkningar, finanskris och allmänt elände, körde jag ut och fiskade. Även där jag tjänstgör är det kris, oro och bekymmer men mitt jobb är nog inte i fara. Som det ser ut nu i alla fall.
Att köra ut någonstans och fiska brukar betraktas som avkoppling och lättsam fritidssysselsättning. Som en flykt från vardag, jobb och andra bekymmer. Men vi vet bättre. Vi vet att det istället är tvärtom.
Det är jobb och vardag som är avkopplingen och flykten från fisket. Så är det och det verkar inte avta med året, så mycket.

Idag förlade jag tiden här:

Bilden är tagen vid middagstiden och är en grund sandvik med fastland till vänster och vidsträckta sandflader till höger. Nu vid ungefär normalvattenstånd, räcker vattnet mig där jag står, till precis ovanför knäna. Så böljar liksom sandbottnen i djupare och grundare partier så det går nästan alltid att fiska här oavsett vattenstånd.
Idag är det lä för den mycket kraftiga ostliga vinden och kallt, kallt.
I synnerhet om högerfoten. Igen. Det hade sannerligen inte skadat om solen fått lite mer spelrum. Men det blev inte mer än som på bilden ovan. Det var knappt den bröt igenom och då bara högst tillfälligt.
Ibland finns det gott om gädda här. I alla storlekar. Och så ibland är det nästan gäddtomt. Är det lågvatten, lugnt och solsken bryr jag mig inte ens om att pröva. Det optimala är friska, sydliga vindar, regn och tio cm över. Wow! Då kan det bli rekord. Då går gäddorna in över sandbottnen. Idag var det hyggliga förutsättningar.

Det största problemet nu på vårvintern är att det också sveper in havsöring. Ja, man vet ju inte vilken fluga man vill satsa på. Stor eller liten, alltså.

Ägnade mycket tid åt att stå och välja och vraka och bläddra mellan de olika red-line-plastpåsarna där jag förvarar min flugor. Den är för lång, den verkar vara lite för tunn, den är alldeles för liten men den då...?
Den jag använde mest fick jag klassa som Vit Gäddsara men den var relativt kort och tjock. Tänkte att den kan duga även för en vårhungrig havsöring.
Men av blank fisk såg jag inga som helst spår idag. Inom gångavstånd ligger faktiskt mitt allra bästa öringställe men jag brydde mig inte om att gå dit idag av några orsaker där den mycket hårda blåsten från öster var huvudorsaken.

Idag var situationen helt annorlunda mot tidigare i år. Då fick jag bara någon enstaka gädda men såg flera. Slöa och stela. Stillastående på botten och låtsades inte se min fluga. Men idag. Då tog de ett aktivt intresse, satte fart och slukade den!

Feta lekgäddor kring fyra kilo de flesta faktiskt!

Kolla in här till vänster. Här är det meningen att man skall titta på det blekrosa, oaptitliga utskottet mitt på bilden. Det är en avsliten och läkt gälbåge. Jag upptäckte den med detsamma när jag tog hem den. Den fladdrade utanför gäddan. Jag får en sådan gädda med liknande skador minst en gång om året, tycker jag. Då brukar jag alltid försöka få en bild av den och skriva några rader om fenomenet.

Brukar undra hur den fått skadan. Fast jag har slutat undra över att den över huvudtaget har överlevt. Ja, man fick ju alltid höra att så fort den blödde från gälarna var den dödsdömd och man måste slå ihjäl den så den slapp plågas till döds, typ. Men eftersom jag får så pass många som bevisligen överlevt så kan det inte stämma. Och här pratar vi inte om en lättare skada heller utan helt avslitna gälbågar. Det måste fordras en ganska stor kraft för att åstadkomma ett sådant brott, tycker jag. Brott...? Hm... Kom att tänka på någonting... Den bäste av dem alla! Baker Street!
Hur hade Sherlock Holmes resonerat tro...? Vänta! Jag har för mig det finns en sådan historia. Ett ögonblick, ska jag se efter...

Ja! Jag saxar själva slutet av utrymmesskäl och den här återfinnes i samlingen "Sherlock Holmes' mindre kända fall":


"My dear fellow, nu är min undersökning klar. Jag har uteslutet säl, nät och fåglar. Ifrågavarande fisk är alltför stor för det och skadan alltför lokal. Inga andra spår av yttre våld kan förmärkas.
-Genialt Holmes, men vad kan det då vara?
-Lugn Watson, jag kommer dit. Vi har att göra här med naturens allra värsta mördare som...
-Du menar, en ännu större gädda! Var det inte det jag trodde; de är fruktansv...
-Nej. Visserligen har jag bara indicier att gå efter men de pekar åt ett alldeles speciellt håll. Människor Watson; det är för det mesta inom våra egna led som brottslingen står att finna.
-Men... Men vilka skulle bete sig så... så... ondskefullt att de avsiktligt skadade oskyldiga fiskar så brutalt!
-Vissa människor skyr inga medel för att tillfredställa sina sjukliga böjelser och behov! Det har väl våra äventyr visat mer än en gång!
-Du menar...
-Ja, spinnfiskare! Och inte vilka som helst heller. Vanliga spinnfiskare är rena Guds änglar i jämförelse med dessa... dessa! Jag finner inte ord att beskriva min avsky för dessa mänskliga avskum! Jag har förklädd gått runt i deras skumma kvarter för att ta reda på mer om deras senaste perversa böjelser och det jag fann gjorde mig rädd. Rädd och skräckslagen, Watson!
-Vadå? Berätta! Du darrar ju!
-Tänk dig Watson, en avlång träbit fullhängd med flera, upp till tre eller fyra trekrokar. Vassa! Dinglande! Och ett kort, styvt spö. Och så rycker de fram betet! Rycker och rycker i kraftiga knyck!
-You can't be serious, Holmes! Det låter ju helt förryckt!
-Detta är ingenting att skämta om, Watson!
What!? Åh, jaså det. Det var helt oavsiktligt från min sida! Jag svär!
-I alla fall tror jag vi har ringat in de skyldiga. När jag uteslutet alla andra tänkbara förklaringar återstår alltså den att det där vildsinta slitandet och ryckandet MÅSTE förorsaka åtskillig skadegörelse på allt och alla som råkar befinna sig i närheten. Allt skärs sönder!
-Good Heavens Holmes, detta låter helt barbariskt! Och vi som tyckte att de här nymodiga nymferna och våtflugorna borde förbjudas i vår klubb vid river Test! Där ser man... Har du meddelat Chief Inspector Lestrade?
-Ja, och en stor razzia kommer att genomföras. Massiva gripanden är att vänta så vi blir av med dessa Naturens Gissel!
-Splendid Holmes! Än en gång har rättvisan segrat!"

Ja, så stod det och värderingar och slutsatser är alltså inte mina egna så jag fråntar mig allt ansvar för dem.
Tillbaka till fisket:

Trots många fina gäddor mest över sandbotten, blev bildmaterialet inget vidare. Här dock den bästa:

När det högg som bäst, trodde jag nog att någon över fem kilo skulle hoppa på men det såg jag inte till någon. Trodde dock det ett par gånger men nej; de var "bara" mellan fyra och fem kilo, visade det sig när de kom närmare. Nu skall vi inte uppfatta det som klagomål från min sida för jag var så nöjd så.
Fast lite missnöjd över tingens ordning kan jag väl få vara för att jag missat så gott som hela januari och februari. Nu är det redan snart mitten av mars och så den eländiga månaden april.
Ja, för då måste man ut i båten och fiska öring. För att inte tala om att först få åror och förtöjningar i ordning. Måla bottnen med värdelös, superdyrt gödningsmedel för alger, musslor och snäckor innan. Och så blåser det och så går det inte. Och kommer man väl ut, så blir det en massa fruktlösa timmars kastande med spinnspöt...
Och sedan rätt som det är, har vi maj och näbbgäddsinvasionen över oss. För att inte tala om sommaren då det inte går att komma till här ute i skärgården för allt folk, sol och bad och aggressiva sommarstugeägare som inte gillar man kommer klampande över deras gräsmattor och tränger sig ner i deras badvik och schasar undan de badande barnen...

Så visst har man allvarligare saker att bekymra sig över än världsekonomins sammanbrott, arbetslöshet, depression, börsfall, klimatkatastrof och den värsta krisen sedan 30-talet!

På banan döpte jag dagens blad till... Skulle inte förvåna mig om jag snart halkade av den ner i diket istället...

 


Fiskejournal 2009
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2009-03-05 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk ostlig vind 08:50 Nej
 
2009-03-05 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk ostlig vind 09:00 Nej
 
2009-03-05 Gädda 4,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk ostlig vind 09:15 Nej
 
2009-03-05 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk ostlig vind 10:20 Nej
 
2009-03-05 Gädda 4 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk ostlig vind 10:30 Nej
 
2009-03-05 Gädda 4 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk ostlig vind 11:00 Nej
 
2009-03-05 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, frisk ostlig vind 11:45 Nej
 

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions