Väder:  Någon minusgrad under natten. Vid sjön en till två plusgrader. Mulet med tendens till lite uppsprickning då och då.

Måttlig ostlig vind som ökade något vid middagstiden.

Lågvatten ner till cirka 15 minus.

 

09-02-10

 

 

Tisdag

 

Vintervik

 

 

 

Ibland undrar jag vad man sysslar med. På fritiden alltså. Knappt över nollan kör man ner till kusten, drar på sig gummibrallor och vadar ut i det knappt isfria vattnet och så går man omkring på bottnen timme efter timme och kastar och kastar. Och när inte det ger någonting, går man upp på land igen, vandrar tillbaka till bilen, kör iväg till ett helt annat ställe, vadar ut igen och kastar samt kastar återigen. Vad är det för liv?
Tja, eftersom det är självvalt är det egentligen inte så mycket att säga om. Inte så många att skylla på, menar jag.
Skämt åsido är det ett härligt liv!
Fritt och spännande, naturnära och friskt!

Och inte minst fina vyer:

 

Man mår bra när man ger efter för de starka evolutionära krafterna som styr våra liv. Det är detta vi utvecklades till; det är detta som blev slutmålet efter tio miljoner års kamp för tillvaron. Så gamla är vi som art på ett ungefär; plus minus några miljoner år, beroende på var vi sätter startpunkten. En art utvecklades från en annan, menar jag och för intresserade rekommenderas en rejäl dosis Darwinism. Är det förresten inte något jubileum i år?
Kom inte "Om arterna uppkomst" ut 1859? Och är det inte år 2009 i år?
Jovisst. Och då blir det... Blir det... Hm... Få se...? Äää... Var är räknaren? Ah, jag visste det! Hundraårsjubileum, visst!? Nej ursäkta, 150 förstås!

Jovisst för sjutton, har det att göra med fiske! Allt faktiskt. Genetiskt sett är vi fortfarande jägare och samlare om jag förstått det hela rätt. Fast jag tycker nog det begreppet är förlegat, fördomsfullt, missvisande samt orättvist. Jag anser att det snarast bör bytas ut mot "fiskare och samlare".  På den tiden det begav sig, samlade vi in ätliga växtdelar, nötter, bär och frukter, snäckor och sniglar och allt annat ätligt vi kunde lägga beslag på. Nu för tiden i den så kallade civilisationen här i västvärlden, kan väl samlarbegäret sägas ha ersatts av begär efter prylar, saker eller ägodelar. Eller i dess allra högsta form; pengar.
Vem kan väl förneka det?

Men visst stämmer begreppet "fiskare och samlare" bättre ihop med den så kallade vattenapateorin också. Som i korthet innebär att vår allra viktigaste förändring på vår väg mot den ädla homo sapiens, var att vi reste oss på två ben och alltsedan dess gått upprätt. Som i sin tur medförde alla andra förändringar med skallstorlek och hjärnutveckling som till sist fick oss att bli Stockholmare och Pekingmänniskor.
Nå, en liten grupp apor levde nära vatten. Grunda, näringsrika, fisk- och skaldjursrika vikar kanske. Och där gick de omkring och vadade, simmade och hade det gott. Det tvingade dem till att gå upprätt. Det är lätt att inse för oss som vadningsfiskar att det är lättare att gå upprätt än med krum rygg och händerna på botten.

Den konkurrerande savannteorin är bara löjlig. Ha! Den stämmer inte det minsta. Helt fel! Usch! Ni som tror på den är dumma i huvvet! Jädra idioter! Ovetenskaplig och fel! Nä, glöm den!

Så, nu när jag bevisat att vattenapateorin är den mest troliga, lämnar vi den torra och akademiska, vetenskapliga debatten för tillfället. Åter till dagens aktuella fiske. Men ha alltid i åtanke det här med att vi är fiskare och samlare.

Det är därför det spritter till i hela kroppen när gäddan går upp och tar flugan i en virvel!
Det är därför hjärtat ökar takten och slagvolymen växer när fisken bryter vattenytan, skakar och slår!

Tacka Darwin för att mer kortison insöndras i blodomloppet och värmen stiger när slirbromsen börjar knarra!

Och ju större gäddan är, desto välkomnare blir du i hembyn när du stolt lägger upp den på köksbordet i din hydda. Desto mer mat blir det och desto större blir din ära i byn. Du blir åtråvärd för många unga kvinnor. Du kanske får gifta dig med hövdingens dotter till och med.

Det är därför vi tycker det är så fint med stora gäddor. Eller många.

Men vi gäddflugfiskare har tagit evolutionen ett steg längre. Vi har utvecklats till den allra högsta livsformen som jorden, ja hela universum, känner!

Vi har ett system där vi både kan äta kakan och ha den kvar. Helt unikt!
Just det;

catch & release!

 

 

Det hade aviserats snöstorm och rejält vinterväder redan tills i eftermiddag och många gånger spanade jag efter mörka moln. Men inga stora förändringar skedde så när som på att vinden ökade och blev rejält byig.
                                     Men jag höll till i en lävik som tyvärr visade sig dyig.

Men jag lyckades ändå skrapa ihop fyra gäddor vilket är ett väldigt blygsamt mängdrekord för i år. Nu när jag skriver detta har det fallit rejält med snö och köldgrader ovanpå det, lär förhindra mer fiske till helgen.
I så fall får jag ännu mer tid att piffa upp de gamla dagboksbladen. Nu håller jag på med dem från 2002 och de blir faktiskt ganska bra. Nu menar jag lay-outmässigt och att att jag har anpassat bilderna till en större skärm.
Det var hemskt så entusiastisk jag var på den tiden. En massa text plus en fem, sex bilder kunde det bli trots att jag kanske bara fick en stackars gädda eller ibland ingen alls.

Eller också kan man läsa en bok.
Det lär vara väldigt populärt och har man ingen så finns det ett nytt ställe här på nätet vid namn Kapitel ett där man kan läsa hur många som helst helt gratis. Ett förlag har anordnat något som kallas Bok-SM. Den bästa boken skall röstas fram, sägs det och den som vinner blir utgiven.
Ett löjligt koncept, om ni frågar mig men där finns ett helt smörgåsbord med hundratals böcker i olika genrer. Eller manus är ett bättre namn förstås. Men har man inget bättre för sig kan man ju gå in där och provläsa lite.
Fast jag tror väl inte att det är något för de stora, starka, tuffa, orakade machomän med fiskehatt på huvudet, snus under överläppen, bolmande snugga i mungipan och kaffekask i kåsan som brukar läsa mina dagboksblad. Förresten, med tanke på att ganska många utlänningar går in här och kollar, så är det väl inte texten som lockar utan mer bilderna.
Ni läser väl på sin höjd fisketidningar också eller som jag; mest serietidningar.

Men de stackarna på Kapitel ett, behöver mer folk som läser deras tävlingsbidrag har jag sett när jag då och då kollat runt lite på deras hemsida. Så om det blir fortsatt minusgrader, isen lägger sig igen och det blir omöjligt att fiska till helgen, kan jag rekommendera en titt där.

Eller kanske ännu hellre, kolla upp mina dagboksblad från år 2002 där jag nu är klar fram till maj. Eller också kan ni väl skotta snö, binda flugor, åka skidor, hälsa på släktingar, storhandla, byta kakel i badrummet, gå på bio eller göra vad fanken ni vill.

Oj, precis när jag skrivit detta, såg jag att Darwin minsann firar dubbeljubileum i år. Dels är det 200 år sedan han föddes och som jag själv räknat ut här ovan, hans bok fyller 150 år. Grattis!
Han och Sherlock Holmes är två av mina absoluta favoriter när det gäller att utse de två allra skarpaste hjärnorna från 1800-talets Storbritannien.
 

 


Fiskejournal 2009
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2009-02-10 Gädda Ställe ett 2 One Size Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, måttlig ostlig vind 11:00 Nej
 
2009-02-10 Gädda Ställe två 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, måttlig ostlig vind 12:45 Nej
 
2009-02-10 Gädda Ställe två 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, måttlig ostlig vind 13:00 Nej
 
2009-02-10 Gädda Ställe två 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, måttlig ostlig vind 14:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions