Väder:  Mulet och regn samt lite dis. Hela dagen. Ibland mixat med lite snöglopp. Temperaturtopp på två och en halv grad.

Måttlig vind på syd-sydväst.

Lågvatten ner till minus 20 cm.

 

09-02-04

 

Torsdag

 

 

Snart islossning

 

 

 

Tecknen tyder på det. Både vad gäller själva fisket såsom det mer bokstavliga. Nå, ledig dag för att jag skall jobba i helgen. Och egentligen perfekt väder för den sträcka jag valt ut idag sånär som på lågvattnet. Men hur lågt vatten det än är i havet, kan man ändå alltid vada ut till fiskbart djup. På SMHI hade de spått ostliga, sydostliga vindar men istället blev det sydvästliga, vad jag kunde bedöma.

De här fåglarna var ganska irriterade över det för de hade parkerat lite fel, kan man se på bilden:

De brukar nämligen alltid föredra perfekt lä men nu ligger sidovinden på, kan man konstatera. Eller också är det svanaherdarna som vallat hit dem, vad vet jag. Svanarna brukar kallas fåglarnas border collies just för sin starka vallningsinstinkts skull om ni inte visste det. Ett föga känt faktum men här på Internet kan man få reda på de mest konstiga saker. Men här på bilden ovan syns det ju tydligt hur de ser till att hålla fågelflocken samlad. Vilken sorts sjöfågel det rör sig om kan jag nog säga om det kniper...

Egentligen var mitt huvudbyte havsöring idag. I alla fall på den första halvan av både dagen och sträckan. Under ett par av de senare åren har jag fått några stycken häromkring just under förvåren och över andra bottnar än jag vanligtvis brukar hitta dem i april. Sandbotten alltså.
Men av det blev det intet.

Det första hugget och landade fisken blev den här. En fyrakilosgädda jag kunde lägga på lite vikt för den var väldigt romstinn.

Det är så spännande när man får ett tungt hugg på en One Size och man vet inte om det är blankprickigt eller gröngult.

Nu var allting välkommet i fiskväg för redan hade jag gått över stora områden utan tecken på fisk.

På det här stället ingår en extralång prommis på morgonen till första fiskeplatsen och i vanliga fall brukar jag ta av mig hatten och ha jackan i handen för att inte börja svettas men inte idag. Dels regnade det och dels hade det uppstått en ny väg.

Mot slutet, när man viker av från den lilla asfalterade byavägen och in i snår-och buskvegetationen börjar det bli ordentligt jobbigt. Men här nere vid kusten såsom hemma i Gagnekulla, håller de att avverka i rask takt. Timmerbilar, staplade stockar, skövlad natur och avverkningsvidunder överallt, tycks det.

Men här så råkade jag komma in på två nya, gyttjiga hjulspår som gick som en pil rakt ner mot det kustavsnitt jag skulle börja vid.

Det var som en bred motorväg rakt igenom djungeln rätt ner!

En upptäckt jag kommer att ha stor nytta av under kommande år. Så det får jag väl anteckna på pluskontot för idag. Likaså två små blixtringstillfällen. Alltså en kort period där det hände saker och ting. Den första var att precis efter jag fått den första gäddan så hade jag ett hugg till. Faktiskt lite misstänkt öringhugg, för det liksom skrapade till genom linan och jag såg en svart rygg ovan vattenytan. Och sedan så vägrade den hugga en gång till. Så gör öringen men även gäddorna ibland. Och strax efter det, såg jag en avlång, grov skepnad på botten. Som sam iväg sekunden efteråt. En skepnad som skulle väga mer än fyra kilo, helt klart.
Då bytte jag till en större fluga, fiskade mig ner ett tag till, backade sedan tillbaka i en vid omväg och försökte igen på den gäddan. Men utan resultat.

Så fiskade jag på över fina gäddfält men helt utan resultat. Allt detta pågick under mer eller mindre häftigt regn och en isande vind i ryggen timme efter timme utan att jag gått iland. Den sköna inledningsvärmen inuti vadarna förbyttes gradvis mot en alltmer isande och bortdomnande känsla i framför allt högerfoten.
Men ju längre ner för kusten jag fiskade mig, desto mer svängde den. Det vill säga det blev mer och mer lä.
Och där, vid en vass där det nästan var spegelblankt, tyckte jag att det från och till blev lite konstiga rörelser under det spegelblanka. Var det inbillning eller svall utifrån sjön?
Nej, förstås inte...
Såg plötsligt bara en stor svängande stjärt från en stor fisk som långsamt simmade ut från vasskanten, utåt till. En stor gädda som med största sannolikhet snurrat lite kring min fluga. Jag såg inte hela fisken men även den här var på över fem kilo.
Kastade däråt och fick hugg direkt!
Men av fel fisk!
Det var dagens andra gädda, den på två och ett halvt och inte den stora.
Efter det så hände absolut ingenting i fiskväg. Som jag sagt flera gånger så brukar gäddorna gå in över sandflader just när det regnar för då känner de sig trygga och säkra. I synnerhet på det här stället men så alltså inte idag. Inte så mycket jag haft anledning att vänta i alla fall, tyckte jag lite förgrymmat.
Men optimistiskt tolkar jag ändå dagens resultat som ett litet fall framåt. För det är fortfarande nätt och jämnt fiskbart på grund av kylan och än ligger isen i vikarna och sedan sist har medeltemperaturen legat knappt över nollan.

Kanske man snart skall gå igenom almanackan och pricka in lite semesterdagar...?

 


Fiskejournal 2009
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2009-02-04 Gädda 4,5 One Size Nej Ja AFTM 5 Flytlina Måttlig S, regn 10:15 Nej
 
2009-02-04 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Måttlig S, regn 12:15 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions