Väder:  Frisk sydlig vind. Mulet med antydan till uppsprickande molntäcke framåt dagen. Bara två plusgrader.

Vattenståndet kring det normala.

 

09-01-23

 

Fredag

 

 

Matfisk

 

 

 

Vädret i veckan har folk klagat högljutt på. Tät dimma, knappt över nollan och ibland har det krupit precis under med blixthalka som följd. Seriekrockar och bilar i diket. Som vanligt passar jag när den diskussionen pågår. Tänker ju istället att hoppas det håller i sig till fredag när jag är ledig. Idag alltså.
Fast visst kunde det gärna få vara dubbelt så varmt; alltså kring fyra grader. För än har isen inte riktigt smält längst in i vikarna.
Likaså har jag lite oroligt väntat ut den pågående förkylningen. Det fungerade inte riktigt som tänkt att frysa sönder mina förkylningsvirus. Men som en optimistkonsult hade uttryckt det: Kanske det gjorde att "sjukdomen" tog en mildare bana?
Ja, i min värld är förkylning ingen riktig sjukdom.

Nå, ut kom jag i alla fall och fisk fick jag.

En regnbåge minsann!

Den första blanka fisken för i år och på väldigt länge faktiskt. Men jag vet ju att när det är så här kallt både i vattnet och i luften, går den sortens fisk väldigt nära land. Det gäller både havsöringar och de få regnbågar här finns.

Det är också därför jag kör med en liten One Size. Alltså även för att gäddorna är lite tröga och kanske de tycker att en sådan är lagom.

Det började förresten med en liten tandgurka som Skåningarna i Lund brukar benämna gäddorna. Numer har det blivit en vana att kika in på deras blogg och kolla lite vad de har haft för sig. Tror jag gör det nu!

Intermission

Nja, det verkar inte hända så mycket där nere. Mitt intryck är att det handlar lika mycket om mat och dryck som om fiske, om inte mer. Samt öl. Det bär mig emot att lufta gamla förlegade landskapsfördomar men... Nja, jag vet inte...

Nä grabbar, byt ut öl, korv, grillat och feta mackor mot lite mer grönt och frukt så både lever ni längre och kan fiska desto mer, är mitt beskäftiga råd.

Bytte fiskeplats vid halvett-tiden. Från ett halvbra ställe till ett ännu sämre. Fast det visste jag ju inte då.

Man gör ju sina kalkyler och beräkningar och jag var övertygad om att jag skulle landa minst en tre, fyra gäddor här. En lång vik i lä. Ett ställe där det alltid brukar finnas fisk och idag var förhållandena så perfekta de kunde bli, ansåg jag.
Ta bara tidpunkten på dagen; de första timmarna på eftermiddagen. Kan bättre inte bli, helt enkelt.

Hade dessutom bytt ut One Sizen mot en ordinär gäddsara för här var risken obefintlig för öring.
Fiskade av en lång sträcka. Inte ett hugg, inte en virvel. inte ett misstänkt napp.

Det mest levande jag såg var en död svan.

Den irriterande fågeln används väldigt sällan till flugbindningsmaterial, om jag minns rätt. Alltså från tiden man band andra sorters flugor än gädd.
Kanske har jag några grönfärgade svanfjädrar någonstans?

Nej, det hände inte så mycket idag. Kanske man skulle kasta sig ut i en dramatisk och plaskande beskrivning av den spännande kampen mot regnbågen?
Nja... Nä... Den var inte så häftig. Jag var övertygad om att det var en liten gädda ända fram tills jag såg den. Och visst stretade och drog den men inte går det att göra någon beskrivning á la Hemingways "Den gamle och havet".
 

Kan väl avsluta med att puffa för de gamla dagboksbladen. Snart är jag färdig med hela 2001. Det ser riktigt hyggligt ut. Alltså lay-outmässigt. Jag har ändrat tabellformatet till 85% från att ha varit ett fast pixeltal innan. Samt att jag mittställt tabellen. Det betyder att bladet täcker 85% av din bildskärms yta. Det vill säga om du har samma upplösning som jag. Så har jag draagit ut bilderna och textrutorna så att de blivit lite större.
Men som sagt, texten undviker jag att läsa. Nu är det läsbart till och med november 2001.

 


Fiskejournal 2009
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2009-01-23 Gädda 2 One Size Nej Ja Nej AFTM 5 Flytlina Frisk syd, mulet 09:15 Nej
 
2009-01-23 Regnbåge 1,7 One Size Nej Ja Nej AFTM 5 Flytlina Frisk syd, mulet 11:45 Ja
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions