Väder:  Under natten nära noll och stjärnklart. Hela dagen strålande sol och det blev närapå sommarvarmt. Måttlig till frisk, västlig vind.

Fortsatt högvatten. Det har legat runt plus 20 nu i flera dagar.

 

08-10-23

 

Torsdag

 

 

Stark öppning

 

 

 

En strålande inledning som inte blev mer. Sex gäddor, varav fyra var större än smågäddor, på ungefär samma tid som det tog att veva in dem, göra ett par nya kast och så dra in nästa och så ingenting mer på en hel fiskedag; hur kunde det gå till?
Det enkla svaret är; för att jag gick till vänster istället för till höger.
Jag befann mig på ett ställe jag inte gillar alls. Enda anledningen till att jag då och då nästan tvingar mig dit är att det brukar vimla av gäddor.
Det kanske låter tillgjort och som effektsökeri men saken är ju den att jag vill ha roligt när jag är ute. Nu är det förvisso kul att få gäddor, det går inte att komma ifrån men inte till vilket pris som helst. Inte om det är väldigt svårvadat och jolmigt. Själva stället är beläget längst in i en vik med slambotten där det vimlar av sten. Osynliga stenar även innan man grumlat upp vattnet. Samt djuphålor så man får verkligen förflytta sig försiktigt där. Många gånger har jag svajat, viftat med armarna för att återfå balansen, utfört små krigsdanser och varit på vippen att plurra där. Ändå tillhör jag nog en av världens mest försiktiga vadare med ett nästan idiotsäkert säkerhetssystem. Det är nu flera år sedan jag ramlade och jag vågar visst utmana de så kallade makterna med att fullt öppet deklarera det här och nu.
Enkelt uttryckt går det ut på att aldrig korsa benen.
Man har två sätt att förflytta sig vadande. Dels med hjälp av vadarstaven och dels utan. När man gör det utan, är det viktigare än någonsin och ändå om jag tror att här är ren sandbotten, så ser jag till att förflytta mig ungefär som en mätarlarv. Det vill säga först med ena benet som känner efter att det ändå inte finns någon hindrande sten eller svangrop där man sätter ner det, ta en kort paus och så följer det andra efter. Eller också förflyttar jag mig väldigt bredbent med en vaggande gång och jag kan tänka mig att det från stranden kan se ut som... Som... Ja, som ett litet barn som har gjort någonting i byxorna och det skulle kännas väldigt kletigt, klibbigt och obehagligt om man gick som vanligt. Det är också en anledning till att jag helst fiskar utom synhåll från vanliga människor.
Vad en svangrop är?
Där jag håller till har de @£$$¤#!! svanarna för ovana att gräva djupa hål i sandbottnen för att jag skall snubbla i dem! Eller kanske det inte är därför om man skall vara ärlig utan de uppstår när de bökar efter rötter.
När jag började vadningsfiska för många år sedan hände det ibland att jag plurrade. Det var just när jag gick framåt i godan ro, kroppens tyngdpunkt hade redan förskjutits framåt för att ta emot det pendlande benet, när det plötsligt hindrades av en oväntad sten, jag tog överbalansen och föll som en fura.

Tillbaka till det aktuella stället och av någon mystisk anledning trivs gäddorna där.
Av så pass många gäddor tycker man att jag skulle ha fått åtminstone en godkänd bild men icke. Det går bara att fotografera dem ovanför vattenytan men ingen var på humör att visa upp sina välvuxna kroppar där. Jag trodde jag fått med något halvhopp men det starka solskenet från den lågt stående stjärnan fördärvade flera bilder.

Efter den kyliga morgonen blev det varmt och skönt och turistvädret gjorde att det rörde sig mycket folk i området. Det var därför jag högst medvetet gick åt fel håll. Eller att det var helt galet håll visste jag kanske inte men att det var bäst åt det andra hållet var jag fullt på det klara med. Men man vill ju vara lite diskret med var det finns fisk. Man vill inte stå och dra gäddor i allas åsyn. Sådant kan lätt spridas vidare och till sist får fel slags personer höra det. 
Jag fattar inte att det är så mycket folk ute en vardag! Va; har de inget jobb att gå till!
Jag menar att bara för att jag har tagit semester behöver väl inte alla andra göra det samma heller!

Så här sommarlikt såg det ut långt senare på eftermiddagen, på ställe två. Det var säsongspremiär där men uppenbart fel säsong för jag fick inte en enda fisk. Det är faktiskt mer av ett vinterställe även om man åtminstone brukar få sig någon liten strandgädda då och då.

Som etablerad kameraman och regissör vill man gärna göra en uppföljare till sin debutfilm. Jag menar det finns ju både Hajen, Alien och Terror på Elm Street två, tre, fyra och fem.
Men hittills har jag inte tagit en sekund mer film...
Man vill ju gå vidare till större saker... Inte fastna i en genre... Jag har svårt att hitta ett bra manus... Täta kontakter med Persbrant, Skarsgård och Stormare har inte givit något heller... Finanskrisen gör också att det är svårt att få loss pengar från Filminstitutet och andra sponsorer... Den starka dollarkursen gör också att man inte vill till Hollywood just nu heller...
Nej, hela filmbranschen befinner sig i en allvarlig kreativitetskris just nu...

Under tiden kan man ju roa sig med att kolla Bill Dance på Youtube. Fick tips om honom och jag vidarebefordrar gärna det. Det finns många små klipp med honom. Först trodde jag att alla missödena var så att säga regisserade och oäkta.

Jag menar, hur stor är chansen att någon råkar ha en kamera på en när något tokigt inträffar?
Jo, om vederbörande är någon slags TV-personlighet och gjort massvis med program. En sökning på nätet visade just det. Så alla hans bloopers är nog alldeles äkta.
Sedan kan man tycka att allt fiske the American way är en enda stor blooper men det är en annan historia. "Oh, man!"

Nå, USA är ett stort land och då menade jag mer big än great, och många stilar och förhållningssätt till fisket existerar sida vid sida. Så till exempel Lars i The Sunny State of California behöver naturligtvis inte känna sig träffad.

 


Fiskejournal 2008
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2008-10-23 Gädda Ställe ett 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Sol, m V 08:50 Nej
 
2008-10-23 Gädda Ställe ett 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Sol, m V 09:10 Nej
 
2008-10-23 Gädda Ställe ett 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Sol, m V 09:20 Nej
 
2008-10-23 Gädda Ställe ett 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Sol, m V 09:25 Nej
 
2008-10-23 Gädda Ställe ett 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Sol, m V 09:35 Nej
 
2008-10-23 Gädda Ställe ett 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Sol, m V 09:45 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions