Väder:  Efter stormen blev det några klara, soliga dagar med frost under natten. Tror knappt det blåste något heller.
Tills idag hade det blivit både milt och mulet med måttliga till friska sydvästliga vindar. Mot middagstid något uppklarnande men ingen direkt sol.

Vattenståndet var i sjunkande; från cirka 10 cm över ner till normalt från morgon till kväll.

 

08-10-10

 

Fredag

 

Många ställen, få gäddor

 

 

 

Nu är sviten bruten med bra fiske som jag haft några gånger. Det är inget att hänga läpp för eller gräma sig över, absolut inte. Till saken hör också att nu är det många säsongspremiärer. Man besöker ställen för första gången den här säsongen alltså. Kul och spännande är det. Fast de flesta ställena verkade inte vara riktigt mogna än.  Fortfarande är det närapå sommar, tycker jag. Eller tycker gäddorna, verkar det som. Frånsett några frostnätter har det inte varit någon egentlig kyla. Några av ställena var dessutom rena vinterplatserna också.

Men visst är det intressant det här med fiskeställen. Samt helt obegripligt också. Tag detta, till exempel:

Nog verkar det idealiskt, tycker jag. Det är en vik och just idag sveper vinden och vågorna in från höger i blid. Vattendjup, bottenförhållanden med både fast sandbotten med omväxlande tångstenar kan väl ingen gädda klaga på, är min professionella åsikt. Likaså att det precis utanför ligger stora fjärdar med öppet vatten samt att det runt omkring finns gäddor.

Detta är ett av ett par liknande ställen där jag aldrig säger aldrig ens haft ett hugg av fisk.
Jag var här första gången flera år sedan och sedan dess dröjde det länge innan jag åter besökte det. Men i vintras när jag hade börjat med min nya eftergranskningspolitik av tidigare utdömda ställen, var jag här också.

Men vinter eller höst; ingen fisk. Jag är väl medveten om alla ställena är dynamiska eftersom gäddorna är det. Det vill säga att de flyttar på sig efter väder, årstid, vattenstånd och vind samt kanske andra faktorer som vi inte är medvetna om. Men jag ger inte upp. Höstsäsongen är förhoppningsvis lång och jag tror att det här stället bara måste passa gäddorna i till exempel december eller januari.
Idag befann jag mig inom ett område där det är ganska tätt mellan olika, mindre eller korta ställen. Alltså någon liten vik eller udde som man befiskar på en eller två timmar bara. Resultatstabellen är ganska kort men jag hade ändå en hel del kontakter så om jag fått upp alla hade den nog innehållet en sju - åtta poster sammanlagt. Fast viktmässigt hade det inte blivit några större skillnader, får jag erkänna.

Men som jag sagt åtskilliga hundra gånger här genom åren; ju sämre fisket är desto mer gläds man åt de få man ändå får.

Jag googlade förresten "Gäddfestival" för att kolla när den egentligen var och då visade det sig att det fanns massvis med gäddfestivaler överallt så jag fick precisera sökningen med "Blekinge" också innan jag hittade rätt. Jo, den börjar idag, lördag den 11, när jag skriver det här.
De kan nog inte klaga på vädret heller. Vågar man lägga till ett "tyvärr"...?

Tja, vad har man hakan till om inte för att sticka ut den.
Jag tänker här på klassen... Eh... Vad hette den nu igen...? "Catch and sell"...? Nej, nu minns jag!
 "Catch and kill"
Ju fler gäddor de fångar desto färre blir ju kvar till mig.
Jag såg också deltagarlistan och ett par namn kände jag igen.
Det skulle vara nytt deltagarrekord, påstods det. Det skulle väl vara spinnfiskarena då för listan över flugfiskarena tyckte jag inte var så lång.

Nå, hur det gick får jag väl läsa i ortstidningarna nu på måndag. Jag ser verkligen fram att få se de sedvanliga bilderna på döda gäddor som hänger på rad till allmänt beskådande. Det brukar vara favoritmotivet.

Nå, jag hoppas det går bra för A från P. Och om det inte gör det, han inte knycklar ihop spöet och hoppar jämfota på det.
Ja, jag slutar väl här. Dagens fisketur var helt utan dramatiska händelser, konstigheter eller annat anmärkningsvärt. Bara en skön dag att larva omkring längs stränderna på, i alldeles utmärkt väder och tänka att den här semesterdagen använder jag på absolut rätt sätt.


Fiskejournal 2008
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2008-10-10 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet s-m SV 10:30 Nej På bild
 
2008-10-10 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet s-m SV 10:50 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions