Väder:  Riktigt sommarväder. På morgonen blåste en svag till måttlig nordvästlig vind som dock mojnade framåt förmiddagen för att till sist helt upphöra. Soligt och varmt. Det varade till cirka elvatiden då det började blåsa en sydostlig sjöbris och mer och mer moln uppträdde.

Något högvatten på cirka 10 plus.

 

08-08-31

 

Söndag

 

Snart

 

 

 

...eller kanske man skulle kalla dagens stycke för "Sista sommardagen"? För det var det både för att det är sista dagen i sista sommarmånaden och för att det var en riktig sommardag.
Men Snart syftar förstås på att det inte dröjer så länge innan det riktiga fisket sätter in. Om fjorton dagar räknar jag med att allt är som vanligt igen. Det vill säga höst. Den höst som förhoppningsvis varar ända fram till maj nästa år.
Någon kanske har noterat att det var ett tag sedan förra dagboksbladet. Har jag inte varit och fiskat på länge? Har jag äntligen tröttnat? Sjuk?
Nej, jag har varit ute någon gång men det fanns ingenting att rapportera. Knappt heller idag. Med nöd och näppe lyckades jag precis komma över det absoluta minimikravet; nämligen en bild på en gädda.
Jag brukar hävda att februari och augusti är de sämsta gäddfiskemånaderna och i år har det stämt åtminstone för augusti. Och för min personliga del förstås. Nu över till något helt annat:
Sist berörde jag som hastigast ett lite känsligt ämne. Etik. I samband med om man skulle döda sjuka gäddor för att undvika eventuell smittspridning. Är det rätt eller fel? Överhuvud taget om det är rätt att för sitt eget höga nöjes skull först utsätta gäddorna för plåga och skräck genom att dra upp dem och så bara släppa tillbaka dem. Nej, tar man upp dem skall man naturligtvis slå ihjäl dem, ta hem dem och äta upp dem. För ett par år sedan var det en debatt i sportfiskekretsar i det ämnet men om den fortfarande är aktuell har jag ingen aning om. Nu råkar det vara på det viset att jag har fått tillgång till en studie i frågan. En som vänt sig direkt till de mest berörda; nämligen gäddorna själva.
Ja, jag fick frågan om inte jag som i vissa kretsar går under namnet Mannen som kunde prata med gäddor, kunde göra det praktiska. Visst, tyckte jag, jag hade tid för fisket har ju varit väldigt dåligt nu.
Ett antal har fått besvara ett formulär och med tanke på gäddornas begränsade förståndsgåvor och skrivkunnighet har man fått begränsa sig till ett enkelt kryssformulär även om det lämnats en rad för egna kommentarer. Av 700 utlämnade formulär fick man tillbaka 592 användbara. Ett ganska bra resultat och statistiskt signifikant, åtminstone med tanke på hur vattenskadade många var. Så här blev utfallet:
På frågan om de hellre ville bli dödade och uppätna eller tillbakasläppta efter att ha blivit uppfiskade på sportfiskeredskap, svarade hela 83% att de ville bli tillbakasläppta,
7% att de ville bli dödade,
4% att de inte förstod frågan och
6% visste inte.
Kanske inte ett helt förvånande resultat och bland kommentarerna saxar jag några stycken:
"Det beror på vilken sorts krok som används. Är det trekrok kan de lika gärna slå ihjäl mig men en liten enkelkrok som knappt känns har jag inget emot."
"Alltså, är jag så dum att jag huggit på ett jerkbait så slå ihjäl mig bara; då har jag inget existensberättigande!"
"Mig fångar ingen så jag skiter fullständigt i era idiotiska enkäter!"
"Jag protesterar mot allt slags fiske; varför kan ni inte lämna oss ifred för!?"
Som ett lustigt biresultat av studien kom det in kommentarer från andra grupper också. Här en från Mörtarnas Intresseorganisation:
"Vi tycker enhälligt att det är fel att ens tänka på att släppa tillbaka de glupska rovdjuren. Bunta ihop dem bara och slå ihjäl dem!"
Löjornas Riksförbund Löjeväckarna höll helt och hållet med och gick så långt och tyckte att man skulle äta upp så mycket gäddrom man bara orkade för att en gång för alla få slut på den plågan.
Däremot var Södra Östersjöns Sillförening helt fel ute med frågan: "Är det här man ansöker om Stim-pengar?"
Väldigt skönt i alla fall att få det vetenskapligt bevisat att man haft rätt hela tiden!

Så över till dagens fiske som absolut inte är så mycket att orda om.

En knapp trekilosgädda var enda ordentliga hugget på hela fisketuren. Den högg redan under morgonen då det blåste lite. Sedan blev det stiltje och väldigt svårt. Men skönt. När det blev lite krusningar på vattenytan såg jag i alla fall några efterföljande gäddor. En annan sak:
Jag har väl aldrig sett så många getingar en fiskedag som idag. Jag omnämnde det för några veckor sedan men idag var det mycket värre. Hela tiden blev jag närgånget inspekterad av de Montanafärgade rovsteklarna. Någon gång slog de sig mer på mig och kröp. Men jag tog det lugnt och försökte ignorera dem så långt det gick. Och ombord på en liten båt; vart kan man springa?

Jag står förresten väl rustad inför höstfisket. Jag hade ärende i Karlshamn igår, lördag och passade på att besöka Fiskeshopen därstädes och shoppade loss lite. Huvudnumret var förstås nya vadare. Sedan blev det en hel del överkonsumtion på krokar, nylon- och wiretafsar och lite olika sorters glitter. Jag får alltid kommentaren om jag verkligen binder på så små krokar. Jag tror de känner till att jag mest flugfiskar gädda nämligen. "Tja, jag brukar ändå mest få små gäddor så det gör ingenting", brukar jag svara då.
För några år sedan när jag började med den lätta utrustningen på allvar minns jag att jag hade som mål att få en gädda över fem kilo på den. Jag hade stora problem med det men så lossnade det och den ena efter den andra kunde jag boka. Men än har jag inte fått någon över den magiska åttakilosgränsen. Så det blir mitt mål inför innevarande säsong.

Det var väl allt för den här gången och... Vänta, det kommer någon.
-Åh, Internetombudsmannen... Det var ett tag sedan. Mycket att stå i?
-Det kan du skriva upp och stryka under! Vad tror du med FRA-lagen och allt! Men nu har det lugnat ner sig lite.
-Jaså, hur då?
-Jo, någon kom på att bifoga några meningar på alla mail. Ett standardmeddelande innehållande de vanligaste suspekta terroristorden. Man kan ladda ner det och lägga in det i sina mail.  Smart va; då får de så mycket att göra i sin FRA-bunker att hela systemet kan braka samman!
-Eh... I all blygsamhet kan jag säga att det var jag som hittade på det.
-Skojar du? Sammanlagt 768 bloggare kom på det i samma ögonblick som nyheten om lagförslaget släpptes! I alla fall ger det mig tid att ägna mig åt mindre obetydligheter såsom den här hemsidan. Nu har du riktigt gjort bort dig! Vilket självmål!
-Eeh...? Vad gäller det?
-Jag förstår om du tvekar för mycket finns det att anmärka på. Men nu gällde det när du påstod att du kan prata med gäddor även om jag fattar att det inte var bokstavligt menat. När du så fort du inte hittar dem där du förväntar det, kommer med en lång litania hur du inte fattar det minsta av hur de tänker. Så hur kan du påstå att du är en sådan mästare på att förstå dem?
-Åh... Jaså det... He, he, he... Äsch, det var ju bara för att göra det lite trovärdigare med den här enkäten... Kalla det konstnärlig frihet.
-Jag kallar det ljug och fräcka lögner!
-Tja, det kan man väl få göra om man vill det. Det visar väl bara att det hör hemma på den här hemsidan.
-Åh... Ja, i så fall har jag inget mer att tillägga. Det är svårt att argumentera emot... Nej, nu har jag inte tid att stanna här längre. Adjö.

Men skall man vara ärlig bevisar väl den här studien bara det kända förhållandet att man får det svar man vill ha när man beställer en studie eller enkät.
Sifo, Temo, SCB, Skop, Demoskop, Synovate och allt vad de heter är väl inte dummare än att de på ett ungefär kan räkna ut i vilken riktning beställaren av en enkät tänker när de beställer en undersökning i ett visst ämne. Vilket svar som kommer att göra dem extra glada och gärna återkommer en gång till. När jag läser resultatet av den eller den studien tänker jag att jaha, kanske det, men först skulle jag gärna vilja se hur frågorna och svarsalternativen är konstruerade innan jag köper det resultatet. Det är så svaren styrs. Ofta är det olika typer av media som så att säga köper sig en nyhet. De beställer en undersökning i det eller det ämnet och så kan de slå upp resultatet med fet rubrikstil.
Det finns undersökningar som visar att hela 87% av beställarna får det resultat som det är underförstått att de vill ha. Fast å andra sidan, stämmer det jag säger, kan man inte lita på det resultatet heller. Men å tredje sidan är det naturligtvis ingen nyhet för de som brukar besöka den här sidan att väldigt lite av vad som står på den går att lita på.

 


Fiskejournal 2008
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2008-08-31 Gädda 3 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 9 Sjunk, snabb Sol, s NV 08:00 Nej På bild
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions