Väder:  Ett nytt, mäktigt högtryck har tagit makten över vädret och därmed lugnt och soligt samt supervarmt. Nästan ingen vind alls på hela dagen; inte ens någon sjöbris att tala om.

Kvarstående högvatten men bara cirka 10 cm plus.

 

08-07-02

 

Onsdag

 

 

Äkta sommarväder

 

 

Egentligen hade man kunnat sammanfatta dagens fisketur med detta enkla frågeformulär:

                                                        Skönt att vara ute? Svar: Ja.
                                                                     Bra fiske? Svar: Nej.

Men hur kul skulle det vara att bara få läsa (eller för den delen skriva) det allra väsentligaste? Nå, det är en fråga man egentligen inte vill ha svar på. Egentligen en livsfarlig fråga att ställa inte bara för mig utan även för de flesta som överhuvud taget tar till orda eller sitter framför ett tangentbord.
Å andra sidan är det här en vanlig persons fiskedagbok och skall det bara vara viktiga, allmängiltiga och betydelsefulla händelser med så skulle det bli en myyycket tunn bok.
Idag tog jag till exempel med mig fel spö. Ett förargligt misstag var det men naturligtvis bara för mig personligen. Förra gången jag var ute fick jag också spöproblem men då hade jag misstagit mig på vädret och därmed gjort en felaktig planering. Idag körde jag däermot ut med vetskapen om att det skulle bli lugnt, soligt och hett. Dels hade SMHI utlovat det i nästan en vecka och dels hade det börjat redan i går. Och då är den bästa chansen på lite större gädda att fiska djupt, långt ut vid det yttersta grunden och då är sjunklina ett måste och därför hade jag naturligtvis ställt fram det grova spöet. Trodde jag. Eller jo; det hade jag men det var bara det att jag av misstag fick fram ett spö som var sönder. Så varför har man kvar trasiga spön, kan man fråga sig.
För många år sedan knäckte jag mitt bästa spö; ett Scierra och jag hade haft det ivägskickat för att få en ny topp genom Fiskeshopen i Karlshamn. Det var borta flera veckor i Danmark för tydligen är Scierra ett danskt märke men jag fick tillbaka det i samma skick. Av någon anledning så gick det inte och sedan dess har det stått bland de andra spöna ute i garaget och bara väntat på det rätta tillfället att lura mig. Idag lyckades det för jag hade tidigare rumsterat om bland spöna där.
Jag upptäckte det genast jag plockade ut grejorna från bilen nere på Långö men då var det så dags. Men det gjorde väl inte så mycket för jag var ändå lite bättre rustad än förra gången. För anledningen till att jag plockat blend spöna var att få fram det som syns på bilden här nere:

Ett klass 6-7 med tillhörande rulle och klass sju flytlina. För det är inte så dumt med flytlina när man fiskar från båt i alla fall blev min slutsats från förra gången. Just att kunna växla beroende på var man är. Men klass fem blir för klent och då kom den här 7-utrustningen väl till pass, tyckte jag. Och jodå, det fungerade hyggligt men med den begränsningen att jag hela tiden fick fiska grunt.
Mycket riktigt såg jag också fler gäddor än som högg. Alltså sådana som stod stilla på bottnen och inte det minsta brydde sig om min fluga. Plus ett par som bara följde efter, slött och lojt. Så det är inte säkert att jag skulle ha fått fler eller större om jag kunnat använda min sjunklina. Visst, jag funderade på att prova att skruva på rullen med den tunga sjunklinan på spöet men avstod. Man har ju semester, solen skiner och det var bara så skönt att vara ute till sjöss. Hade även med mig solmadrass, bok, mp3-spelare och lite gott att äta så inte gick det någon nöd på mig inte.

Här borde jag sluta... Men nog är den här FRA-debatten ganska lustig egentligen. Det verkar som om folk är väldigt rädda om sin personliga integritet. I framtiden alltså för jag antar att de tror att ingen avlyssning förekommit tidigare utan att den skall börja nästa år. Men nog borde väl alla känna till att samtliga samtal och annan trafik på allas våra kära mobiltelefoner bandas av de olika bolagen? Och har så gjort sedan tidernas begynnelse, om jag förstår saken rätt. Fast jag antar att folk inte tycker det är integritetskränkande att döma av vilken diskretion väldigt många visar när de talar i sina telefoner på offentliga platser. De allra intimaste detaljer avhandlas i väldigt högt tonläge överallt, tycker jag. Nå, det gäller förstås inte alla.
Och säkert skulle de här bolagen hävda att allt sådant är sekretessbelagt och ingen utomstående får ta del av de samtalen. Men så fort som det är människor inblandade går inget sekretesskyddat säkert, ta mitt ord för det. Så är det att finns det regler, finns det också folk som bryter mot dem. Vad heter det? "Den förbjudna vägen är mest sliten".
Och visst är det väl bra att polisen kan rekvirera ut samtalslistorna i samband med olika brottsutredningar. Eller?
Precis som jag påstod förra gången har också FRA tidigare registrerat all nättrafik inklusive kollat upp vilka hemsidor folk besökt, såg jag på Rapport härom dagen. Detta alltså innan den nya FRA-lagen börjat gälla. Så varför all debatt nu?

 
Men OK, kanske någon på FRA som läser detta blir intresserad av gäddflugfiske? Hör gärna av er i så fall.

 


Fiskejournal 2008
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2008-07-02 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 7 Flytlina Sol, lugnt 07:45 Nej
 
2008-07-02 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 7 Flytlina Sol, lugnt 15:00 Nej På bild
 
2008-07-02 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 7 Flytlina Sol, lugnt 15:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions