Väder:  Mulet och svag sydvästlig vind på morgonen. Den dog ut under hela förmiddagen och bara enstaka vindkårar uppstod sporadiskt. Mest mulet även fortsättningsvis med några enstaka luckor och några solglimtar. Men från och med tvåtiden mörknade det och blåsten ökade. Blixt och dunder samt ösregn vid tretiden.

Högvatten som var under stigande. Från cirka 10 plus till kanske 20.

 

08-06-27

 

Fredag

 

Lurad av vädret. Igen.

 

 

 

Tja, vad kan man säga? Ännu en dag med dåligt fiske och inget vidare bilder. Enligt rubriken skyller jag som vanligt allt på vädret. Den här gången varianten att jag hade förberett mig på halv kuling, regn och rusk och så blev det tvärt om. Jag hade resonerat som så att visst är det bra att vara förberedd på lite allt möjligt när man ger sig iväg ut med båten men man kan å andra sidan inte ta med sig allting heller. Nej, min plan för idag var att ta mig ut till en ö och gå iland. Ta på mig vadarna och så fiska vadande. Och jag var verkligen beredd att kämpa mig fram i motvind och mot väldiga, skummande och stänkande vågor, iklädd regnkläder och både flyt- samt sydväst. Dels hade det varit blåsigt hela veckan och dels skulle det regna idag enligt SMHI. Så vad hände?
Jo, det var nästan kav lugnt när jag kom ner till båten ganska tidigt på morgonen. Skönt, tänkte jag, det har inte börjat ännu. Då hinner jag dit innan det blåser upp, hurra!
Jodå, när jag var framme hade den lilla vinden helt dött ut och stiltje rådde. Nähä, inte kan man gå iland nu inte. Där jag hade tänkt fiska måste det blåsa friska vindar helst från sydväst för att man skulle ha chans på fisk nu mitt i sommaren. Så vad göra?
Det största problemet var just att jag bara hade mig det lätta spöet och flytlina.

Som jag tidigare nämnt går det inte så bra med flytlina och lätta grejor när man fiskar från båten men idag hade jag inget val. Tänkte att jag avvaktar en stund tills det blåser upp innan jag går iland. Får väl kasta lite så gott det går ändå.
Jag lade om kursen och styrde bort mot några andra holmar där jag visste det fanns gott om grynnor och grunda vikar. För här gällde att fiska grunt. Är det lugnt kan man ju också driva väldigt långt in nära land och strandstenarna utan att man driver upp på desamma.
Så där fick jag hålla på och ro och kasta, kasta och ro i flera timmar för inte blev det någon vind inte. Det medförde att jag fick byta fluga också till en mindre. Det lätta spöet vill nämligen ha lite hjälp av vinden för att orka kasta större åbäken. Det blev en One Size avsedd för havsöring.

Nu skall vi inte överdriva och påstå att jag gnisslade tänder av ilska och förbannade min dumhet att inte ta med mig det grova spöet med sin tunga sjunklina för jag hade ju semester. Men visst såg jag väl lite längtansfullt ut mot de yttersta skären där kanske gäddorna gick. För här inne verkade de inte finnas för mer än en stor virvel efter flugan såg jag inte till i början.
Men där ute var det helt tvunget med sjunklina, det visste jag. Det var ändå ganska behagligt att stå där och scanna av område efter område mellan stenar och in över tångbälten. Ro lite och så ett nytt ställe.

Så hände det som jag visste skulle inträffa förr eller senare. Den första gäddan högg och det är rent otroligt vilken skillnad det är på sommar- och vintergäddan vad gäller styrka och uthållighet.
Kul och uppfriskande var det!
Då kollade jag på klockan och den hade redan hunnit bli tio. Fortfarande ingen vind att tala om. Det kom några kårar och varje gång tänkte jag att nu friskar det i. Men eftersom det inte gjorde det startade jag motorn och körde ut till ett av de där yttre skären där storgäddorna går. Ibland.

Och jodå, även idag fick jag en förhållandevis hygglig gädda; nämligen den som är på bilden ovan. Fast jag måste erkänna att jag ett tag trodde att den var ännu större som den gick an.
Fick ytterligare en till lite mindre och så var det stället slut. Det är lätt att vara efterklok och jag borde ha struntat i att köra iland utan fortsatt från båten. Men hade jag med mig vadarna och skulle jag gå iland så skulle jag banne mig göra det också. Dels var det lunchtid och dels hade det äntligen börjat blåsa lite mer.
Men någon fisk såg jag inte till. Inte en tillstymmelse.

Angående det jag skrev förra gången om FRA och hela listan på farliga ord har jag fått ett tillrättaläggande från högsta ort. Det det förtrytsamt hävdas att de visst har med de farliga och förbjudna orden på chifferspråket. De har minsann medarbetare som kan chifferspråket nämligen.
OBS, det var ett skämt. Det är ingen som bryr sig om vad jag skriver. Inte än i alla fall. Men snart kommer mitt tyckande att uppmärksammas från allra högsta ort och detta är tyvärr ingen skämt. Hörde nyligen på Rapport nämligen att EU kommer att lägga förslag i höst på att alla bloggarna skall registreras. Eh... Rent språkmässigt undrar jag om det heter bloggarena eller bloggarna om de personer som skriver i en blogg. Jämför med fiskarna och fiskarena.
Här i alla fall ett citat som jag snott från DN:

"EU vill registrera bloggare

Ett initiativbetänkande för att registrera och kontrollera bloggare har röstats igenom av Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning. Initiativtagaren Marianne Mikko (s) menar att bloggare kan förorena cyberrymden. "
 

Vidare står det: "Hon vill ha en kvalitetsstämpel på bloggarna, i realiteten vill hon veta vem som skriver och varför."
 

Vem blir förvånad...? Detta ligger helt i EUs linje och är väl bara en försmak av vad som komma skall. Men varför gnälla? Här gäller det att se det från den positiva sidan och precis som med FRA, så kommer det att generera massvis med arbete. Det finns gaaanska många bloggar out there. Jag antar att de kommer och går i en allt stridare ström och ta bara min egen; under vilken kategori kommer den att hamna i?
Det är oändliga textmassor och för att spalta upp vad jag tycker i olika frågor genom åren tar många timmar. Stackars den som får det uppdraget!
Jag antar vidare att de allra flesta bloggar precis som min, handlar om tyckande om olika saker. Det vill säga åsikter. Tänk så praktiskt att ha en hel massa personer och deras åsikter samlade i en databas. Åh, det kan verkligen visa sig bra att ha i framtiden!
Förslaget kommer naturligtvis att gå igenom och här i Sverige kan jag tänka mig att FRA får uppdraget. De har ju, för att uttrycka sig vulgärt, halva inne redan. 
Precis som i världen i stort med livsmedelsbrist, våldsamt stigande oljepriser, naturkatastrofer, stigande arbetslöshet, ökande lågkonjunktur (eller heter det sjunkande?), bolånekris i USA och därmed en börs i fritt fall och stigande ränta och alla andra tecken på civilisationens undergång, så började det även dyka upp mörka moln på min himmel. På hemvägen började det åska och blixtra nämligen. Vinden friskade i ordentligt. Jag drog gasen i botten och riktigt flög fram på vågtopparna. Vanligtvis kör jag annars på halv gas men innan jag nådde hamn, hanns jag ändå ifatt av en häftig åskskur. Nu först kom det väder jag väntat på hela dagen.

Kollar man i tabellen här nedan och jämför med vad jag åstadkommit i den vägen de senaste sex, sju veckorna så är det nästan dundersuccé så varför klaga på det dåliga resultatet?
Jo, för jag fick dem på fel sätt. Fiskar jag från båt skall jag ha tunga grejor med sjunklina och när jag vadar den lätta utrustningen. Inte tvärtom. Var sak på rätt plats, ordning och reda, annars hotar kaos och förvirring och det ser vi redan alldeles för mycket av ute i världen ändå.


Fiskejournal 2008
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2008-06-27 Gädda En holme 3,5 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 5 Flytlina Mulet, lugnt 10:00 Nej
 
2008-06-27 Gädda En annan holme 4 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 5 Flytlina Mulet, lugnt 10:45 Nej På bild
 
2008-06-27 Gädda Samma holme 2,5 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 5 Flytlina Mulet, lugnt 11:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions