Väder:  Hård sydvästlig vind. Regn på morgonen som så småningom övergick till växlande molnighet. Ganska mycket sol fram på dagen. Fast några korta skurar kom det också.

Högvatten som låg på 40 cm över på morgonen och verkade vara i stigande.

 

08-03-01

 

Lördag

 

Kris även på smågäddsfronten.

 

 

 

Ja, nu kan man verkligen säga att jag är inne i ett stim. En hel flock av urusla fiskedagar. Jag var även ute söndagen den 24 februari utan att få mer än ett enda litet hugg. Sådana dagar är inte det minsta inspirerande att skriva fiskedagböcker om. Det finns helt enkelt ingenting att rapportera. Egentligen ingenting idag heller men något livstecken tyckte jag att jag borde ge ifrån mig.

Jag skall försöka undvika att gnälla över vädret men lite märkligt var det idag med både friska sydvästliga vindar och ett rejält högvatten. Kan inte riktigt förklara det. Men det är högt även på västkusten och pressar väl på in i Östersjön samtidigt som det är ganska fullt uppe i Bottenviken redan innan. I alla fall är det väldigt svårt att hitta ställen att fiska på för mig som man inte har varit på hur många gånger som helst nu i år. Jag skyller på det.

Jag körde med en One Size hela dagen också. Det är nämligen lite bättre att inte få någon havsöring än att inte få en gädda.
"Nja... Jag var egentligen ute efter öring och du vet ju hur svårt det är." Det är ett bra svar om nu någon skulle vara intresserad av att få veta om jag fått något.

Faktum var att den första lilla gäddan jag fick var så pigg och drog så dant att jag verkligen spanade efter om det inte blänkte havsöringsvitt om den.

Suck. Våren närmar sig verkligen nu om den inte redan har kommit. Jag tänker på båten och vad det för med sig för min del. Egentligen borde den redan ligga i vattnet nere på Långö med motorn påsatt, redo att köra ut med. Men än har jag inte gjort någonting.
Jag får väl börja kolla åror och mittbräda som jag brukar.
Men å andra sidan har det blåst så mycket att jag ändå aldrig skulle ha vågat mig ut en enda gång i år hittills. Inte de dagar som jag varit fiskeledig på i alla fall.

Men rätt som det är nu kommer det säkert en räcka lugna, fina försommardagar och då kan det vara skönt att allt är klart. Ja, jag får väl sätta igång å det snaraste...
Ett svagt minne tränger sig på från i våras då jag tänkte jag skulle köpa mig ett lättspinnspö. Jag har inte gjort några som helst ansträngningar åt det hållet. Inte heller kommer jag riktigt ihåg hur jag resonerade. Skulle jag kasta en något förtyngd One Size, eller?
Däremot minns jag mycket väl vilken succé det blev att byta ut trekroken på mitt Toby-drag mot en Kamasan #2. Detta för att enklare kunna återutsätta småöringarna.
Förresten hände det en kul grej idag. Jag hade precis gått upp på land för att komma över en udde. Det var på samma ställe som jag fick tvåkilosgäddan som är på bild här ovanför. En udde som jag i vanliga fall brukar runda på utsidan fiskandes men idag var det alldeles för djupt där. Nå, gick i vattnet på andra sidan och kommer precis ut på lite sandbotten då jag upptäcker någonting snett ner i vattnet framför mig. Något mörkt som kanske inte är en sten eller tång. Det är djupt förstås idag och sjön går krabb så det är inte så lätt att se. Något suddigt avlångt som sticker ut halvt på sandbottnen. Är det en stor fisk eller något annat?
Jag hade mina misstankar och mycket riktigt sam det iväg en gädda i femkilosklassen. Jaha, då befann jag mig inte alldeles fel då. Fast den gäddan gick inte att intressera för ett hugg.
Jag hade bara totalt två hugg av smågäddor idag. Tre ställen fiskade jag av ganska grundligt utan större framgång. Jag vet inte om det är andra också som råkar ut för det här att hur man än försöker så får man knappt någonting utan att man riktigt kan förklara det. Ja, förutom vädret då. Som begränsar fiskeplatserna. Man kan nästan bli tokig när man tänker på hur många fina ställen som är oåtkomliga. De har legat i träda nu i ett par månader.
Men så säger jag till mig att; äsch, så får man inte tänka. Allt är bättre än is och snö! Rätt som det är blir det en fin dag med svaga sydostliga vindar till exempel. Eller åtminstone inte kuling. Blir det inte nu så blir det ju till nästa höst. Va, tiden går så snabbt att snart är vi där. Det är ju redan mars nu, menar jag.

 


Fiskejournal 2008
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2008-03-01 Gädda   1 One Size Nej Ja AFTM 5 Flytlina Hård sydväst, vxl molnighet 09:20 Nej
 
2008-03-01 Gädda   2 One Size Nej Ja AFTM 5 Flytlina Hård sydväst, vxl molnighet 12:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions