Väder:  Ännu en veckända och ännu en storm och kuling. Under natten och morgonen blåste det kring 16-18 sekundmeter men så friskade det i mot eftermiddagen, kvällen. Väst-sydvästlig riktning. Det var lite regn tidigt på morgonen men framåt dagen solglimtar faktiskt.
Flera plusgrader. Tror det nästan var tio grader.

Vattenståndet var lågt. När jag började cirka minus tjugo och jag tror det sjönk ytterligare under dagen.

 

08-02-22

 

Fredag

 

Kris på storgäddefronten

 

 

Ja, nu har jag inte fått en gädda på över tre kilo på evigheter. Känner mig både mobbad och misslyckad. Vad gör jag för fel?
Svaret är förstås att jag fiskat på ställen med bara mindre gäddor. Men det är  bara att förskjuta frågeställningen. Det vill säga om jag verkligen är säker på att det inte beror på flugan jag använder inte lockar de lite större till hugg förstås. Eller om jag på annat sätt uppträder olämpligt på fiskestället. Men det tror jag faktiskt inte. Däremot börjar jag bli lite irriterad på alla västliga stormar som envisas att komma just när jag är ledig för fiske. Även om det är riktigt som jag sade förra gången att bara det är mildväder nu i februari, är jag nöjd och skall inte klaga på vädret. Men människan är ju en gång så beskaffad att hon aldrig blir nöjd. Inte egentligen.
Har jag hus vill jag gärna ha sommarstuga med. Har jag en bil vill jag strax ha två. Har jag en miljon kronor vill jag hemskt jätte-jättegärna ha två till. Får jag en fisk vill jag genast ha en som är dubbelt så stor.  Ni känner igen mönstret?
Det är bara när vi får munnen full med jord som vi känner oss riktigt mätta.
Även om jag är medveten om det förhållandet och  försöker bekämpa de tendenserna hos mig själv, lyckas det inte riktigt.
Nej, en femkilos skulle ha suttit riktigt fint idag!
Lika gärna skulle en kul händelse eller någon rolig bild ha varit välkommen eftersom det är lika viktig för en som av någon konstig anledning håller på att skriva fiskedagbok på Internet.
Men hur jag än tänker efter finns det inte precis någonting att berätta om, eller göra mig lustig över.
Den västliga vinden tvingar in mig inomskärs till ofta jolmiga, vassiga vikar och många gånger blickade jag längtansfullt ut mot en hel massa jättebra ställen som har varit oåtkomliga en längre tid för mig.
Där finns de stora!
Inbillar jag mig åtminstone. Likaså tänkte jag på några dagar mitt i veckan när jag jobbade att idag skulle jag ha varit ledig och fiskat. Idag är ju vädret jätteperfekt! Milt, disigt, åtminstone inte storm och lite duggregn.
Försökte få en ledig dag men eftersom det var sportlovsvecka är det extra många som har semester så det gick inte. Förresten, nu när jag skriver det här på lördagen, hör och läser jag att det faktiskt blev orkan senare på fredagseftermiddagen och kvällen. 39 sekundmeter ute på Hanö.

OK, det var det negativa.
Men vem är ute en hel dag på kusten för att sura och vara missnöjd?
Inte jag i alla fall.
Det roliga var bland annat hur kul det är att kasta. En sådan enkel sak.
Det ligger en glädje i att hantera bra saker. Samt att göra det man kan. Många gånger har jag förundrats över hur hållbart och utmärkt mitt spö är. Det är ett tiofots, gammalt kolfiberspö klass fem som jag dänger och slänger med och har en så stor och tung fluga att det knappt orkar med det. Av märket Kunnan som jag inte ens vet om det finns kvar. Men jag kan ju förstås göra en nätsökning... Vänta ett tag!
                                    ---

Oj då... Inte bra... Det verkar som de nu för tiden mest tillverkar spön till trolling, haspelfiske och jerkbait...
Då tror jag att jag tar och bryter sönder spöt i små, små bitar och eldar upp det!
Nej skämt åsido, så fanatisk är jag absolut inte. Jag har haft det i 30 år nu och tänker fortsätta att använda det ytterligare några år.
 

Som idag stod jag mitt ute i kulingen och parerade för vindstötarna och kunde lägga kasten ungefär där jag ville i alla fall.
Eller där jag hade kulingen i ryggen, ett stengrund snett in till höger och ville lägga flugan där. Då ett vanligt överhandskast skulle få kamasankroken i nacken på mig. Då vänder jag på mig, måttar snett ut i motvinden, gör ett par blindkast och vänder snabbt på mig, skjuter i bakkastet och se, linan lägger sig spikrakt på vattnet och flugan dimper ner precis där den ska! Visserligen med hjälp av vinden och kanske lyckas det inte varje gång, men ändå.
Och några gäddor fick jag trots allt. Och den på bilden ovan, lättade faktiskt från vattenytan även om jag inte fick med hoppet helt och hållet.
Nej, sammanfattningsvis var det ännu en skön dag ute på kusten i det milda vårvintervädret.

 


Fiskejournal 2008
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2008-02-22 Gädda Ställe ett 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Hård västan, vxl molnighet 08:30 Nej
 
2008-02-22 Gädda Ställe ett 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Hård västan, vxl molnighet 08:45 Nej
 
2008-02-22 Gädda Ställe två 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Hård västan, vxl molnighet 11:30 Nej
 
2008-02-22 Gädda Ställe två 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Hård västan, vxl molnighet 11:45 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions