Väder:  Sydlig vind minsann! Vet egentligen inte hur stark för jag befann mig i lä hela dagen. Men den började som hård i alla fall.

Under natten ganska mycket snö och minusgrader som dock både skulle och gjorde, stiga till över nollan. En eller två plusgrader alltså under dagen.

Lågvatten till någonstans mellan minus 15-25, tror jag.

 

2008-01-06

 

Söndag

 

Trettondagen

 

 

Jepp, tretton gäddkontakter hade jag idag! Det är det rubriken syftar på förstås. Inget onödigt uppmärksammande på högtider här inte. Förresten hade jag betydligt fler än tretton gäddkontakter om vi skall vara ärliga. OK, jag vet att kombinationen ärlig, Internet och fiskehistorier egentligen är ganska omöjlig men vi lever ju i illusionernas värld, så låt gå.

Men först några ord om mitt försök att landa årets första gäddflugfångade gädda. Det gick inte i år. Jag brukar anordna den tävlingen varje nyår fast jag vet förstås inte hur många tävlande som är med eller deras eventuella resultat. Jag var i alla fall ute vid kusten då och försökte. Men fick inte ett napp. Värsta väderscenariot gällde. Friska nordliga vindar, kring nollan och framför allt, stigande högvatten. Sedan blev vädret ännu värre med även minusgrader. Vinden svängde över åt ost för att för ett par dagar sedan svänga ytterligare mot sydost och så rent sydlig idag och mildare.
Så här såg det ut överallt idag:

Då avser jag där jag var idag. Det vill säga i lä och att det var snöigt. Det fanns även spår av is vid stränderna där det varit som mest lä men den var stadd i upplösning och det var bokstavligen iskallt i vattnet. Men...
Äsch, ett vet jag och det är tydligen att man inte skall sätta upp en massa regler och antaganden om var man hittar gäddor och hur, när och varför de både nappar eller inte nappar.
Kanske man bara skall gå som en hjärndöd zombie, stelbent med stirrande blick, tungan ut ur munnen, ner i havet; plask, plask och rent mekaniskt börja kasta? Precis var som helst och utan att försöka tänka efter att aha, idag är det si och så väder och då finns det ingen chans att fiska här eller där utan då måste jag köra hit eller dit.
Jag vet inte hur många gånger jag utnämnt spegelblankhet till det absoluta värstingvädret. Idag rådde absolut lä med tillhörande blankvatten och ändå hade jag minst 20 gäddkontakter. Då räknade jag både de som följde efter och de som högg. Eller nafsade.
Fast i och för sig var det den sydliga vinden som gjorde att jag ändå körde iväg hemifrån Gagnekulla i morse. Det hade nämligen kommit en hel del snö under natten och eftersom det var söndagsmorgon var det dåligt plogat. Men kanske det mest kommit som regn nere vid kusten, hoppades jag optimistiskt på. Om inte annat är det väldigt svårt att köra på småvägarna och hitta ställen att parkera på om det är mycket nysnö, nere vid kusten, vet jag av erfarenhet. Lätt att köra fast.
Men sunnanvinden är en nästan unik vindriktning vinterhalvåret, tycker jag. Nordliga och sydväst-väst är det som dominerar. Sydlig vind öppnar upp en hel del intressanta fiskeplatser för mig. Just att det blir lä där. Och...
Hm, nu är vi där igen; med regler och lagar... Ja, jag kan inte hjälpa det men en sådan säger att sök gäddan i lä under vintern.
Jag kan väl också nämna, för eftervärlden, att det rått ost-sydostlig, både storm och kuling nästan hela tiden sedan nyår. Bland annat medförde den att Polenfärjan härstädes inte kunde angöra kaj utan fick ankra upp i fjärden ett helt dygn innan den kunde lägga till.
Nå, den regeln visade sig stämma utomordentligt väl. Likaså den regel eller snarare observationen att gäddorna samlar sig i gäng eller grupper under vintern.
Det dröjde några timmar innan jag stötte på de första och under tiden misströstade jag och tänkte att de kanske uppsökt djupt vatten under stormen. Jag menar, flytlina i januari, hur låter det?
Men ett par kontakter fick jag så jag gav inte upp. Och så kom jag på dem. I en sandig vik. Och de stod grunt. Otroligt grunt, vissa. De hade nog inte hängt med att det blivit lågvatten.

Nu upplevde jag ett fantastiskt flugfiske du bara kan drömma om, du lille läsare! Med betoning på just flugfiske. Nymf fiskad i ytan, är det närmast att jämföra med. I januari. Hur det bildades små vågor efter flugan i vart och vartannat kast. Det var grunt och mestadels sandbotten och jag visste det följde efter en gädda, såg flugan tydligt men inte gäddan. Inte förrän den kom väldigt nära, eller jag lyfte flugan från vattnet och gäddan fortsatte framåt en bit innan den upptäckte att det tilltänkta bytet försvunnit. Flera hugg och nafs hade jag men de allra flesta ville inte hugga hur jag än trugade. Men oerhört roligt var det.
De flesta gäddorna var av ordinär storlek men åtminstone en var i fyra, femkilosklassen, upptäckte jag när den vände. Till min förvåning för väldigt grunt hade den stått.
På morgonen hade jag begått misstaget att inte ta en ordentlig promenad innan jag gick ner i vattnet. Därför hade jag börjat frysa om ena foten. Jag antar att vattentemperaturen var så låg den kunde bli utan att frysa och det besvärade mig lite. Men när det första stället tog slut hade jag lagom lång promenad tillbaka till bilen så då kom värmen tillbaka.

Körde iväg en bit till nästa ställe och hade dagens fruktstund innan jag vadade ut igen. Och kom precis rätt med det samma. Det vill säga hittade den vik där traktens alla gäddor samlat sig, ungefär. Så kul!
Visst, men man får även komma ihåg att med logisk nödvändighet innebär det flera timmars fiskande på platser utan ett enda gädda om de samlar sig enbart på vissa ställen. Det är inte alls säkert att man hittar det stället varje gång man är ute. Idag hade jag tur som gjorde det.
Men hur skall jag förklara att de var så intresserade av att hugga trots att det var absolut spegelblankt? Jag menar att den regeln eller observationen är ju inte gripen ur luften precis. Jag får väl gardera lite och säga att det var därför de var så otroligt försiktiga och inte ville hugga rejält, de allra flesta. Samt att det i synnerhet på första stället var väldigt grunt också. Då blir de också extra försiktiga. Likaså att jag själv uppträdde vääldigt smygande och tyst.

Ja, nu är det nya fiskeåret i full gång verkar det och en mycket trevlig dag hade jag, trots frysande fot. Med tanke på förra vårvinterns lyckade öringfiske, tror jag att jag mer än vanligt skall sätta en One Size på tafsen. Så här i efterhand tänker jag att det borde jag ha gjort även idag. Då kanske jag kunde ha bokfört tretton landade gäddor och dagens rubrik stämt ännu bättre. Nästa gång jag skall ut, undrar jag om jag inte ska...
Åh, Internetombudsmannen! Va, vad gör du här? Inga nya klagomål, hoppas jag!?
-Nä, faktiskt inte. Du verkar ha skött dig idag. Inga nya tramsigheter utan enbart fiske, bra! Men...
-Just det, det är alltid ett "men", när du dyker upp.
-Är vi så känsliga...? Äsch, det är bara ett litet påpekande. Just att det är nytt år och det innebär en utmärkt möjlighet att rätta till en liten grej på din ingångssida.
-Som vadå?
-Som att det kommit in en del synpunkter från folk som tycker det är jobbigt att scrolla ner för den allt längre sidan för att kolla om det kommit in ett nytt dagboksblad. Varför inte lägga år 2008s allra överst?
-Tänker jag inte alls göra.
-Jamen, det hade varit en fin service!
-Nej, det kan de gott fortsätta med. Jag vägrar.
-Skyll dig själv då. Säg inte att jag inte varnade dig. Nu kommer du bara att fortsätta tappa besökare!
-I så fall beror det nog inte på det. Nej, jag kör på som tidigare. Förresten är det roligare att spela Halo än skriva det här.
 


Fiskejournal 2008
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2008-01-06 Gädda Ställe ett 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Måttlig sydvind, mulet 11:00 Nej
 
2008-01-06 Gädda Ställe ett 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Måttlig sydvind, mulet 11:30 Nej
 
2008-01-06 Gädda Ställe två 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Måttlig sydvind, mulet 13:00 Nej
 
2008-01-06 Gädda Ställe två 4 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Måttlig sydvind, mulet 13:15 Nej
 
2008-01-06 Gädda Ställe två 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Måttlig sydvind, mulet 13:30 Nej
 
2008-01-06 Gädda Ställe två 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Måttlig sydvind, mulet 14:00 Nej
 
2008-01-06 Gädda Ställe två 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Måttlig sydvind, mulet 14:10 Nej
 

Åh, så kul! Redan vid första fångstrapporten når jag upp till den svenska genomsnittssportfiskarens genomsnittsfångst på 18 kg.

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Production