Väder:  Minus två hemma i Gagnekulla på morgonen och svaga till måttliga nordliga vindar. Nere vid kusten kring nollan. Mulet med lite lätt snöfall på morgonen.

Vattenståndet på cirka tio, femton över.

 

07-12-18

 

Tisdag

 

Tomt på Gö

 

 

...Hade väl inte varit så dumt att ha, kan man tycka. I så fall skulle jag ha byggt mig en liten stuga där och kunnat befiska hela området var och varannan dag hela året om!

Eller kanske inte förresten. Istället syftar rubriken på att jag inte fick ett enda napp därstädes idag. Och egentligen skulle det här inte ha blivit ett eget dagboksblad heller eftersom det egentligen inte finns  så mycket att berätta. Hade bara tänkt nämna det i förbigående i nästa men det ser dåligt ut att bli något nästa. Det envisa vädret fortsätter med minusgrader dag efter dag nu i början av julen. Så detta kan mycket väl bli årets sista fisketur. Det är därför det dröjt så länge. Så här var det:

 Inte ett napp och det var kanske inte helt oväntat. Vädrets fel, helt klart. Nu råder det ett mäktigt högtryck över Sverige och det medför, har gjort det och kommer att göra det, nordliga till nordvästliga vindar och en temperatur strax under, på och strax över nollan här i Blekinge. Svåra fiskeförhållanden men sedan när har det hindrat mig från att försöka?
För visst är det skillnad på svåra och omöjliga.
Då, när jag körde ut, hade den nordliga vinden jämnat ut vattenståndet i hela Östersjön. Det gör ju det när det rått nordliga vindar under en längre tid. Jag noterade i början en gång att vattenståndet låg på 40+ på den här sidan Öresund och på 40- på andra sidan så nog måste det ha strömmat friskt i själva sundet då. Så till idag låg på det helt utmärkta plus 15 när jag startade.
Att jag valde Gö berodde på att jag själv hade stimmat upp mig så genom att både tänka på och skriva om de gångna, glada åren i seklets början då det drog fram hela stim av huggvilliga och kämpastarka havsregnbågar därstädes och efter vad jag minns, det brukade vara särskilt bra efter köldknäppar.

Så vad är det vi ser på den här bilden?

Jo, hur jag samtidigt är både dum och smart. För sent kom jag nämligen ihåg att det var så kallt om händerna när det är minusgrader på morgonen och man har en bit att gå. I synnerhet om den handen som måste hålla i vadarstaven. Ja, det blir obekvämt att hela tiden hålla i korkhandaget utan jag brukar hålla i mittdelen för jämviktens skull även om den är i järn. Så då hade ett par handskar eller vantar varit bra att ha, eller hur?
Som jag inte tänkt på att ta med.

Men de vanliga sockor jag använder till sandalerna hade jag och de fick duga och det funkade bra. Även om de var något fotsvettiga.
Vidare ser man att det faktiskt kom lite snö också.
På vägen ner mot kusten hade temperaturen pendlat mellan minus en grad och en halv. Men över vattenytan måste den ha orkat upp en liten bit till för jag märkte knappt alls av någon isbildning i spöringarna. Och till idag hade jag även förstärkt klädseln lite grann så frös gjorde jag inte. Utan jag hade några timmars trevligt fiske där själva fiskandet gick alldeles utmärkt. Men som sagt, några napp, hugg, virvlar eller andra tecken på undervattensaktiviteter märkte jag inte av.
Inte ens någon tvåkilosgädda såg jag skymten av. På bilden ses ju också en ännu inte dränkt, One Size.

Men sådana dager hör ju också till. Blanka. Och idag i dubbel måtto med ett starkt samband. Det vill säga att det var bleke. Nordlig vind är ju frånlandsvind här i Blekinge, om man inte fiskar på insidan av öar förstås. Och idag var den så svag att det närmast land var precis spegelblankt frånsett någon krusning här och där och då blir det svårt.
En annan anledning till att jag valde Gö är att här är så strömt att isen har svårt att lägga sig. Lokal, tunn isbildning i vikarna är ju alltid ett stort riskmoment så här års när det råder svaga vindar och minusgrader. Det kan jag inte se på SMHIs i övrigt ovärderliga site.

Efter några timmars fiske på Gö, körde jag iväg till ytterligare ett ställe men även där var det alldeles för lugnt, kunde jag konstatera efter ett par timmars fiske till. Men spänningen i fisket hade jag ju kvar. Det är bara så här i efterhand med fångstfacit i handen man kan känna sig besviken. Ju sämre fisket är, desto mer ökar glädjen och ivern över minsta nafs, efterföljare eller kilosgädda, eller hur?
Passade även på att ta en ny vinjettbild som bättre stämmer in på vinterfiskets bistra och frusna vardag. Även om jag som sagt inte frös det minsta idag.

Det är lite synd att avsluta fiskeåret med en bomdag för en författare är aldrig bättre än sista bok och en gäddflugfiskare inte bättre än sin sista fisketur. Men de här mäktiga högtrycken har en benägenhet att dröja sig kvar längre än SMHI tror ibland. Jag har sett det förut.
Själv är jag inte så mycket för julfirande och julhälsningar, julsånger och sådant. Och några julklappar brukar jag heller inte få. Men jag fick faktiskt ett julklappstips från en skåning från Lund som är mycket för det här med julhälsningar. Nämligen en kamera som kan ta undervattensbilder. Jovisst, jag har funderat på det när det blir dags att skaffa en ny. Men vad kan den mer? Jag menar, på min kamera finns det ett par knappar som är lite speciella. En som jag använder när jag tar bilder på hoppande fisk. Och så en som gör att gäddorna ser större ut på bild än i verkligheten. Ovärderliga funktioner när man för fiskedagbok här på nätet.

Men får jag önska mig något från tomten så blir det tomten. På Gö.

 


Alldeles tomt!

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions