Väder: Frisk sydvästlig vind som ökade till hård i regnskurarna. Och de kom indrivande hela dagen. Till saken hör att det som igår var klart, kallt, soligt och nordvästlig vind och dagens aktuella väder började någon gång under natten. Jag kunde se hur temperaturen steg från noll till plus två bara under morgonen. Sedan blev det väldigt milt för årstiden.

Likaså hade det varit högvatten då, som idag var i sjunkande och började från cirka 30 plus. Skulle tro att det låg på ungefär 10 plus när jag slutade.

 

07-12-05

 

Onsdag

 

Inflation

 

 

Idag inleder jag med att hedra vädret med en bild. Ja, det är egentligen motivet på ovanstående foto. Ett alldeles underbart väder och egentligen behöver jag väl inte särskilt förklara för er, fåtaliga läsare, att jag inte är det minsta ironiskt när jag påstår det. Ändå att kuststräckan ovan ligger i lä...
Nej, för detta med ymnigt regn, mildväder och hårda vindar är storgäddeväder. Eller mångagäddorsväder.

Men först några ord om mina internetkopplingar. Det måste anses som tillhörande de ämnesområden jag avhandlar här. Utan Internet och jag har ingen att berätta mina upplevelser och fångstresultat för och det vore ju tråkigt. För mig alltså.
För tillfälligt är kopplingen en nödrigg. Jag har ett bredbandsmodem och en trådlös router. Två datorer med internetuppkoppling och det bästa vore förstås att bägge försågs trådlöst men se så enkelt gick det inte. Den PC jag sitter vid nåddes nämligen inte av de trådlösa signalerna hur mycket vi än försökte och bytte router ett par gånger under processen. Vi, det vill säga jag och datorkunnig kille jag känner, fick dra en sladd ut genom en ventil, fästa den på ytterväggen och in genom ett fönster till den PC där routern stod och koppla in den i den. Routern överförde trådlöst till husets andra PC på cirka fem centimeters avstånd.
 Det är väl ett år sedan ungefär och fungerat bra sedan dess. Men så plötsligt bröts förbindelsen i bägge datorerna samtidigt. Så var sitter felet?
Mycket finns att välja på. Modemet, routern eller splittern var väl de huvudmisstänkta.
Min leveranför kallar sig Jacket numer. Det tar ungefär en halvtimme upp till trekvart att komma i kontakt med supporten men när man väl gjort det är de ytterst hjälpsamma. Flera gånger har jag ringt dem under den här dryga veckan och sammanlagt har jag läst nästan en halv bok under väntetiderna. Nå, så småningom visade det sig vara routern enligt uteslutningsmetoden och än är den inte åtgärdad. Men ställer jag modemet på golvet, öppnar ett fönster kan jag dra en sladd från den här PCn och modemet och jag får det att fungera. Men inte för länge för då kyler jag ut huset!
Men snart skall det väl bli som vanligt igen, hoppas jag.

Och just idag borde jag ha en massa att berätta, kan man tycka. Och egentligen borde jag ha massvis med kul och utmärkta bilder att visa upp också. Men den här väderlekstypen brukar inte medge att det blir bra bilder. I synnerhet inte bra kort på gäddor i vattnet.
Man får ju även tänka på att inte vifta med kameran för länge heller i regnet för vattentät är den inte. Även om den tål ganska mycket väta, har jag märkt.
Men får den för mycket saltvatten på sig, vägrar den slå upp portarna. Eller dra ifrån gardinerna. Ja, de där tunna skivorna som täcker objektivet.
Flera gånger har den fått sig en dusch från en plaskande gäddstjärt nämligen.

Ja... Nu när jag sitter här och tänker på gårdagen vet jag inte riktigt hur jag ska förhålla mig till den. Visst gick det inflation i, för mina förhållanden, stora gäddor.
Ofta är det ju en fyrakilosgädda som brukar rädda min fiskedag och jag blir jätteglad åt den. Och åt en femkilosgädda blir jag lycklig hela veckan.
Och så idag två femkilos och två sjukilos...

Oj, det är nästan så man kommer upp i de riktigt stora pojkarnas klass; de där med sina trollingbåtar, Fishfinders, jerkbaitspön, jättetrekrokar och grällt färgade räddningsovaraller!
Och det kan ju vara kul någon gång.

Men lyckligtvis är jag inte med i någon tävling om att få flest eller störst gäddor utan min gren är att ha så roligt som möjligt och i den är det svårt att slå mig.

Men trots det, går det alltid att hitta detaljer att klaga lite på. Som till exempel att gäddan ovanför borde se lite större ut. Men jag vägde den och precis som förra gången kan jag bara konstatera att stora gäddor ser både mäktigare och kraftigare ut i vattnet än när man lägger upp dem på land. Men som sagt, vågskvalp hindrade effektivt alla försök att ta bilder på dem i vattnet. Och så vill man ju förkorta deras landtillvaro så mycket som möjligt så någon längre fotosession hinner man inte med. Den här gäddan var mycket lång och det kanske framgår åtminstone.
Nästan alltid när man hanterar stora gäddor brukar blodvite uppstå. Och ovanliggande gädda gav mig ett par djupa jack på bägge händerna. Men som tur var på utsidan för är det någonting jag avskyr så är det sår på insidan av fingertopparna. Ja, de man använder på PCns tangentbord bland annat. Men det blödde faktiskt från och till under hela den återstående fisketiden; från klockorna 12 till 15.
Likaså hade jag trott eller hoppats på att vinden skulle vara mer sydlig än den visade sig vara. Som det nu var blev det väldigt svårt att hitta verkligt lä. Vågorna liksom förföljde mig när jag hela tiden följde en kustlinje, som jag trodde, allt mer in i riktigt lä. Så i början var jag rädd att jag hade hamnat fel. Det tog ju också ett par timmar innan första hugget och jag var också orolig för att gäddorna inte riktigt hunnit anpassa sig till dagens väder för som igår hade det ju varit helt annorlunda. Annars får jag nog erkänna att dagens goda fångstresultat inte kom helt och hållet som en överraskning för mig. Det var nämligen säsongspremiär på det här stället.
Tyvärr råder det ju tystnadsplikt att närmare avslöja var man håller till, men så mycket kan jag säga att alla de stora gäddorna (utom en) gick över ren sandbotten... Samt att nog ingen annan än jag själv skulle komma på tanken att fiska här. Mitt bland bryggor, upplagda båtar, små badstränder, både stora villor och mindre stugor, asfaltsvägar och civilisation. Men en ruggig, dyster, hemsk, deprimerande, regnig och blåsig onsdag i december ser man inte till så mycket folk. Många, för att inte säga de flesta husen bebos också av sommargäster.

Och där de små sommarbarnen plaskat omkring i somras lurar alltså sådana här gäddor nu. Eller kanske just förra sommaren det inte blev så mycket badande och plaskande efter vad jag kommer ihåg.
Den sista sjukilosgäddan som var kortare och tjockare än den förra,  ville inte hålla sig stilla så det är därför den ligger så konstigt. Nej, den har inte fluglinan i munnen som tur var. Det är en lånelina från Flugor.se och vad skulle de säga om en gädda tuggat sönder den, tro?
Även rullen är lånad som jag tidigare nämnt. De ska ju komma ut med en ny rullmodell nu till januari och den skall jag få, eller köpa eller vad det blir eftersom den förra jag hade, gick sönder. Och jag gillar verkligen den här. Men det är ett par saker jag inte tycker är bra. Och det är att man inte kan dra åt slirbromsen hårdare. Visst, de säger att det är en fördel att man inte kan låsa rullen på det viset, men jag skulle själv vilja avgöra det. En annan sak jag önskar på en rulle är att man skulle kunna slå till en knapp så att det knarrar när en fisk drar ut löslina. Alltså först skall man kunna repa ut löslinan ljudlöst och lätt när man ska börja kasta men när man gjort det, då skall man lätt kunna sätta på knarren. Det tycker jag hör till att det knarrar när fisken drar ut lina. Vem vet; kanske den funktionerna finns på den nya rullmodellen?

Hittills har jag blivit bönhörd, trots att jag är ateist, vad gäller mina önskningar för några veckor sedan om att mildväder skall råda fram till jul. Vågar man utsträcka önskningarna till att även omfatta januari och februari nästa år utan att anses som jobbig och otacksam?

OK, det var det om detta och vi får se när nästa fisketillfälle infinner sig. Fast, eeh...
Nu när jag tänker efter, inser jag att jag egentligen borde ta några veckors fiskesemester för idag satte jag standarden ointagligt högt. Vad kan man hoppas på efter en sådan här fiskedag? Hur skall den gå att överträffa? Kommer inte allt jag eventuellt får att verka smått och futtigt? Usch, så deprimerande!
Ha, jag bara skojade! Jag är ingen sådan grubblande natur och lider inte av sådan prestationsångest att jag inte nästa gång uppskattar den enda tvåkilosgäddan jag kanske får om förhållandena är svåra.
Nej, varje fiskedag är ny och måste bedömas efter sina egna förutsättningar. Själva fångsten utgör ju en visserligen viktig del av fiskeupplevelsen men är ingalunda allenarådande. Jag inser även att en sådan dag som idag får man bara en gång kanske vartannat år. "Man" i sammanhanget är alltså jag själv.


Åh, höll på att glömma... Nu måste jag bara räkna efter för att se om jag klarar medelvikten på 18 kg som genomsnittssportfiskaren får. Få se... Hm... 5 + 2 är...? 8? Nej, 7. Och så  till det ytterligare 2... Ett i minne, nej två... (Efter en kvart:) Ja! Hurra, det blir över 18 kg! Det känns alltid skönt när det lyckats.


Fiskejournal 2007
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2007-12-05 Gädda 5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, frisk SV 10:30 Nej
 
2007-12-05 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, frisk SV 10:45 Nej
 
2007-12-05 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, frisk SV 11:00 Nej
 
2007-12-05 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, frisk SV 11:15 Nej
 
2007-12-05 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, frisk SV 11:45 Nej
 
2007-12-05 Gädda 7 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, frisk SV 12:00 Nej På bild
 
2007-12-05 Gädda 5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, frisk SV 12:45 Nej
 
2007-12-05 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, frisk SV 13:00 Nej
 
2007-12-05 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, frisk SV 13:15 Nej
 
2007-12-05 Gädda 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, frisk SV 13:20 Nej
 
2007-12-05 Gädda 4 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, frisk SV 13:30 Nej
 
2007-12-05 Gädda 7 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regn, frisk SV 13:40 Nej På bild
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions