Väder:  Minus fem grader på morgonen hemma. Halvklart och tidvis disigt under förmiddagen.
Svag västlig vind som till och med mojnade lite efter middagstid.

Högvatten till cirka 20 plus på morgonen men jag tror det sjönk ytterligare under dagen.

 

07-11-16

 

Fredag

 

Kul bild, dåligt fiske

 

 

Det dåliga fisket fortsätter. Och fortsätter. Detta är andra gången med knappt något napp. Jag var även ute i onsdags men fick då, icke överraskande, bara en liten kilosgädda. Då tvingades jag slå till reträtt i förtid eftersom vädrets makter blev mig övermäktiga. Då var det över 50 cm högvatten, kring nollan och nordlig kuling. Hu!
Men då blev jag snarare överraskad över att jag ändå fick en liten gädda. Idag däremot, blev jag överraskad över att jag inte fick mer än en enda gädda.

Hade nämligen sedan dess haft extra noggrann koll på SMHIs hemsida och följt hur vattnet äntligen börjat sjunka undan och hur det skulle bli svaga västliga vindar idag. Och långsamt bli mildare.
Och det stämde till och med också. När vattnet går från långvarigt högvatten till lågt brukar det vara bra. Det är ju då ganska naturligt att gäddorna står kvar och inte riktigt hunnit med att dra sig utåt.

En annan faktor jag kalkylerade med var att nu måste lä-regeln gälla. Efter ett par veckor med köldgrader och nordliga vindar måste vattentemperaturen sjunkit ordentligt och gäddorna börjat föredra läsidorna där det blir lite varmare.

Jag hade valt stället med omsorg också. Ett vidsträckt grundområde där jag vet gäddorna går in vid högvatten, där det är lättvadat och man kan även få en och annan stor.

Så jag tyckte att jag hade lovande förutsättningar för ett givande fiske idag.

Själva genomförandet av fiskeplanen gick också helt enligt ritningarna sånär som på en liten detalj; att det var is på den vik jag hade tänkt börja vid. Men det var bara att justera inledningen lite grann genom att vada ut och runt om den viken till den isfria sidan och börja där istället. Det var bara en tunn isskorpa som snart skulle försvinna, visste jag.

Men som det är ibland; trots att allt liksom stämmer så fattas det en viktig detalj. Nämligen gäddorna. Hade två försiktiga hugg av förmodligen smågäddor i den här viken på morgonen och så den här halvhoppande gäddan vid middagstid. Det var allt.

Vadade och fiskade hela dagen och skrämde inte ens iväg någon annan fisk. Helt tomt. Något var fel i den ovanställda ekvationen.

Kanske inte gäddorna liksom jag själv, ännu inte riktigt anpassat oss till den här köldchocken och vinterkänningen? Men som väl är, verkar den vara på väg att äntligen försvinna. Redan på hemvägen märkte jag hur det började bli härligt novemberdisigt och lite mildare. Jag kunde också glädja mig åt att jag slutat med det att bränna alla mina återstående semesterdagar och kompledigt på fyra sammanhängande höstveckor utan numer plockar cirka en dag i veckan. Då behöver man inte gräma sig över sådana här långvariga perioder med dåligt fiskeväder.
Likaså som jag också brukar hävda att är fisket svårt, gläder man sig ungefär lika mycket åt den enda tvåkilosgäddan man äntligen får som av de 10 man brukar få i vanliga fall. Nästan åtminstone.
Nackdelen kan vara att man tror att; äntligen, nu har jag hittat dem!

Nu när jag skriver detta, tidigt på söndagsmorgonen, ser jag att temperaturen ligger på plus fyra. Hurra!
Fast idag kan jag inte fiska, utan det är jobbarhelg. Men någon ledig dag har jag nog i veckan som kommer och nu ser jag fram emot mildväder, sydvästliga vindar och gott om gäddor ända fram till jul!


Fiskejournal 2007
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2007-11-16 Gädda I vanliga fall ett bra ställe 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Halvmulet, svag V 13:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions