Väder: Mulet ända fram till eftermiddagen då det lättade lite och solen lyste en stund.

Vinden var svag till måttlig och pendlade mellan ost och nordost.

Vattenståndet var strax över det normala när jag startade och jag tror det sjönk ytterligare under dagen.

 

07-10-23

 

Tisdag

 

Pedagogiskt problem

 

 

Rubriken syftar på att så brukar politiker benämna det när man skall förklara (läs: bortförklara, inbilla något något) ett annars svårbegripligt handlande.
För mitt vidkommande på det fiskepersonliga planet uppstår det när jag samtidigt tycker det är så kul med de här mindre gäddorna som jag får och ändå klagar över och saknar stora gäddor. Särskilt då idag.
Jag hade nämligen uppställt en prognos för idag att jag vid dagens slut skulle ha antecknat cirka 15-20 gäddor och att minst två skulle vara över 5 kg. Minst. Så vad gick snett?
I brist på andra förklaringar, vädret förstås.

Det blev lite för mycket lä, som kan ses på bilden här.
Hela morgonen förde jag en intensiv debatt med mig själv vart jag skulle köra. Var inne flera gånger på SMHIs sida för att kolla aktuell vindriktning, styrka och vattenstånd. Det var ju ett högtryck som håller på och växa in över Sverige från öster och vindarna låg på mellan nord och ost.
Då uppställde jag hypotesen och handlade efter den att det senare på dagen skulle bli lite sjöbris och således sydostliga vindar. Det sprack rejält och flera ställen var nästan fisktomma. Men om det berodde på vädret vet jag egentligen inte.

Samtidigt som det gjorde det lätt att fiska av många annars svåråtkomliga uddar och stränder gjorde frånlandsvinden att gäddorna blev försiktiga. Jag hade nämligen ovanligt många efterföljare som visade sig som små plogar på den annars släta vattenytan. Gick de i samma hastighet som flugan kunde man vara säker på att de inte skulle ta.

Men dagens roligaste hugg och största gädda, gjorde på ett helt annat sätt. Stod i en grund, stenig och lite jolmig vik och la ett kast inåt och tänkte att där fastnar jag nog i alger och sjögräs. När jag väl tagit in halva kastet upptäckte jag en kraftig svallvåg som forsade fram såsom avfyrad från en pilbåge rätt på flugan från sidan. Ingen tvekan där inte när den tvärstannade, vände och tog den i ett väldigt plask.
Först var jag övertygad om att, jaha, här har vi den första femkilosgäddan men så väl var det inte.

Detta hände vid det första stället inom det stora stället så att säga. Ja, idag var det en ryggsäcksdag. Det vill säga att jag fick avlägsna mig så långt från bilen att jag var tvungen att ta med mig lite extrakläder och lunchen i min lilla skolryggsäck.

Jag undrar om det inte just nu är den allra bästa fisketiden. Alltså oktober och bort mot första halvan av november. Därefter börjar dagarna bli lite väl korta.
 Ja, redan nu börjar fisketiden bli alltför knapp. Tycker man hinner ingenting förrän dagen tar slut. Det hjälper ju inte så mycket att starta vid soluppgången heller.

Dels kommer den ganska sent och dels börjar gäddorna bli allt mer morgontrötta också. Därför fick jag hoppa över flera mindre bra ställen på väg mot det, som jag trodde, bästa.

Men någon objektiv ranking av de olika vikarna, uddarna och strandavsnitten är ju egentligen inte möjlig. Det kunde mycket väl ha varit precis tvärtom att jag gick förbi en massa stora gäddor på väg mot det ställe som jag trodde skulle bli dagens höjdpunkt. Som visade sig bli en så gott som fisktom vik.
 Nej, sluta klaga! Egentligen var det en väldigt skön dag. Spänningsmomentet hade jag ju kvar. Det är ju bara nu i efterhand som jag kan känna mig lite sur. Och jag fick ju fisk och såg ännu fler. Fast inga stora...
Men lugnt och tyst var det och inte en människa jag såg.
Och allt annat fungerade väldigt bra. Utrustningen är alltid ett viktigt kapitel inom fisket och fordrar lite översyn och förbättringar. Till idag hade jag till exempel smort in fluglinan med nån goja som gjorde den mjuk och smidig. Detta för att bland annat motverka den fruktade sjukdomen fluglinepekfingerskavsår. Jag märkte tendenser att den höll på att bryta ut sist när jag fiskade två gånger på tre dagar.
Likaså hade jag bytt ut hela tafsen och smort rullen. En annan åtgärd jag måste vidta då och då är att förhindra att överdelen på spöet vrider sig. Det är så gammalt och slitet att jag måste lacka den så kallade handelen så där var fjärde, femte gång jag använder det för att det inte skall glappa. Här gäller det att inte ta för mycket så jag inte får isär det när jag skall hem. Alltid är det några småsaker man kan göra för hålla grejorna i trim så det inte strular när det gäller.
Som till exempel nästa gång jag skall ut; då banne mig bara måste jag få en stor gädda!
 


Fiskejournal 2007
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2007-10-23 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet s-m NO 09:00 Nej På bild
 
2007-10-23 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet s-m NO 09:30 Nej
 
2007-10-23 Gädda 3,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet s-m NO 10:30 Nej
 
2007-10-23 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet s-m NO 12:45 Nej
 
2007-10-23 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet s-m NO 13:00 Nej
 
2007-10-23 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet s-m NO 13:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions