Väder: Fortsatt högtryck, dimmig och disig morgon som när det lättade blev som en riktig sommardag. Soligt fram till tvåtiden då några stora moln kom uppseglande och sedan var det växlande molnighet.

Vinden var svag och nordostlig på morgonen. Så blev det stiltje från och med middagstid ungefär. Några vindkårar från olika håll kom dock.

Vattenståndet låg på cirka tio cm över när jag började; kanske sjönk det ytterligare under dagen.

 

07-10-05

 

Fredag

 

Bra fiske, dåliga bilder

 

 

Därför skall jag hålla mig kort idag. Här, från min sida sett tycker jag det är tråkigt att skriva om jag inte har åtminstone ett par hyggliga bilder med som både inspira- och illustration. Helst skall de förstås föreställa stora och/eller hoppande gäddor. Att det kan bli så när jag har dåligt fiske är en sak; men idag!
Ett mycket bra fiske hade jag på första stället på dagens runda. Och visst tog jag många bilder men ingen blev lyckad.
Ja, idag blev det att ta bilen för nu hade det varit några dimmiga morgnar och då vill jag fiska landbaserat. Risken var också överhängande för stiltje och solsken och då var det ju bortkastad tid, pengar och onödigt höga koldioxidutsläpp att köra ut med båten som förra gången. Objektivt sett är det ju ingen skillnad om det är en ambulans ute för att rädda liv som förbrukar bensin eller om man är ute och söndagsåker några mil bara för att man inte har något bättre för sig. Koldioxidutsläppen blir ju lika stora ändå. Men bilen drar betydligt mindre bensin än båten på samma sträcka. Ta till exempel den här ganska stora ön med broförbindelse. Min tiohästars utombordare förbrukar ungefär två eller tre liter bensin enkel resa dit från Långö. Och jag brukar inte köra med gasen i botten heller. Bilen drar cirka en liter.
Den här ön kan vara ganska svårframkomlig att ta sig fram på till fots, nu när inte de rikskända korna längre går här och betar av den höga vegetationen. Och sannerligen; den är högre och kraftigare i år än någonsin tack vare det myckna regnandet. Jag hade det uppe ganska många gånger de två senaste åren men någon gång i vintras tog den segdragna följetången slut med att alla korna, tjurarna och kalvarna fångades in och kördes till slakt. Tyvärr, säger jag. För skall man till de bästa ställena måste man gå långa sträckor i väldigt svårframkomlig terräng.
 Det var sannerligen tur att det var väldigt dimmigt och kyligt på morgonen idag så man inte blev alldeles genomdränkt av svett innan man kom fram till ett fiskbart område.
Snart lättade dimman och då såg det ut ungefär så här:

Ja, den här bilden tog jag efter jag fått gäddorna och efter att vinden upphört och det klarnat upp för nog stämmer det att är det lugnt och soligt blir det ytterst svårfiskat. Jag vevade upp och gick iväg ganska långt och försökte på ett annat ställe i närheten. Där fick jag de sista gäddorna efter lång tid och mycket trugande i det högsommarliknande vädret, sedan tog det tvärt slut med nappen. Gick tillbaka till bilen och fick ta en rejäl paus för att svalna av och både äta och dricka lite. Körde så till ett helt annat ställe där det såg lovande ut med åtminstone några vindkårar. Men när jag väl vadat ut, upphörde de helt och hållet och inte en fisk jag såg. Nej, tillbaka till bilen och hem. Utan en enda bra fiskebild. Vilket lämnar lite utrymme till de dagsaktuella, brännande nu- och framtidsfrågorna:

Enligt en annan artikel i Svenskt Fiske är de nu fullt övertygade om att det är skarpsillen som är orsaken till gäddans och abborrens tillbakagång på ostkusten. "De" är väl Fiskeriverket. Ynglen svälter ihjäl eftersom skarpsillen kommer in i stora mängder till i första hand ytterskärgården och glufsar i sig de plankton som de nykläckta ynglen brukar livnära sig på. Tidigare ironiserade jag över miljöministerns förslag att utrota skarpsillen i Östersjön genom ett riktat rovfiske mot dem. Jag menade då att det är fegt att ge sig på de som är mindre än de själva istället för att angripa de verkligt skyldiga. Nämligen de som är i full färd med, om de inte redan är klara, att utrota torsken. Sedan att yrkesfiskarena träter om att de själva minsann är helt oskyldiga utan det är de i Sverige, Polen, Danmark, Lettland eller alla de länder som de inte själva är medborgare i, fuskar och tar upp mer än deras andel, är en annan sak. De resonerar som människan alltid har gjort; skjuter inte jag den siste buffeln, fiskar jag inte upp den sista torsken, slår jag inte ihjäl den sista dronten gör någon annan det, eller hur?
Och då är det självfallet bättre att jag gör det.
Nå, det lär lösa sig enligt den här klimatrapporten. För Östersjön kommer att bli mindre salt genom det alltmer regnandet och torsken kommer om möjligt, att bli än mer utrotad genom det. Och då gäller det också för skarpsillen? Det läste jag inte men bör stämma. Och då kommer gäddorna och abborrarna åter att breda ut sig och allt blir som förr igen. Skönt.

Ja, mer blev det inte idag.


Fiskejournal 2007
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2007-10-05 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Soldis, lugnt 08:00 Nej
 
2007-10-05 Gädda 4 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Soldis, lugnt 08:30 Nej
 
2007-10-05 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Soldis, lugnt 09:00 Nej
 
2007-10-05 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Soldis, lugnt 09:15 Nej
 
2007-10-05 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Soldis, lugnt 09:40 Nej
 
2007-10-05 Gädda 4 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Soldis, lugnt 09:50 Nej
 
2007-10-05 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Soldis, lugnt 10:00 Nej
 
2007-10-05 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Sol, lugnt 10:10 Nej
 
2007-10-05 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Sol, lugnt 11:15 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions