Väder: Redan väldigt tidigt på morgonen blåste det 17 sekundmeter i byarna på Utklippan. Kuling hela dagen med andra ord. Regnskurar och mulet likaså.

Vattenståndet på cirka 20 cm över.

 

07-09-20

 

Torsdag

 

 

Säsongspremiärer

 

 

Just det, så här års brukar det bli många återseenden av  ställen och platser. Det är nu som vadningsfisket sätter igång på allvar och sommarstugor och campingplatser börjar tömmas på sina sommarinvånare och lämnar fältet fritt för mig.

Men än är det lite för tidigt. Än ligger många båtar i sjön. Än har jag inte fri tillång till vikar och de små privata sandstränderna där det är så bekvämt att vada ut.

Som här till vänster till exempel. Kanske hoppas ägarna att sommaren på något sätt skall återkomma?  Eller komma. För jag tror inte de suttit där så många, ljumma, sköna sommarkvällar detta året och gått och hämtat sina spare ribs, flintastekar, korvar eller vad de nu har placerat på grillen, slevat upp sin sallad och öppnat kranen på sin bag-in-the-box och fyllt sina vinglas.
Inte sedan i början av juni i alla fall.
Nej, nästa gång jag har vägarna förbi här, är nog bord, stolar och den snygga, matchande, stilrena grillen, undanplockade.
 
Fast jag hade själv trott att september skulle bli varm och skön efter månaderna sju och åttas miserabla sommarväder. Kanske får vi en mild oktober istället?
Det hade varit perfekt för mig. Som det är just nu har gäddorna inte riktigt intagit sina höst- och vinterståndsplatser. Det märkte jag tydligt idag. Med sydvästliga vindar upp till styv kuling får man sannerligen hålla sig till läsidorna.
Och de flesta gäddorna jag fick idag tolkar jag som stationära strandgäddor som bott, levt och verkat inomskärs hela sommaren.

Helt utan vetenskapliga forskningsresultat bakom ryggen tror jag ända att särskilt de två största gäddorna idag var stationära. För utmärkande för dem var att de hade stora huvuden och slanka kroppar. De var lite för stora för sina jaktmarker, kan tänka. De kunde inte riktigt föda sig, verkade det som. Med den fart och frenesi de kastade sig över min fluga, verkade de helt utsvultna och tacksamma över att äntligen kommer det en lång tobis eller mört simmande som verkar lätt att ta. Bägge två hade kapacitet att väga fyra kilo, men nu fick de bokas till tre.
Jag tycker mig ha märkt det genom åren att det är skillnad på de välvuxna, kraftiga gäddorna man får utomskärs om sommaren och de mer slitna, lite skabbiga och magra som befinner sig långt in i sommarvikarna. Men snart simmar havsgäddorna in i lä.

Här har vi andra som också förgäves väntat på sol och värme. Björnbärskart. Det är sådant man ser när man är ute och vandrar längs kusterna. Lite naturupplevelser så där. Och svamp ser man också här och där. Eller kanske uttrycket "ser med oseende ögon" passar bättre in på mitt fall för jag lägger knappt märke till det. Jag brukar hålla blicken och uppmärksamheten riktat dels mot marken så jag inte snubblar för ofta är det halt och stenigt där jag går och så se till så inte det långa spöet trasslar in sig i buskar och grenar och dels ut mot sjön förstås. 

På tal om att trassla in sig så var det som dagens första gädda gjorde. Så till den milda grad att den gått runt ett par tångklädda stenar att stumhet uppstod och den slet tafsen. Det var ett par olyckliga omständigheter som gjorde den fadäsen möjlig. Dels var det lite fuskfiske inblandat. Jag förflyttade mig längs med en stenig strand. Ibland när jag gör det, kastar jag ut fluglinan så långt jag kan för att ha den ur vägen när jag går. Särskilt där det är stenigt och jag måste använda vadarstaven för att inte snubbla eller halka. Då stramade linan åt och först trodde jag att flugan gått fast i någon av de nämna tångstenarna som jag sett och tidigare befiskat. Men det var alltså dagens första napp. Och så kan jag lite skylla på min rulle som jag haft lite problem med på sistone. Slirbromsen hade uppfört sig lite konstigt och idag gick den inte alls att skruva åt. Det blev alldeles för lång lina ute för att skulle kunna hålla koll på den. Så gäddan fick fritt spelrum i början och gick mycket riktigt runt om stenarna och vips var flugan borta. Samt gäddan som var i trekilosklassen kunde jag se när den gick upp till ytan.

 

Nej, Loch Lagoon sviker sällan; det mytomspunna, hemliga lilla stället som förhoppningsvis bara jag själv känner till.

Många ställen idag blev det. Där jag befann ligger de nämligen ganska tätt och jag var ivrigt att återse så många som möjligt. Men som sagt, bara de lokala gäddinvånarna var hemma, tolkade jag det som.

Det var ett förfärligt brummande och motorvrålande idag. Här en förvånande syn och i mitt tycke, en bra och en aning ödesmättad bild:

Jag vet inte, men jag tycker mig faktiskt märka att under lång tid hör man inte om några flygolyckor men så plötsligt bara dimper flygplan och helikoptrar i backen varje dag under en vecka. Visst, inte heller här har jag några vetenskapliga undersökningar bakom ryggen utan bara en känsla. Men först var det alla de här Dash-planen som hasade av banan och vek sig i landningsställen. Så var det en större flygolycka i Phuket. Så kom olyckan när två svenska helikoptrar kolliderade i luften i småländska Ryd. Och strax efter den här racerföraren i Skottland som slog i backen med sin helikopter.
Så det var nästan jag hukade mig när de här tre helikoptrarna flög över mig när jag stod utvadad i vattnet... Likaså tyckte jag att de olycksbådande ålakråkorna på stenarna påminner om väntande gamar...
Det som var överraskande var att det var tre stycken för det har jag aldrig sett här förut. Annars ser och hör jag helikoptrar i stort sett varje dag jag är ute i skärgården. Och då är det bara fråga om en i taget. Detta är naturligtvis inget att skämta om men jag måste erkänna att när jag första gången hörde om helikopterkraschen för några dagar sedan var min första tanke att nu har Sveriges totalförsvar plötsligt halverats. Men där hade jag tydligen fel.

 

Vad gäller min flugrulle fick jag den faktiskt fixad redan på hemvägen. Jag hade nämligen köpt den härstädes hos den i gäddflugfiskekretsar, förmodligen välkända firman Flugor.se. De är ju i det närmaste virtuella och digitaliserade i det att de säljer det mesta över nätet men sin analoga bas har de här i närbelägna Lyckeby. De har väldigt bra service, måste jag säga och jag fick låna en rulle tills de på något sätt skulle försöka åtgärda min gamla. Jo, det verkade som om slirbromssystemet brutit samman. De hade visst någon ny rullmodell på gång som skall ersätta den jag hade och kanske det blir att byta in den. Vi får se i januari någon gång. Men det var skönt att slippa ta till min gamla Diplomatrulle med sin smala rullaxel.
Det skulle inte förvåna mig om jag någon av de följande fisketurerna kommer att få någon gädda över fem kilo som jag kan ta en bild på liggande i gräset med den för mig nya rullen, väl synlig bredvid. Sker det inte skyller jag tveklöst på vädret som i så fall hindrar mig från att ta mig till vissa platser som jag känner på mig är jättemogna att besöka nu. Där jag har väldigt stor chans till att få just en sådan lite större gädda. Det är inga stora krav jag ställer på vädret heller. Men kuling vill jag inte ha. Fast hellre kuling än vindstilla förstås.

 

Så det var väl allt för idag... Som synes slapp jag upprepa mig idag med samma gamla hoppbilder på gäddor. Nej, tänkte jag, det har alla blivit hjärtligt trötta på vid det här laget och beror inte alls på att ingen gädda var på hopphumör idag. Nej då, utan berodde helt och hållet på att jag ville få med de här fina natur- och stämningsbilderna istället.
Men läge för soluppgång var det definitivt inte idag; vi tar det någon annan gång istället.


Fiskejournal 2007
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2007-09-20 Gädda Loch Lagoon 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, hård SV 07:30 Nej
 
2007-09-20 Gädda Loch Lagoon 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, hård SV 07:40 Nej
 
2007-09-20 Gädda Ställe två 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, hård SV 08:30 Nej
 
2007-09-20 Gädda Ställe tre 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, hård SV 10:00 Nej
 
2007-09-20 Gädda Ställe tre 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, hård SV 10:15 Nej
 
2007-09-20 Gädda Ställe tre 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, hård SV 10:30 Nej
 
2007-09-20 Gädda Ställe tre 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, hård SV 11:00 Nej
 
2007-09-20 Gädda Ställe fyra 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, hård SV 12:00 Nej
 
2007-09-20 Gädda Ställe fem 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, hård SV 14:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions