Mulet och mycket lite blåst. Först en svag nordvästlig bris som nästan dog ut. Helt lugnt ett tag men så började en mycket lätt sjöbris. Några solglimtar men efter tolvtiden åter mulet och faktiskt ett par regnstänk.

Lite högvatten kring tjugo cm plus.

 

07-07-14

 

Lördag

 

 

Sommarfisket börjar

 

 

 

De sista veckorna har karaktäriserats av regn och jobb. Nära tre veckors regn med sammanlagt en massa millimeter dokumenterar jag på detta sättet. Enda sambandet med fiske har bestått i att jag ett flertal gånger har varit och öst båten. Men nu är det snart semester. Inte riktigt, riktigt än men väldigt nära är det.
I vanliga fall brukar jag vänja mig vid sommarfisket ganska fort och tycka det är kul men så inte nu. Tänk om man fått alla de här gäddorna på sitt klass femspö, med flytlina och vadandes! Det hade varit något att berätta om.

Som det är nu blev det mest att dra in ett antal gäddor i mellanstorlek.

Och så blev jag trött också. På alla de sätt. Fysiskt för att det var längesedan jag fiskade. En fråga; vilken arm blir man tröttast i när man flugfiskar? Den som svingar spöet eller den som tar in linan?
I mitt fall vänsterarmen; den som tar in linan alltså. Den får jobba betydligt flitigare än högerarmen. Trots att jag hade den tunga klass nio-utrustningen och ganska stora flugor.
Ändå så blåste det knappt någonting idag. Jag menar, driver båten fortare, måste allt gå desto snabbare.

Så upptäckte jag linproblem också. Märkte att linan var skadad någonstans mitt på eftersom det rasslade till just där. När jag undersökte den hittade jag ett ställe där plastöverdraget var av. Inte bra. Men det konstiga i det fallet är att den linan hållit så pass länge. Tror det är en Cortland 444 och en 10 eller 15 år gammal.

Och så fick jag för mycket fisk också. Jag upptäckte det när en gädda gick upp i en virvel och missade. Jag såg den och uppskattade storleken till en ordinär tvåkilos. Men när den åter gick till attack och lyckades bättre den gången blev jag arg. Jag hade nämligen skyndat mig att försöka slita väck flugan från det farliga området för jag ville inte ha besväret att veva in den. När det inträffar är det dags att lägga av och köra hem, helt klart.

Och så hördes det ljud från land också. Eller oljud. Och då menar jag inte det sedvanliga hamrandet och spikandet som är en ständig plåga här ute i skärgården. Det slår aldrig fel. När man börjar fisket är det lugnt och tyst och de ljud man hör är så kallat naturliga. Det vill säga från måsar och andra fåglar plus lite vågskvalp. Men så vid nio-tiotiden sätter det igång. Efter frukosten är det alltid någon som dragit på sig snickarbyxorna och med hammaren i hand gått lös på väggar, tak, uthus eller inredningen för nu skall det spikas. Detta oavsett årstid.


Du kommer inte undan det var du än befinner dig! Ljudet färdas miltals över öppet vatten! I motsats till alla dessa handhållna Black & Decker-apparater som man måste vara nära för att uppfatta. Eller motorgräsklippare.
Man skulle tycka att allt vore färdigreparerat vid det här laget, men icke! Jag tror det gått så långt att när det är klart så river de ner det igen bara för att ha någon anledning att fortsätta spikandet.


Hm... En försiktig tanke på en affärsidé gjorde sig nyss gällande...
Mot betalning skulle jag kunna erbjuda ett helt jungfruligt hus vad gäller renovering och snickrande...
 

Ett hus som ingen hammare sett och där mycket behöver spikas fast och bräder behövs bytas. Ett hus som skulle vara ett himmelrike för den ivrige,  lille hemmahantverkaren som sett alldeles för mycket på TV.
Ett hus på bygden där den oansvarige ägaren låtit sitt hus och hem förfalla till den milda grad att det är rent skandalöst och en visa bland grannarna.

Där den late och slarvige hemmansägaren helt verkar ägna sig åt onyttiga aktiviteter så fort han får en ledig dag... Mot en tusenlapp per dag skulle han nog kunna ställa det till förfogande. Vi skulle vinna dubbelt på det. Dels skulle det bli fritt från hamrandet här ute vid kusten och dels skulle huset bli upprustat. Genialt! Plus att jag skulle få lite cash för att köpa en ny fluglina för... Eh... He, he, he, HAN skulle förstås få lite pengar över, menar jag förstås.

Men nu menade jag inte det oljudet utan ett ovanligt. Nämligen att det lät som tockna däringa poppmusiker satt igång för det blev ett förfärligt oväsen! Det var ovanligt vindstilla hela dagen och därför färdades oväsendet jättelångt över vattenytan. Dova basgångar var det och när jag kom hem och tittade i tidningen såg jag att det var idag som det skulle bli Hasslö Musikfestival. Det var väl tocket däringa soundcheck, di kallar't kan tänka. Kanske var det Atomic Swing...?
 För så är det också om sommaren att varje stad, samhälle, by, gård, ö och förmodligen ner till varje skär med en stuga på, har sin egen festival, marknad eller dag. Och alla har exakt samma aktiviteter också. Men tur är väl det för vad skall lokaltidningarna annars ha att skriva om nu på somrarna? Förutom fästingar och algblomning förstås.
Hm... Få se... Finns det något mer jag kan gnälla över?
Jo just det, det blev ingen sol och värme idag. Jag hade nämligen med mig liggunderlag, bok och Mp3-spelare och tänkt ligga och slappa på båtbottnen för ankar ett par timmar på eftermiddagen i solskenet. Istället kom det några regnstänk. Det kan jag klaga på!
Strax efter kl 13 slutade jag fiska, plockade ihop och körde inåt land och Långö. När jag kommit hem till Gagnekulla, klarnade det upp och solen började skina.


Fiskejournal 2007
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2007-07-14 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 9 Sjunklina Mulet, lätt bris 08:00 Nej
 
2007-07-14 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Ja

 

Nej AFTM 9 Sjunklina Mulet, lätt bris 08:30 Nej
 
2007-07-14 Gädda 4 Vit Gäddsara Ja

 

Nej AFTM 9 Sjunklina Mulet, lätt bris 09:00 Nej
 
2007-07-14 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja

 

Nej AFTM 9 Sjunklina Mulet, lätt bris 09:10 Nej
 
2007-07-14 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja

 

Nej AFTM 9 Sjunklina Mulet, lätt bris 09:20 Nej
 
2007-07-14 Gädda 3,5 Vit Gäddsara Ja

 

Nej AFTM 9 Sjunklina Mulet, lätt bris 09:30 Nej
 
2007-07-14 Gädda 3,5 Vit Gäddsara Ja

 

Nej AFTM 9 Sjunklina Mulet, lätt bris 10:00 Nej
 
2007-07-14 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Ja

 

Nej AFTM 9 Sjunklina Mulet, lätt bris 10:30 Nej
 
2007-07-14 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Ja

 

Nej AFTM 9 Sjunklina Mulet, lätt bris 11:30 Nej
 
2007-07-14 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Ja

 

Nej AFTM 9 Sjunklina Mulet, lätt bris 12:00 Nej
 
2007-07-14 Gädda 4 Vit Gäddsara Ja

 

Nej AFTM 9 Sjunklina Mulet, lätt bris 12:15 Nej
 
2007-07-14 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja

 

Nej AFTM 9 Sjunklina Mulet, lätt bris 12:30 Nej
 
2007-07-14 Gädda 3 Vit Gäddsara Ja

 

Nej AFTM 9 Sjunklina Mulet, lätt bris 13:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Production