Väder:  För ovanlighetens skull blåste det väldigt lite på morgonen. Knappt måttlig vind ens. Men den vanliga; den från väst. Lätt molnighet utan regn. Fyra, fem plusgrader, fast det kändes det inte som.
Vinden ökade till frisk redan under förmiddagen och kanske blev den lite mer sydvästlig. Lite duggregn i vinden då och då.

Högvattnet började på plus 46 cm och sjönk med 10 cm under dagen.

 

 

 

07-02-02

 

Torsdag

 

 

Skräpiga stränder

 

 

 

 

Det är inte alltid jag har kunnat fiska i början av februari. Jag kom ihåg det som det är sällan men inget är så bra som att kolla upp fakta. Så efter en titt i mina statistiktabeller såg jag att där är ungefär vartannat år åtminstone detta årtusendet. Och idag var det dags efter fjorton dagars frånvaro från kusten. Men det gäller att ta en fiskedag i sänder. Vi har ju haft lite riktig vinter nu här i Blekinge. Den främsta anledningen till att jag inte varit ute. Självklart. Fast även att jag varit lite sjuk. Eller sjuk och sjuk, lite förkylning bara men tillräckligt för att i kombination med vinterväder hålla mig hemma sistlidna helg.
Det är ganska kul att ett av mina favoritämnen nu kommit på var mans tunga och kommenteras flitigt även i tidningar och annan media; nämligen Österjöns vattenstånd. Fast inte lika kul är det att det beror på att det ligger så högt. Men om inte vintern kommer tillbaka på allvar så har jag sannerligen en ljus tid framför mig. Dagarna blir ljusare och längre, chansen på havsöring ökar och någon gång skall det väl bli lite annorlunda vindar så att alla de platser som hittills legat i träda kan besökas och vittjas.
Eh... Jag hade ambitionen att undersöka andra fiskehemsidor och fiskedagböcker och kanske till och med kolla upp hur trollingfiskarena tänker. Kanske sökte jag på fel sätt eller gav upp för snabbt men jag tyckte inte jag fann så mycket. Inga fiskedagböcker egentligen utan mest blev det kortfattade fångstrapporter; typ "Idag va Jeppe, Svär far, Olle och Pille mä på en tur. Jag fick tre, Jeppe fick två och som tur va blev Svär far utan. Pille hade en stor på som han tappa. De va en rolig dag." Ungefär så med särskrift, stavning och allt. Fast de brukar vara väldigt noga med ange mått och vikter på sina fiskar, det skall sägas.
Fast jag tror mig ändå veta ändå hur trollingfiskare tänker. Nämligen att själva fångsten är det allt överskuggande viktiga. Då i motsats till själva fisket. Hur skall man annars förklara hur de frivilligt frånhänder sig den enskilt viktigaste faktorn i hela fiskeupplevelsen, nämligen hugget?
Många hjälpmedel, redskap och utrustning behövs för att de skall nå sitt mål vilket är många och stora, helst laxfiskar och det allra viktigaste tillbehöret tolkar jag att en fet plånbok är.
Huruvida en trollingfiskare bedriver c & r-fiske vet jag inte för det har jag inte hittat någon uppgift om. Men jag misstänker att för de är fångsten så dyrbar att de inte skulle komma på tanken att släppa tillbaka en enda fisk; möjligtvis om den inte håller minimimåttet men en uppfattning om deras moral får man av detta stycke:

"Våren 1999 fångades cirka ett tjog med gäddor över tio kilo med avsändare Motalaviken. Hemlighetsmakeriet bakom fångsterna har varit stort. Har trots detta lyckats luska fram Motalavikens sex i topp från våren 1999. Gäddor med vikterna 13,5 kg, 13,7 kg, 14,4 kg, 14,6 kg, 15 kg och 16,9 kg. Alla dessa stora gäddor är fångade via ytnära trollingfiske. Bästa bete har varit Rapala Magnum med grå rygg och orange buk. Att fångstmännen helst inte vill ståta öppet med namn beror till stor del på att trollingfiske är förbjudet i Motalaviken!!

Från: http://www.outdoor.se/sportfishnews/articles/vgadda/vgadda2.htm "

Ett annat debattämne är frågan om deras ekolod och diverse Fishfinders. Jag läste ett till synes vederhäftigt stycke om ekolodens styrkor och svagheter och man menade på att fisk kan men inte se; det är bara trams att påstå det. Ett falskt rykte bara som avundsjuka, icke trollingfiskare sprider ut. Det används bara till att avläsa botteninformation med och på sin höjd kan man se stim av betesfisk med det. Och visst, reklam kan man inte lita på och jag antar att nedanstående är ett fall för marknadsdomstolen eller för Sverker i TV:

 

- - Lowrance X125 - -

 

Lowrance nyckelfunktioner Patenterade GRAYLINE® (grålinje) separerar fisk och fasta ekon, på eller nära botten, och indikerar ändringar i bottenstrukturen. Advanced Signal Processing ASP™ känner helt automatiskt av och reducerar för turbulens och vibrationer i vattnet och använder dessa data till att ge den bästa ekolodsbilden. Fish Symbol I.D.™ presenterar automatiskt ekona som fiskar med olika storlekar beroende på hur kraftigt ekot är. Fish Track™ presenterar en djupsiffra över varje fisksymbol som visar på vilket djup fisken befinner sig. Delbar skärm med zoomning och automatisk bottenlåsning med en kontinuerlig bilduppdatering.

 

 

 


Nå, detta är min egen säkerligen fördomsfulla uppfattning om trollingfiskare. Tolka det heller inte så att jag anklagar alla för att bryta mot lagar och förordningar för det finns säkert rötägg inom andra sportfiskekategorier som gör. Men det som jag undrar mest över när jag läser om alla stora och många laxar och öringar som de får är; vad gör de av all fisken?
Söker man på "fiskedagbok" får man mest upp sidor med någon som säljer eller tillhandahåller en slags färdig fiskedagboksmall för mest ungdomar, verkar det. Det finns precis fullt med sådana. Men tittar man närmare på dem är de allra flesta bara påbörjade med bara några stycken turer ifyllda. Den sista i de flesta fall för flera år sedan.
Och visst kan det vara svårt att hitta på något nytt att skriva om när man väl har rapporterat sin fångst. Det är jag den förste att skriva under på. Kolla bara på nedanstående rapport från dagens fisketur:

Det var otroligt skräpigt längs stränderna, ja till och med långt upp på land. En kombination av superhögvatten och stormar förstås.
Eftersom det bara blåste lite grann på morgonen började jag ganska långt ut på ett ställe jag inte besökt på väldigt länge. Någon fisk fick jag inte men i strandkanten i en vik gjorde jag dessa fynd bland det andra skräpet.
Två, hela två stora, fina wobblers!
Det har aldrig hänt förut att jag hittat två på en gång, bara en halvmeter från varandra. Ett helt stim av wobblers nästan. Kul.

När jag  vandrade runt på nätet såg jag ett par sidor som sysslade med redskapstillverkning. Bland annat en som visade hur man gör en wobbler av ett gammalt sopskaft. Men tror jag, det finns nog ingen annan hemsida än min som visar hur man eldar upp gamla wobblers om våren!
Efter idag blir det verkligen läge att göra det även i år. En stor, gammal Hi-Lo (Made in Japan, skandal!) och en alldeles ny, gul och prickig, rasslande sak som enligt texten på undersidan hette Conrad.


Jag skannade noggrant av området i hopp om att hitta ännu fler och faktum var att jag fann en avslagen bit av ytterligare en wobbler. Men den var för liten att ta med hem så den släppte jag tillbaka i vattnet igen.
 

Ett annat unikt fynd bestod av en hårt åtskruvad glasburk full med cigaretter med en tändsticksask mitt i. Stod med den i handen en stund och undrade över den.

Spår efter en sjöolycka? Resultatet efter någons nyårslöfte att sluta röka?
Som sagt väldigt skräpiga stränder är det nu efter stormar och högvatten. Det enda i fiskväg jag upptäckte var att jag skrämde ut en gädda som befann sig i strandgräset. Där det i sommar kommer att vara minst tio meter från stranden. Trots att vinterperioden bara varat knappt fjorton dagar räckte det för att fisken blivit alldeles förvirrad och helt lagt om sina dagliga rutiner. Den ökande vinden tvingade tillbaka mig inomskärs till alla de vanliga uttjatade platserna som överhuvud taget gick att befiska i högvattnet och den västliga vinden. Fast med den skillnaden att idag upptäckte jag inte ett spår av fisk. Det kändes hopplöst att timme efter timme vada omkring och kasta och kasta. Jag fick vada jättedjupt och inte hade vattnet blivit varmare precis heller. Och den iskalla vinden som bara ökade. Nej, det kändes inte alls kul och...
Åh, är det Internetombudsmannen som kommer!? Det är första gången i år, eller hur?
-Ja, nu måste jag få säga någonting!
-Vem kan hindra dig? Du låter upprörd?
-Det brukar jag vara när jag kallas hit!
-Men än kan väl inte några ha hunnit klaga på vad jag skrivit eftersom det inte är utlagt än... Är det arga trollingfiskare redan?
-Du känner till mina arbetsmetoder att ligga ett steg före. Så vem var det som tyckte själva fisket var viktigast? För vem verkade själva fångsten inte spela någon roll? Och vem är det som nu klagar i högan sky för att det inte nappar i varje kast? Va? Va?
-Åh... Jaså det... He, he, ja, det är sådant man säger... Det är väl klart att man vill ha ett hugg ibland...
-Jamen då får du väl ta och pröva ett nytt ställe då!

Det är ett gott råd och jag följde det. Körde till det absolut säkraste stället på miltals avstånd för jag tyckte det gått tillräckligt lång tid sedan förra besöket att jag kunde besöka det igen.


Men den bistra sanningen är att det finns inga säkra ställen. Gäddor flyttar på sig. Det var den dåliga nyheten. Den goda nyheten var att vattnet hade sjunkit oerhört viktiga 10 cm. Men får jag erkänna, det hade varit min huvudplan för idag. Som igår hade det rått vindar från norr och därmed jättesuperhögvatten. Till idag hade det aviserats lågtryck, mulet och regn, samt sydvästliga vindar. Det vill säga sjunkande vattenstånd. Men det lät dröja såg jag tidigt på morgonen hos SMHI.
Väntar jag bara till fram på eftermiddagen så hinner det sjunka lite till, tänkte jag slugt.

Och det gjorde det faktiskt. Men jag hade på känn att lika bra som tidigare i höstas kunde det inte fortsätta att vara.

Men jag kom i alla fall ut genom vassen som jag skulle. Kunde vada omkring i lä och fiska, fiska.
Helt dött var det heller inte vilket kan ses här till höger.
Såg även några lokala smågäddor följa efter. Men huvudpopulationen av alla de gäddor som tillfälligt gjort uppehåll häromkring för vidare transport in till sina lekplatser var borta.
 

Men med tanke på att jag inte riktigt var fri från förkylningen höll jag inte på längre än till tretiden.


Fiskejournal 2007
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2007-02-02 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Mulet f-h väst 12:30 Nej
 
2007-02-02 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Mulet f-h väst 13:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions