Väder:  Mest mulet men mellan de mörka molnen som jagade varann över himlen syntes lite blå himmel och solglimtar ibland. Även en kort regnskur. Hård vind och på gränsen till storm under morgontimmarna. Ren västlig. Ganska kyligt.

Högvatten i stigande. Jag började fiska i cirka 40 cm plus men så steg det ungefär 5 cm i timmen, såg jag dagen efteråt.

 

 

 

07-01-21

 

Söndag

 

Dåliga bilder, mycket vatten och dåligt fiske

eller

 

Lång rubrik, kort text

 

 

Nu går det inte en helg utan att det är minst en storm. Den senaste rasade natten mellan igår lördag och idag söndag. Jag märkte av den främst under morgontimmarna. I fredags hade vattenståndet varit på en meter och kom i tidningarna. Översvämning i någon park. Tror det var nordvästlig vind. Tänkte att nu kanske det äntligen hinner rinna ut lite vatten ur det annars så överfulla Östersjön. Med vindar från norr har vi vintern över oss som på beställning och mycket riktigt snöade det ganska ymnigt under hela lördagen och var kallt. Som tur var kom det in milda vindar från Europa. EU-stormen. Vad förorsakade den? 45 döda? Eller var det fler?
Hm... Här känns det som en kommentar om klimatförändringen vore på sin plats...
Fast egentligen är det väl inte så mycket att bråka om. Det slog mig nyss att vi befinner oss i en vinn-vinnsituation. Det är två stora frågor som plågar en grubblande mänsklighet, enligt vad jag läst mig till i tidningarna eller sett i annan media. Dels att allt fossilt bränsle håller på att ta slut och dels att en våldsamt ökande förbränning av densamma ger upphov till den pågående och jätteaktuella klimatförändringen. Men tar oljan slut är det ju också slut med förbränningen och koldioxidökningen klingar av. Oj, så glada vi blir av det!
Tar å andra sidan oljan inte slut, ja då kan vi ju fortsätta att köra bil, flyga på chartersemester och sätta på oljebrännaren och vara glada över det. Så varför bekymra sig?
OK, det får väl räcka med visdomsord från världsförbättrarhörnet den här gången och gå från det allmänna till det privata.

Västlig kuling och superhögvatten; då gäller det att hålla sig i lä. Samt att hitta ett ställe där jag inte varit 10 gånger i rad på. Inte så lätt. Här ovan hittade jag dock en undanskymd vik som såg helt annorlunda ut mot i vanliga fall. Jag startade fisket ute i blåsten och sannerligen är det inget skämt eller överdrift att man fick se upp så man inte blåste omkull. Det går att finna lä för vågorna men är det det minsta öppet går det inte för vinden. Men här ovan ser det ut som det vore en helt vanlig dag men så är det också en hög landbacke och skog som ger skydd.
Det mesta här uti livet är relativt och beroende på omständigheter, synvinklar och jämförelser. Ta bara de tre vanliga begreppen jag satte i rubriken. Stämde de verkligen in idag?
Ja, bildmaterialet blev inte så lyckat så det kan vi väl godkänna. I synnerhet om jag jämför med de tre bilder jag lyckades ta till förra dagboksbladet vilka jag tycker var över medel.
Men är verkligen en halv meter över normalvattenstånd mycket vatten? Nej, självklart inte om man jämför med den metern över som rådde för ett par dagar sedan. Så egentligen var det rena lågvattnet idag!
Och är fem normalstora gäddor i slutet av januari dåligt? I storm och i övrigt rådande omständigheter?
Jag kan nog erkänna att det hänt jag fått mindre under betydligt mer gynnsamma förhållanden. Kanske det till och med hänt någon som läser detta att han varit ute och fiskat och inte fått en enda fisk? Sådant lär ha inträffat.

Istället blev jag nog lite förvånad över att jag fick de gäddorna jag fick. Betänk situationen:
Oftast fick jag vada väldigt djupt och riktade kasten ännu längre ut där det var ännu djupare. Och flytlina som även om man tar hem flugan långsamt tvingar gäddan att stiga från botten där jag antar att den har sin hemvist, upp till en och en halv, två meter.
I slutet av januari, for God's sake!

Så ta det som en lärdom att det finns inga absoluta begrepp eller sanningar. Det mesta är subjektivt, färgat eller missfärgat av betraktarens mer eller mindre fördomsfulla öga.
Men inser man det har man redan kommit en bit på vägen mot sanning och klarhet. Så är det.

Nej, nu betraktar jag varje fisk som en bonusfisk och varje fiskedag som en bonusdag.

Här en bild från ställe två och det är inte ens trekilosgäddan. Jag står upp till midjan i vatten där det i vanliga fall knappt täcker fötterna på mig. Men återigen, gäddorna anpassar sig fortare än jag själv.

Till sist; vad gäller det datatekniska så går det långsamt framåt men det verkar som att den nya e-mailadressen fungerar nu. Jag har provmailat till mig själv från en annan dator och de går fram.
Jag har en hel del problem med det bolag som tillhandahåller mitt bredband, tycker jag. Det som funkar bäst är deras räkningar; supporten är det sämre beställt med.

Nu, när jag skriver det här är det minus 10 grader ute och nordliga vindar. Jag hoppas det blir kortvarigt men att det under tiden hinner rinna ut jättemycket vatten genom Bälten och Öresund. Samt att det inte blir is. Hade tänkt ta en dag ledigt i veckan men får avstå det så nu lär det uppstå en naturlig paus i mitt fiskande och bloggande.

 


Fiskejournal 2007
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2007-01-21 Gädda Ställe ett 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Mulet f-h väst 09:00 Nej
 
2007-01-21 Gädda Ställe ett 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Mulet f-h väst 09:20 Nej
 
2007-01-21 Gädda Ställe ett 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Mulet f-h väst 09:40 Nej
 
2007-01-21 Gädda Ställe två 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Mulet f-h väst 12:30 Nej
 
2007-01-21 Gädda Ställe två 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 7 Flytlina Mulet f-h väst 13:00 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions