Väder:  Frisk sydvästlig vind. Lite disigt på morgonen och ett tag såg det ut att klarna upp helt men istället blev det mulet. Men inget regn.

Vattenståndet var i stigande på morgonen och mitt humör i sjunkande när jag upptäckte det. Men enligt SMHI så hade det inte stigit så mycket. Från cirka 10 till 15 under efternatten bara och det var iof acceptabelt. Jag tror till och med att det vände under dagen och sjönk tillbaka något.

 

 

 

06-12-01

 

Fredag

 

Bra fiske?

 

 

Jaha, hur skall vi nu göra? Upptäckte nämligen att det sista dagboksbladet blev alldeles för stort för en liten skärm. Ändå var den skärmen jag kollade på en sjuttontummare. Det vanligaste sättet att förändra storleken på hur saker och ting visas på en dataskärm verkar vara att ändra upplösningen. Fast det vet jag inte om jag vill experimentera med. Jag sökte också efter ett sätt att ändra inställningarna i webbläsaren så att innehållet precis täckte bildskärmen men hittade inget. Trodde att "Helskärm" i Visa-menyn skulle göra susen men då försvann bara den översta ramen i Explorern. Här behövs tydligen mer forskning. Kanske någon har ett tips?
När jag tillverkar den här hemsidan använder jag Microsoft Frontpage och hela sidan skapas i en tabell där jag angett bredden till 100% vilket jag trodde skulle fylla upp samtliga bildskärmar oavsett storlek bara man har samma upplösning. Man kan också ange hur många bildpunkter bred sidan skall vara. Men eftersom det finns alla möjliga skärmstorlekar där ute så går det inte att tillgodose alla. Äsch, jag fortsätter så här ett tag till så får vi se om jag får in några klagomål. Eller rent av lite teknisk hjälp hur man kan göra.

Nu kom jag plötsligt på en bra idé hur jag kan använda den här större skärmen! Jag antar helt enkelt att de flesta också har nittontummare. Om inte får de väl skylla sig själva som inte hänger med! Likaså verkar det som jag har hur mycket utrymme som helst på mitt webbhotell. Massvis med rum, ja hela sviter verkar det som. Och när de allra flesta har bredband (snart kanske jag själv också, till och med) så varför snåla med bilder? Bilder är billiga och går snabbt att fylla ut en sida med. Och ja! Gärna bilder som täcker hela bredden! Då slipper jag skriva en massa också. Det är bara att fläska på! Här gör jag som jag vill! I'm the King of my Domain, right!
Nu kör vi igång i den nya andan:

I förra dagboksbladet så definierade jag "bra fiske" med en åtta, tio gäddor med en på eller över fem kilo i topp. Det var både lite hafsigt och opreciserat gjort. Egentligen är det en massa andra faktorer att ta hänsyn till också.
Men idag verkade i alla fall vädret läst mina klagomål på det för nu verkade det väldigt ivrigt att vara till lags. Frisk från början och hård lite senare, sydvästlig vind gör att det uppstår fina lästräckor som kan samla fisken.

Jag försökte också använda mig av optimistkonsulternas favoritslogan när jag tänkte att jag inte skulle se högvattnet som ett problem utan som en möjlighet istället.
 Hade ett ställe i tankarna som kan beskrivas som en utskjutande halvö där läsidan i den rådande, sydvästliga vindriktningen består av en väldigt grund sandbank. Vid normalvattenstånd alltså. Men idag tänkte jag mig att gäddor kunde ha sökt sig in i skydd där. Det har hänt förr nämligen. Körde väl dit, dressade om, vandrade iväg och nådde väl dit under själva soluppgången. Den äger inte rum förrän vid halvåttatiden. Och med min nya bildvisningspolitik så varför inte ta med en generös bild av den?

Normalt sett är gäddorna inte särskilt morgonpigga nu i december men å andra sidan; vad är normalt? För säkerhets skull satte jag på en One Size och smög försiktigt längs en vasskant och kastade längs den. Vattendjupet var knappt ovanför knäet på mig men det kan räcka. Men alla mina beräkningar om var fisken borde hålla till, slog slint. Inte ett napp. En timme gick. Nähä, förflyttade mig utåt istället. Fiskade ytterligare en timme över en djupbrant utan att någonting hände. Först.

Tills detta inträffade. En stor gädda högg. Att den var stor märkte jag innan jag såg den. De lååånga knycken avslöjar genast bumlingen. En knyck på kroppen är direkt proportionell mot längden på densamma. En grundläggande formel i fiskematematik som jag trodde alla behärskade.


Mycket backing löpte också ut. I ganska raskt takt. Men lugn allihopa och bli inte oroliga. Så stor var inte gäddan. Att backingen rann ut berodde nog främst på att jag satte högsta vadningsfart in mot land.

Numer är det så sällan jag fått någon gädda i de lite grövre storlekarna att jag ville vara säker på att jag skulle få ett par bra bilder på den.

Men ingen skam eller klagomål över den här gäddans kampvilja och uthållighet. Den stretade emot och stack iväg upprepade tillfällen och klass femspöet fick jobba ordentligt.

Ganska kort men väldigt kraftig och jag tror inte jag var fel ute när jag klassade den till sex kilo. I vilket fall som helst var det den största jag landat på mycket länge.

Förresten, borde inte den här bilden vinna något pris i nån fototävling?

Eller är det bara min nya, (har jag sagt det?) platta nittontumsskärm som gör att bilderna ser så mycket läckrare ut nu?

 

Genom de här snart åtta (eller blir det nio?) åren jag fört fiskedagbok här på nätet har jag nog använt samma motiv och perspektiv säkert hundra gånger. Skulle nog inte tro heller att det är sista gängen. Men vilken annan typ av fiskebild kan förmedla samma känsla, närhet och fiskedramatik? Inte den när det står en brett flinande fiskare och håller fram sin döda fisk i alla fall. Inte heller riktigt det standardmotiv som kommer här under:

Den tjänar mer som bildbevis på att javisst, klart att jag talar sanning när jag påstår att jag fick en sexkilos gädda idag. Kolla gärna in den lilla One Sizen som satt så perfekt i yttersta käkvinkeln också. En spiggälskande gädda helt klart.

Den här gången lät jag mig inte luras heller utan jag sade till mig själv att jaha, detta kan mycket väl bli dagens enda fisk. Det är ju så att ju senare på året det blir desto svårare kan det vara att hitta fisken. När väl gäddan var tillbakasläppt och jag lugnat mig kunde jag bara konstatera att hur det än gick resten av dagen hade jag ändå haft ett bra fiske idag.

Fast jag kände ändå på mig att fiskedagen inte skulle sluta med bara en enda fisk. Till det var de yttre förhållandena alldeles för bra och med dagens bästa timmar framför mig plus en massa ställen att välja på. Decemberdagens höjdpunkt i fiskehänseende ligger mellan klockorna 11 och 15, vågar jag bestämt påstå. Det är en generell regel och kanske inte så stenhård just nu när det är så ovanligt milt. Men under den tiden är det klokt att varken transportera sig mellan fiskeplatser eller äta middag.

Som synes i tabellen plockade jag några ordinära gäddor nu och då och både här och där. Det sistnämnda syns förresten inte men jag prövade två andra ställen under dagen. Här kämpar jag mig till exempel genom en tät vass för att komma ut på fast sandbotten.

Det finns några ställen inom mitt utbredningsområde där jag tycker att här bara måste det vara bra. Men ändå har jag inte fått ett napp eller sett en fisk där någonsin under alla år.

Här på bilden till exempel, rakt fram och till vänster ligger ett sådant ställe. Till höger ja, där brukar jag få fisk men inte till vänster.

Men tro inte att jag ger upp för så lite. Nejdå, varje gång jag befinner mig här tar jag ändå av till vänster och befiskar området. Utan att jag någonsin sett ens en virvel eller kilosgädda där.
Trots att jag har varit här, säg en tre, fyra gånger varje vintersäsong de senaste fem åren. Jag resonerar som så att någon gång måste förhållandena stämma och fisk gått och ställt sig där jag tycker att de borde.

Och idag hade en stor gädda gjort det. Precis på metern när där jag tyckt att just där måste jag hitta en gädda någon gång.

Kände det slet till ovanligt hårt och ett ordentligt plask följde. Men tyvärr släppte den. Vid det laget hade jag bytt till en mer ordinär, långsträckt vit gäddsara. Eller bling-blingsara om vi skall vara petnoga. Hur stor den kan ha varit vill jag inte spekulera över. Kanske inte ens över fyra kilo. Strax efteråt fick jag en vanlig gädda på samma fluga men sedan började jag bli misstänksam för därefter tappade jag en till. Två tappade gäddor på samma fluga gör att jag blir ytterst misstänksam. Fick en till men så tappade jag en tredje. Skandal!
Det måste ha blivit något fel på den så jag bytte genast. Inte att spetsen böjts mot en sten, vilket kan inträffa för det är det första jag kollar, utan mer att wiretafsen vridit sig på något sätt närmast kroken så att fästförmågan försämrats. Sedan tappade jag inga fler.
Att jag bytte ut One Sizen tidigare berodde på att jag fick problem med kastandet igen. Knutar och tilltrasslingar började uppstå och jag fick ingen ordning på kastandet. Nå, inför nästa fisketur kommer det att bli en del nyheter i utrustningsväg men mer om det då. När nu det blir. Knappast på söndag iaf. Det är ju första advent och då är det väl ändå ingen vettig, traditionsbunden svensk som skulle komma på den tokiga tanken att bege sig ut och fiska, eller hur?


Fiskejournal 2006
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2006-12-01 Gädda 6 One Size fits all Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, dis, frisk SV 09:30 Nej
 
2006-12-01 Gädda 1 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, dis, frisk SV 10:30 Nej
 
2006-12-01 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, dis, frisk SV 11:30 Nej
 
2006-12-01 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, dis, frisk SV 12:00 Nej
 
2006-12-01 Gädda 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, dis, frisk SV 14:00 Nej
 
2006-12-01 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Mulet, dis, frisk SV 14:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions