Väder:  Oväntat kan man kanske karaktärisera det som. Både tät dimma, solsken och kav lugnt. Högvattnet hade mattats av betydligt också. Till cirka 20 plus.

 

 

 

 

06-11-28

 

 

Tisdag

 

 

Dimmigt

 

 

 

-Blir det dåligt fiske idag kan jag i alla fall inte skylla på vädret, sade jag optimistiskt i morse när jag körde hemifrån. Ovanligt ivrig, fiskesugen och kanske till och med revanschlysten kände jag mig också. Tänkte att äntligen har vändpunkten kommit och det är dags för bra fiske. Och då menar jag ungefär en åtta, tio gäddor med en på fem kilo eller större i topp.
Men därav blev intet. För det mesta går det att skylla på den utmärkta syndabocken vädret hur både det och fisket än blir. Idag blev det helt oväntat för fint!
I den gängse meningen där "fint" står för lugnt, soligt och varmt. Blir det vindstilla hjälper det sällan att det är i slutänden av november. Inte när solen skiner. Och hur skall man kunna fiska i lä när hela havet ligger blankt, jag bara frågar!
Men bra fiske är inte allt. Bara cirka 80%. 

 


Kolla gärna på bilden ovan och tyck att den är ovanligt bra. Det tycker åtminstone jag själv. Det i sin tur kan ha att göra med att jag beskådar den på min nya, flata, 19-tumsskärm. Den gör enorm skillnad på blidupplevelsen så ta gärna och införskaffa sådana skärmar. Eller är det som vanligt jag som är bland de sista med det senaste? I alla fall möts jag av den här vackra kuststräckan varje gång jag öppnar PCn. Wow!

Dimman lättade redan vid niotiden, det klarnade upp men redan vid halv tre så kom den försiktigt smygande tillbaka igen, kall och fuktig.
Själva fisket blev som sagt inte någonting att skriva dagboksblad om. Att jag ändå gör det beror på att det ändå blev två bilder som jag inte vill undanhålla läsekretsen. Förutom den första då som jag tycker är så fin.
Nu till bild nummer två:

Här har du alltså ytterligare ett bildbevis på en tes jag brukar driva då och då.
Hm... Det här är ett verkligt känsligt ämne så här gäller det att uttrycka sig försiktigt...

 
Men när jag skulle landa gäddan upptäckte jag att det lyste oväntat rött längs sidan av den och tänkte förskräckt att jag har väl inte skadat den!?
Men när jag lyfte upp den såg jag att det var en gammal skada. Gammal och läkt. Ofta hör man och ser i fiskepressen att är gälbågarna skadade är fisken dömd till en plågsam död och det är lika bra, eller ännu bättre att slå ihjäl den. Men jag har sett så många exempel under åren att så behöver det inte alls förhålla sig. Idag fick jag ett ovanligt tydligt bildbevis på det också.
Hur en så här pass kraftig skada uppstått ursprungligen kan man också fundera över. Jag kan inte komma på någon bra förklaring. Men jag aktar mig noga för att komma med några allmänna råd hur man bör göra när man råkat skada en fisk som man annars tänkt släppa tillbaka.
Jo, kanske ett;
Hur skulle du själv vilja bli behandlad i en motsvarande situation?
Det är ett jättebra råd och tillämpbart i de mest överraskande sammanhang.

Gäddan var den första för dagen och jag fick den ganska snart på morgonen på ett ställe där jag också förväntade mig fisk. Ungefär en halvtimme efter jag tagit den första bilden här ovan. Som vanligt blir jag lurad när jag får en tidig fisk och inbillar mig att en jättebra fiskedag ligger framför mig.

Äsch, jag märker nu när jag skriver att det inte enbart är positivt med stora bildskärmar. Det var hemskt hur mycket text det ryms på dem!
Och det är inte så lätt att skriva om ganska händelselösa dagar. Eller sköter Frontpage om att fylla ut textrutorna lagom mycket beroende på hur stor skärm betraktaren har?
Det är bland annat sådant där som är så jobbigt när man uppgraderar sin gamla invanda PC-miljö. Man skriver någonting och så skall man kanske använda ett makro och så upptäcker man att det inte funkar för det lade du in i det gamla programmet. Eller ta bara som en sådan enkel sak som stavningskontrollen. Plötsligt är nästan allting felstavat. Men jag vet var jag förvarar mappen med godkända ord på den gamla datorn så jag får väl flytta över den hit.
Nå, det löser sig nog med tiden. Någon tyckte att det tar minst ett dygn innan man vant sig vid en ny PC. I mitt fall lär jag nog utsträcka den tiden till ett par veckor!
Jag får väl försöka kolla hur den här sidan ter sig på en annan dator med en annan skärm. Ser det konstigt ut så beror det alltså på det. 

 

Efter den här gäddan följde några händelselösa timmar där jag befiskade ett stort område där jag ständigt förväntade mig att jag skulle få fisk. Men, tänkte jag, snart börjar det väl blåsa för mellan 4 och 8 sekundmeter sydvästlig vind hade det stått på SMHIs spådom över kustvädret för idag. Och det är ganska mycket. Men istället blev det alltså fortsatt bleke. Vattennivån låg på 20 cm över och i jämförelse med innan var det nästan som lågvatten och jag kan inte säga att det störde mig så mycket.

Sedan, på eftermiddagen gick jag ytterst försiktigt längs med en vass och kunde studera ett par, tre mindre gäddor längs kanten. Först kunde jag ana en svag vågrörelse bakom flugan och skärpte jag blicken kunde jag se en 1,5 till 2kilosgädda försiktigt simma efter flugan. En tog också flugan med detsamma men de flesta var bara lite nyfikna. Hade det bara rått en lätt bris är jag övertygad om att samtliga huggit.

Slutligen några ord om den sista bilden:

Det var ingen gädda som spottat ut den utan den bara låg där på stranden. Tänkte att man kunde anknyta till förra dagboksbladet och säga att vattnet sjunkit tillbaka så hastigt att den här spiggen inte hann med.
Ungefär hundra meter bort från den platsen kom jag på att jag skulle ha lagt flugan bredvid för att bevisa hur lik en One Size är en blank spigg. För det är den. Inte minst imiterar den kemiskt vässade pyttekroken i japanskt stål taggarna på ett utmärkt sätt.
Och spigg äter gäddor, det vet jag.
Hm... För de som kanske inte vet så mycket om fisk och vilka som äter vilka, är det väl bäst att förtydliga att det alltså är gäddorna som äter spiggen och inte tvärtom.
 

Även om jag inte slår ihjäl gäddorna nu för tiden och kollat vad de har ätit, har jag ändå vid upprepade tillfällen sett både en och två spiggar i halsen och käften på gäddor.

Eftersom det var så vindstilla idag körde jag hela tiden med en liten One Size.
 

 

Då så... Det var allt och visst, jag är medveten om att det inte var så mycket. Som sagt, ser det lite underligt ut på er sida av Internet och nerströms min PC, så kan det bero på min nya, fina nittontumsplattskärm. Om jag nu överhuvudtaget får ut detta magra blad förstås... Jag har ingen förbindelse med nätet på den här datorn för tillfället så jag får föra över innehållet till ett USB-minne och bära det personligen bort till den andra PCn och därifrån försöka prångla ut den på nätet. Införskaffade även en trådlös router i samband med uppgraderingen, vilket var ett stort misstag. Det var det sämsta ¤#%#!! jag någonsin köpt. Det skulle ju vara så bra har jag läst om men hastigheten är skrattretande låg. Eller skall det inte heta gråtfärdigt låg? När den överhuvudtaget fungerade. Eller är det inte rätt konfigurerat? Vi får se.

Till sist bara några ord om Göteborgsmetoden. Eftersom jag själv för tillfället är lite intresserad av det metabola syndromet och dess bekämpande har jag studerat några populära bantningsmetoder och därvidlag funnit Göteborgsmetoden överlägsen alla andra. Problemet med all bantning är ju att man alltid känner sig hungrig, för att inte tala om utsvulten. Men med bara ett enkelt hjälpmedel botar nämnda metod det problemet. Ta bara ett måttband, lägg det om magen och avläs resultatet och vips är du mätt! Det går precis lika bra att ta en tumstock och mäta längden. Huvudsaken är ju att man blir mätt.


Fiskejournal 2006
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2006-11-27 Gädda 2,5 One Size Fits All Nej Ja AFTM 5 Flytlina Halvklart, lugnt, milt 09:00 Nej
 
2006-11-27 Gädda 1,5 One Size Fits All Nej Ja AFTM 5 Flytlina Halvklart, lugnt, milt 12:00 Nej
 
2006-11-27 Gädda 1 One Size Fits All Nej Ja AFTM 5 Flytlina Halvklart, lugnt, milt 13:30 Nej
 
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions