Väder: Klar morgon. Så växlande molnighet och stundtals några lätta regnskurar med lite sol emellan. Frisk, västlig vind som ibland verkade vrida över till sydväst.

 

Ett förskräckligt högvatten! Ungefär 40 cm över.

 

 

 

06-11-14

 

Tisdag

 

 

Fisketur att snabbt glömma

 

 

 

Ibland är man så klok och förtänksam att man häpnar. De senaste tre, fyra åren har jag sparat semesterdagar och gnetat ihop kompdagar till en enda sammanhängande ledighet som jag tagit ut i ett svep företrädesvis i november. En orgie i gäddfiske, var det tänkt. Men så i år tänkte jag till ytterligare ett varv och beslutade mig för att istället sprida ut ledigheterna till ungefär en dag i veckan och under en längre period. 
Mycket bättre!
Ta då till exempel en sådan period vi är inne i just nu. Högvatten och uselt fiske. Högvattnet har varat i över en vecka nu och hade jag varit ledig för att fiska varje dag hade det blivit problem helt klart. Nu var jag extraledig idag just för att fiska och då måste man ju ut. Nästan synd att man inte jobbade för det är något med högvatten som gör mig på dåligt fiskehumör. Samt blöt. 
Jag inser att det till största delen är psykologiskt betingat hos mig själv. Gäddorna finns där nog ändå. När väl högvattnet är etablerat är väl gäddorna inte dummare än att de ändå intar det djup de föredrar. Men samtidigt bör ju koncentrationen gäddor minska om man ökar vattenmängden. Det säger en enkel, kemisk regel. 
För min del blir ändå fiskeplatserna avsevärt mer begränsade även om man skulle kunna tycka att en strandlinje måste väl ändå finnas där. Men på många ställen är det ändå liksom en kant snarare än en långgrund strand. Och där vattnet förut nådde mig till knäna skulle det nu räcka ändå upp till bröstet på mig och det är för mycket. Likaså kunde jag förut vada utanför en vasskant där vattnet nådde mig upp till fotknölarna; nu till midjan. 
Det var på ett sådant område jag fick hålla till på idag. 
Har det sedan rått västlig vind under en längre period också begränsas fiskeplatserna ytterligare för min del. De är inte så många nämligen och jag vill ogärna slita på samma ställen alltför ofta. Så idag var det en sådan dag där huvudmålet skulle bli att överhuvud taget få napp.

Och måhända hoppas på att det där oväntade skulle inträffa. En av poängerna med fiske är just att hur mycket man än räknar ut i förväg, teoretiserar och lägger planer så ges det ändå stort utrymme för överraskningar och oväntade händelser. Både i positiv och negativ riktning. Fast inte idag. Det blev ungefär lika illa som jag föreställt mig. Eller möjligtvis att vattnet var ännu högre än jag fruktat. 
Så därför föredrar jag att se på mina tre gäddor i de mindre kalibrerna som en arbetsseger. 

Här en bild på en tvåkilosgädda jag fick när det tillfälligt klarnat upp och solen lyste till lite grann. 

Jag försökte fotografera en säl idag. Det är svårt! 
Jag brukar försöka flera gånger under vinterhalvåret utan att ha lyckats bra en enda gång. 
Ibland kommer de ganska nära och sticker upp huvudet. Men så fort man fått fram kameran, satt på den, skruvat på zoomen och försökt få in den i fokus så dyker den.

Där står man sedan en lång stund och spanar efter var den skall dyka upp igen med kameran skjutklar. Länge. Inget händer och till sist stänger man av kameran och gör ett nytt kast istället. Tänker att den simmade väl iväg åt andra hållet. Då dyker den upp igen alldeles intill och samma förfarande upprepas. Sälar vill uppenbarligen inte vara med på bild. Förresten föredrar jag att slippa se sälar. Jag tror att de skrämmer fisken. 
Just det, vadarproblem. Ju djupare jag vadar desto mer vatten sipprar in. Det är väl logiskt eftersom vattentrycket ökar med vattenmassans tyngd. Trots att jag påstått motsatsen och trott det, hade jag inte lyckats fullt ut att laga dem.
Men jag har ett par nya vadare. Fast problemet är att de befinner sig för tillfället i Fiskeshopen i Karlshamn sex mil härifrån. Nå, får väl ta en fisketur åt det hållet någon gång så jag kan hämta dem. 

Ja, mycket till fiskerapport blev det inte idag men så är det ofta nu på senhösten att väder, vind och vattenstånd är utmärkta syndabockar när fisket går dåligt. Lite senare när vintern kommit på allvar kan det bli så att man blir alldeles överlycklig över en enda kilosgädda ibland. Eller överlycklig över att överhuvud taget hitta en bit öppen vatten att kasta i. Fast nu på hemvägen såg jag i en affär en löpsedel för en kvällstidning, någonting om att "Värmechock hotar Sverige i helgen!" Vad hade hänt? Är "Idol" slut? Inga sexskandaler i "Bonde söker fru"? Ingen kändis i tårar? Inget storbråk i TV? Hade det inte hänt något viktigt alls?


 
Datum Art Vikt Bete Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2006-11-14 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 5 Flytlina Vxl moln, f V 10:00 Nej
2006-11-14 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 5 Flytlina Vxl moln, f V 12:30 Nej
2006-11-14 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 5 Flytlina Vxl moln, f V 13:30 Nej
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions