Väder: Hård sydvästlig vind. Det måste ha varit kuling, minst. Regn i olika mängder mest hela tiden. 

Något sänkt vattenstånd.

 

 

 

06-10-31

 

Tisdag

 

 

Storgäddsväder utan stora

 

 

Den där stormen som det ordats så mycket om levde inte riktigt upp till förväntningarna. Visst blåste det kraftigt och ända upp mot 25 meter i sekunden i byarna men i Gudruns klass var den inte. Mycket riktigt blåste allt vatten i södra Östersjön upp i Bottenviken och när jag  var nere och öste båten så var det så lågt vatten att det knappt nådde upp till ytan. Det var också det enda jag hade att göra med fiske på hela veckoslutet. 
Förutom lite pyssel med fiskegrejorna förstås. Jag behöver en ny fluglina till exempel. Till det lätta spöet använder jag numer en WF-6 flytlina. Jag har två som säkert är tio, femton år gamla och härstammar från min regnbågsfisketid. Märke och fabrikat har jag glömt för länge sedan och den ene av dem skall jag kassera med en gång. Den hade blivit så styv och stel att (OBS, blunda alla barn under arton år!) man kunde tro att den var ingniden med Viagra. Den andra däremot, hade fungerat bra fram till nu. Men så har jag märkt de sista gångerna att ungefär på det stället där man dubbeldrar som värst, börjar den ge sig i ytskiktet. Där kärvar den och fastnar gärna mellan fingrarna vid hemtagningen så man ibland misstar det för hugg. Inte bra. 
Inget ont om linorna i sig för dels hade jag använt dem flitigt under flera år och så hade de legat i träda under kanske lika många år till. Och gamla linor är inte det sämsta. När jag kasserar en fluglina slänger jag dem inte direkt utan brukar klippa sönder dem i olika längder, göra nystan av dem och så använda dem som snören. Världens bästa snören, skulle jag vilja säga! Utmärkt att till exempel fästa mobiltelefoner i en snodd med, binda fast knivar och annat på fiskevästen med, linda fast flytelement på vadarstaven med, ha med som reserv i både båt och bil, ja möjligheterna är stora. 
Så nu häromdagen tänkte jag att jag skulle kolla på en för mig ny flugfiskebutik här i stan. Eller åtminstone i närbelägna Lyckeby. Flugor.se kallar de sig och säljer tydligen mest via nätet men de skulle också ha en analog butik. Karta och adress tydligt och bra utsatt på deras hemsida på föredömligt sätt. Men inte hittade jag butiken trots idogt letande. Parkerade vid en idrottsplats och gick omkring och till och med frågade några personer om vägen. De kilade sig i huvudet och tvekade men någon trodde sig veta att det skulle finnas en sådan butik i området men visste inte exakt var. Så efter ytterligare en stunds sökande efter en skylt, gav jag upp och körde hem. Då hade jag ändå tagit någon timmes ledighet för att hinna dit innan kl 16 då de stängde. Det kändes lite snopet.
Nå, jag får väl lösa det på något annat sätt. Jag hade även tänkt kolla lite på deras rullar för jag tycker även att jag behöver nya sådana.  
Så lite fiskeaktiviteter har jag nog ändå ägnat mig åt under mellantiden.

Det uppstår alltid lite angenäma problem när det perfekta höstfiskevädret råder med regn och sydvästlig kuling. Nämligen åt vilket håll jag skall köra. Väster ut? Öster? Rakt fram? Fast det sistnämnda går bara med båten och icke att jag ens funderar på att köra ut med den sådana här dagar. Förmodligen blir det nog inga mer båttransporter ut till någon ens närbelägen ö den här säsongen. Fast just till någon väldigt närbelägen ö kanske?
Nej, insidor av stora öar blir istället ett bra val vid rådande väderlek. Som här till exempel:

Här passerar jag förbi en privat brygga på väg till ett fiskeställe. Nu har den tid på året kommit då det är jag som äger skärgården. Nu går jag helt fräckt över andras privata mark, bryggor och badvikar. Trespassing i högsta grad tillåten! Men hys ingen fruktan, rika Stockholmare! Bli inte indignerade förmögna Malmöbor! Jag ställer inte till med något. Jag stänger alltid grindarna om mig där det finns sådana. Jag trampar inte sönder stenmurar eller rabatter heller. Inte heller använder jag era bryggor att fiska ifrån. Nej, jag är så snäll och ordentlig så. Skulle jag råka upptäcka en sönderslagen ruta eller uppbruten dörr så skulle jag till och med ringa polisen och anmäla det. 

Det skulle aldrig falla mig in att gå ut på en brygga, ställa mig allra längst ut och kasta rakt ut mot det allra djupaste vattnet så långt jag kan komma. Istället går jag ner vid sidan, där det är grunt och riktar kasten mot nästa udde eller snett utåt. Det är där fisken finns. Eller åtminstone den fisk som jag kan nå med flytlina. 
Nu lite om ställpsykologi.
Det anknyter lite om det jag tidigare sagt om nya ställen. Det här stället eller området "upptäckte" jag för två år sedan. De första två gångerna var det jättebra. Fick och såg några fina gäddor den första gången och vid det andra tillfället till och med en sjukilos. Den var extra välkommen för det var då jag höll på att försöka få en på över fem kilo med det lätta spöet. Sedan, längre fram på hösten och förmodligen vintern med, var jag där flera gånger utan att knappt få något napp. Förra året var jag där nog inte en enda gång, tror jag. Jag hann nog inte för det var då vintern slog till så både överraskande, strängt och tidigt. 

Men så idag behövde jag ett ställe med ordentligt lä för vi pratar rejäl kuling här och då fick det här sommarstugeområdet stå ut med främmande inkräktare.  Och på de ställen inom stället så att säga, där det var dåligt då, var det lika fisktomt idag. Och exakt där det var bra då för två år sedan fick jag de första tre gäddorna på rad. Stod på grund sandbotten i en liten badvik och kastade ut mot lite mörkare botten en bit ut.
Med den här strax under fem kilo på topp. 
En hygglig undervattensbild men tyvärr hade den slukat bling-blingsaran så djupt att inte ett endaste glitterfjun tittade ut. 
Med tre fina gäddor i den virtuella fiskebagen redan tidigt på dagen och med storgäddsväder, kände jag mig ganska säker på att den här inte skulle bli dagens största gädda. Så där ser man vad känslor och förebud är värda!
Så utan att riktigt veta om det upplevde jag dagens höjdpunkt redan där. 

Gick så småningom tillbaka till bilen, installerade mig i densamma och körde iväg någon annanstans. Parkerade och sökte upp ytterligare ett ställe i lä bakom en udde där ovädret fortsatte rakt fram med skummande vågor men där jag stod och fiskade i skydd. Enligt mina beräkningar skulle även gäddorna gå in och ställa sig här och bara vänta på att ivrigt hugga på min blänkande och skinande gäddsara. Det gjorde de också i nöjaktiga mängder och med lagom avstånd både tids- och platsmässigt.
Men som sagt, några stora syntes inte till. Men det var trevligt ändå.

Satte mig tillrätta på en sten och hade en stunds banankontakt av tredje graden. 
 

Så inträffade en händelse som det kan vara värt att ödsla några byte på. Det gav nämligen ett oväntat svar på frågan "Vart tar de gäddor vägen som följer efter?" Hur långt springer de iväg egentligen? Eller stannar de kvar och ställer sig i en tångruska och tjurar? Nu efter bananpausen fick jag i alla fall svar på vad en särskild gädda gjorde.
Gick ut till vänster om ett stengrund och kastade utåt. När jag skulle lyfta flugan till nästa kast kom en eftersläntrande gädda i full fart efter men hann inte med. Det virvlade duktigt men jag kunde inte se själva gäddan. Men däremot såg jag tydligt en ljus, äcklig fläck som målmedvetet rörde sig. Det var alltså vad man brukar kalla en kräftgädda. Jag antar att alla gäddfiskare har sett då och då hur de här ljusa fläckarna som far omkring. Det är som man märkt gäddorna med lysande glödlampor och de blir obarmhärtigt avslöjade. 
Jag kastade lite efter den för en gädda är ju alltid en gädda men den ville inte och tänkte väl inte så mycket mer på den utan fiskade vidare. Jag kunde inte runda stengrundet vadandes utan fick gå upp på land och över en udde och så ner i vattnet igen och fiska vidare. Tror jag fick en vanlig gädda också. Men så efter ytterligare en stund och då minst ett par hundra meter från första tillfället fick jag kräftgäddan!

Visst, hundraprocentigt säker på att det var samma, kan jag inte vara men säkert med 97% sannolikhet för så många kräftgäddor ser man dock inte. Den var dessutom i ungefär samma storlek som jag uppfattade den första genom virvlarna och svulsten såg exakt lika dan ut också. 
Jag vet inte hur många sådana andra får men i mitt fall rör det sig nog inte mer än ett par tre om året. Vissa år fler och andra färre. Med tanke på antalet jag bokför på ett år blir väl det cirka en procent. Översätter man det till människornas värld är det ingenting för vi drabbas till 33% någon gång av cancer. Och ingen försöker heller inte bota gäddorna vilket jag tycker den nya regeringen borde ta itu med.
Nej visst nej... Bland det första de skall göra är att ta bort Miljöpartiets egen fristående Djurskyddsmyndighet. Nu skall den väl åter sortera under Jordbruksdepartementet så att det inte uppstår några onödiga intressekonflikter mellan djurskydd och jordbruk. 

Ungefär vid den här tiden, kring tvåtiden ungefär, övergick duggregnet till rejäl nederbörd. Och det aktuella fiskestället tog slut. Så här i efterhand ångrar jag mig att jag ändå inte trots allt körde till ett tredje ställe. Men det gör man ju nästan alltid efteråt men då tyckte jag att tiden var för kort och att jag var så blöt. Ja, naturligtvis bara på utsidan men att sätta sig i bilen med drypande regnjacka och köra en kort sträcka inte var så frestande. 

Inte bara för cirka en timmes fiskande. Rutorna immade nog igen ändå. Sammanfattningsvis var det ändå en bra fiskedag. En semesterdag avsedd till detta ändamål. Nu hör jag på väderleksrapporten att det kalla, snöiga vädret är på väg att tränga ner hit till oss. Snö och kallt och friska nordliga vindar. Inte bra. Det kommer att innebära om inte annat, superhögvatten. Nå, SMHI har haft fel förr.

06-11-01 på kvällen: Nej! Tyvärr hade SMHI alldeles för rätt! Snö och fem grader kallt. Nordlig kuling och nu är superhögvattnet ett skrämmande faktum med plus 86 cm och i stigande; hjälp!

 


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2006-10-31 Gädda Ställe ett 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regnskurar, hård SV 09:15 Nej
2006-10-31 Gädda Ställe ett 4,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regnskurar, hård SV 09:30 Nej
2006-10-31 Gädda Ställe ett 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regnskurar, hård SV 09:45 Nej
2006-10-31 Gädda Ställe två 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regnskurar, hård SV 11:00 Nej
2006-10-31 Gädda Ställe två 3 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regnskurar, hård SV 11:45 Nej
2006-10-31 Gädda Ställe två 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regnskurar, hård SV 12:00 Nej
2006-10-31 Gädda Ställe två 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regnskurar, hård SV 12:15 Nej
2006-10-31 Gädda Ställe två 2 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regnskurar, hård SV 13:00 Nej
2006-10-31 Gädda Ställe två 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regnskurar, hård SV 13:30 Nej
2006-10-31 Gädda Ställe två 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja AFTM 5 Flytlina Regnskurar, hård SV 14:00 Nej
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions