Väder: De här dagarna har det varit ost- nordostliga vindar. Ganska friska dessutom. Dimmoln och mer vanliga moln men både i fredags och nu idag lördag, har solen skinit som värsta sommardagen. 

Vattnet är överfullt i Östersjön och därför stockade det sig vid utgången till Kattegatt och Nordsjön vid Öresund och Bälten när det blev vindar från ost och nord. Det vill säga först högvatten och så började det sjunka undan. Undan för undan till och med.

Under onsdagen låg det över 20 cm och under lördagen kring normalt.

 

 

06-10-14

 

Lördag

 

Livstecken

 

 

 

Man får inte vara glad någon längre tid i gäddflugfiskets i övrigt underbara värld. En vindkantring och gäddorna är som bortblåsta. Jag var nämligen ute i onsdags också då jag hade en semesterdag. Tala om högt ställda förväntningars upplösning i intet. Efter Gäddfestivalens friska västliga vindar kom någon dags högtryck och faktiskt vindstilla. Men så började en frisk ostan blåsa och vattnet steg. Det senare gjorde i och för sig inte så mycket men jag kan inte skylla på annat än den helt omvända vindriktningen. Var ute i stort sett hela dagen med mycket klent resultat. Tre tvåkilosgäddor bara och inte ens ett minsta napp eller visuell kontakt utöver det. Ändå besökte jag sådana ställen som brukar vara bra i högvatten. Som tur är betyder inte fångsten allt. 
Att man inte fick någon fisk värd att skriva dagboksblad om vet man ju inte förrän fiskedagen är över, eller hur?
Vädret var ju skönt med ganska mycket sol och lagom varmt att vara ute i. Inte hade jag kunnat göra någonting annorlunda heller. Ofta brukar man annars i efteranalysen tänka att varför åkte jag dit när jag i själva verket borde ha åkt dit! 
Men under de förhållanden som rådde tyckte jag inte jag hade någon anledning att ångra mig. Nej, snabba vindriktningsändringar är inget som varken jag eller gäddorna verkar gilla.

Så blev det lördag och jag kände mig tvungen att åter pröva. 

Eftersom de två senaste fisketillfällena domineras av tvåkilosgäddor ser jag mig tvungen att ta med en bild på en sådan. 
Hade haft noga koll på SMHI och visste att högvattnet var i sjunkande, den friska ostliga vinden skulle mojna samt att det skulle bli soligt. 
Jag hoppades också på att gäddorna nu hade anpassat sig till den vindriktningen så man kunde räkna ut var man kunde finna dem. 
Det kunde man inte. 
Efter en noggrann empirisk studie kunde jag fastslå att de varken fanns i lovart eller lä. 


Det vill säga att jag fiskade på som bara $££@%!! hela dagen på bägge sidor om halvöar, uddar och vikar utan kunna hitta mer än en enda i taget med långa mellanrum. Både tids- och avståndsmässigt.

Ingen verkar kunna bestämma sig om det är sommar eller höst heller. Tillbringade hela dagen på en väldigt känd ö här i Blekinge idag. Förmodligen den allra kändaste. Och på utsidan av densamma, det vill säga sydsidan. Inte heller idag tyckte jag att jag kunnat handla annorlunda vad gäller att välja platser och områden. Får man dåligt med fisk en dag kan det antingen bero på att det inte finns någon fisk just där du är eller att den finns där men vägrar nappa. Idag tror jag att det berodde på den första orsaken. I alla fall blev det så soligt, lugnt och klart i vattnet att jag skulle ha sett både stillastående och framför allt flyende fisk där jag vadade fram. Knappt några små nafs eller efterföljare heller. Jo, precis i början när det var både mulet, kallt och i soluppgången, såg jag några försiktiga virvlar av mindre gäddor. 

Men även mindre gäddor är också fisk och på det lätta spöet känns det härligt när en sådan hugger. Hoppa och dra ut lina kan de också. Ja, hoppet är väl värd en egen kommentar; dubbel baklängessaltomortal i pikestil som det kallas. Ni fattar? Pike-stil. Pike betyder gädda. En tiopoängare. Sammanlagt. Nio till gäddan och en för vitsen.
 Så visst fanns det livstecken. Jag lyckades också undvika att bli alltför svettig under de långa förflyttningarna jag företog mellan olika platser. Vilket var ganska duktigt gjort för frampå dagen dog vinden nästan ut samtidigt som solen sken på desto hetare. Så därför kan man väl säga att jag uppfyllde dagens mål med fisket; att ha roligt. Komma ut och ha det skönt. Det är väl bäst att poängtera det så det inte låter alltför gnälligt och negativt när jag beskriver fiskedagen.  
På tal om livstecken är det väl bäst att säga att den förkylningsunge jag hade stannade i växten, så att säga. Hade ju känt mig lite risig i söndags men på måndagen var jag som vanligt igen. Om nu någon undrade.

Det är naturligtvis Hasslö jag syftade på i inledningen. Inte bara i Blekinge utan även i landet i övrigt har det blivit en känd ö. 
Eller ö känd; det vill säga ökänd och... Vänta det ringer! 
Hallå, vem är det? Åh, Internetombudsmannen... Tjenare, det var länge sedan man fick ett livstecken från dig! Vad var det nu då?
Va...? Vadå...? Dåliga vitsar...? Skall jag sluta...? Du mår illa...? OK då... Jag lovar. Hej då!
He, he, det var bara Internetombudsmannen som ville prata lite.
Var var vi nu då? Jo, här är en bild på orsakerna till Hasslös dåliga press på sistone:

Fast enligt min mening är de oskyldiga i frågan. Men att peka ut någon skyldig kan ju jag inte heller göra eftersom det jag känner till i ämnet har jag läst mig till i tidningarna och de djupare orsakerna är det nog bara de inblandade själva som vet. 
Jo, de direkt skyldiga är ju den kategori Hasslöbor som fördärvat staketet. Vad var den sista siffran jag läste? 70 eller 80 gånger?
Och nu går det knappt en dag utan det står någonting i lokalpressen om alla de anmälningar som haglar in till diverse myndigheter. 
Nu handlar det dessutom om hur svårt det är att fånga in dem. Knappt har väl djurägaren byggt en fålla att stänga in dem i förrän den är fördärvad dagen efter. Och så har boskapen blivit så förvildad att de flyr så fort de får syn på en människa. Men stämmer det sistnämnda?
Här stod det nämligen och vägde, kändes det som, vilken som först fick fly, jag eller tjuren. 


Jag menar en vild tjur med de vassa hornen ville man ju inte råka ut för. I synnerhet som jag äntligen lyckats täta hålet i mina vadare...

Man skall ju inte överdriva faran men kommer det folk utsocknes ifrån kan det vara bra för dem att känna till det nya läget. Ett tips; se till att alltid hålla uppsikt bakåt. Det händer säkert att det finns folk från Skåne för att inte säga Malmö som ibland kör hit för att flugfiska efter gädda och förvildade kor och tjurar som kanske vill försvara sina kalvar är inte att leka med...

Då så... Ytterligare två dagar med på gränsen till katastrofalt dåligt fiske. Då kan man kanske undra om jag äntligen inser att det är dags att förnya sig. Söka upp nya ställen, gå upp i storlek på flugorna eller helt enkelt bara hitta på något nytt och inte trampa vidare i de samma, allt djupare hjulspåren?
Nej. Nej, det tänker jag inte. Envist och tjurskalligt kommer jag att fortsätta. Ingen onödig förnyelse här inte. Flexibilitet...? 
Bah! Är det någon eller något som skall förändra sig så är det gäddorna och vädret. 

Slår ihop onsdagens och fredagens fiskestatistik till ett. Jämn vikt på gäddorna är det i alla fall. 


 

Datum

Art

Vikt

Bete

Båt

Vadande

Flugspö

Fluglina

Väder

Tid

Död

Anmärkning

2006-10-11

Gädda

2

One size fits all

Nej

Ja

AFTM 5

Flytlina

Måttlig till frisk O, mulet.

08:15

Nej


2006-10-11

Gädda

2

One size fits all

Nej

Ja

AFTM 5

Flytlina

Måttlig till frisk O, mulet.

08:30

Nej


2006-10-11

Gädda

2

One size fits all

Nej

Ja

AFTM 5

Flytlina

Måttlig till frisk O, mulet.

12:30

Nej


2006-10-14

Gädda

2

One size fits all

Nej

Ja

AFTM 5

Flytlina

Sol, s-m O

09:00

Nej


2006-10-14

Gädda

2

One size fits all

Nej

Ja

AFTM 5

Flytlina

Sol, s-m O

10:00

Nej


2006-10-14

Gädda

2

One size fits all

Nej

Ja

AFTM 5

Flytlina

Sol, s-m O

11:30

Nej


2006-10-14

Gädda

2

One size fits all

Nej

Ja

AFTM 5

Flytlina

Sol, s-m O

14:00

Nej


Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions