Väder: Mulet och lite disigt under morgontimmarna. Så lättande molntäcke och mer och mer sol. 
Först måttlig ost-nordostlig vind. Raskt ökande till frisk och vridande mot ost-sydost frampå dagen.

Vattenståndet kring normalt.

 

 

 

06-09-17

 

Söndag

 

Tveksam rapport.

 

 

 

För ett par veckor sedan hade jag en passus om Hasslö här i Karlskrona skärgård. Bland annat var det den kända staketstriden som jag åter tog upp. Den som inte är så rolig längre. Men bland annat nämnde jag några ännu mindre lustiga händelser för ett antal år sedan.

Och i torsdagens Sydöstran (den 14 september) saxar jag denna artikel. 

Jag tar med den för att bekräfta vad jag skrev och för att det kan ju vara kul att bevisa att åtminstone något jag berättar om här faktiskt har en viss verklighetsbakgrund. 
Det kan också tjäna som litterärt uppslag i den allt stridare strömmen av svenska kriminalromaner. Tydligen skrivs det väldigt mycket deckare nu och här finns mycket en skicklig författare kan utgå ifrån. Allt finns där redan förresten; det är bara liken som fattas. 
Vad gäller fisket förföljer mig den dåliga trenden. Jag lyckades göra mig ledig nu i fredags men det var ännu sämre än vanligt. Inte ett enda napp på flera timmars fiskande! 
Det blåste en alltför frisk ostlig, nordostlig vind redan på morgonen för att jag skulle våga mig ut med båten. Likaså hade det rått tät dimma flera morgnar i rad och även om den inte var så tjock just idag var jag väldigt misstänksam. 


Nå, då är det bara att köra till en udde eller en vik och pröva från land, tänkte jag och gjorde.
Men det var som förgjort. Inte ens ett misstänkt hugg. Trots i mitt tycke hyggliga förutsättningar på kända platser. Visst, det brukar vara så i början av en säsong att man kan få svårt att hitta fisken. Det gäller både båt- och vadarsäsongen. Så nu vet jag i alla fall att där jag nu försökte var det alldeles för tidigt. 

 

Kan just undra om fåglarna på bilden här under har lika svårt att få någon fisk som jag själv? Såg flera hundra av dem på ett par små skär en bit från Saltö fiskhamn idag. Idag är alltså söndagen. På den här bilden fick inte ens hälften plats på.
Det är alltså de inte alltför populära storskarvarna det rör sig om och huruvida de äter upp det mesta av Östersjöns fisk vet jag inte men det beskylls de ofta för. Men skall de vid pass 200 storskarvarna jag såg, äta sig mätta varje dag lär det gå åt ännu flera hundra kilo fisk. Läste förresten att man mer och mer blir säker på att den minskade förekomsten av gädda och abborre lite längre upp för kusten, beror på att ynglen svälter ihjäl. Vad det i sin tur beror på vet man tydligen inte. Läste någon rad om detta i Förbundets allt mer fisketidningsliknande medlemsblad "Svenskt Fiske". 

Inom förbundet tänker man uppenbarligen lösa framtidens problem genom att förstärka på tävlingssidan. Mer trolling- mete- kustfiske- havs- och till och med flugfiskemästerskap utlovas. Själv tror jag inte det är rätt väg att gå om man vill övertyga allmänhet och politiker om att många fiskbestånd, sjöar och åar och inte minst Östersjön är illa ute och att krafttag måste till bara för att "vi" vill ha någonting att tävla om. Rätt som det är lär det väl dyka upp en ny Jan Emanuel och pekar på alla dessa tävlingar i att döda så mycket fisk som möjligt och då kanske det blir adjö med det ändå ganska så fria fisket. 

Jag vet inte hur det är med andra fiskare men själv har jag hamnat i ett märkligt resonemang i mitt fiskande. Är jag ute och det är uselt fiske kan jag knappt vänta tills nästa lediga dag för att få revansch; för att äntligen få känna det där saknade hugget. Är jag ute och fiskar, allt flyter på och jag får både många och stora gäddor; ja då kan jag knappt vänta tills nästa gång jag är ledig för att få återuppleva de positiva känslorna. Tala om ond cirkel alltså!

Så några pliktskyldiga ord om dagens fiske som blev väldigt tveksamt. Därav rubriken. Den dåliga trenden håller i sig. Förmodligen är det mitt eget fel. Befinner mig på fel ställe i fel väder vid fel tidpunkt. Körde ut med båten till en av våra större öar, parkerade båten och vadade iväg till ett par fina sträckor. Gick ut med verkligen stora förhoppningar men det mesta blev fel. Vinden vred sig så där jag hade förväntat mig sidovind kom den rakt på mig. Vattnet var oväntat grumligt och inga gäddor syntes till. Allt gick mig emot. 

Jo, något positivt kan jag väl rapportera om för så vitt någon är intresserad. Hemma hade jag sökt igenom en låda med gamla fiskeprylar och letat upp en gammal WF-lina. 

En klass sex, passande till det lätta spöt. Smorde upp den med mjukgörare och skulle testa den idag. Brukar ju annars använda DT-linor. Kanske en WF-lina bättre förmår räta ut tafsen med den tunga flugan bättre? Och jo, det gjorde den så det var i alla fall kul att själva kastandet fungerade bättre. Nå, helt fisklös blev jag inte och två stora smågäddor på #5-spöt blev min belöning på en hel dags slit. Eller slit skall jag inte kalla det för vädret var skönt att vara ute i. Dessutom träffade jag på ganska många gäddor i en vik. Den låg helt i lä och förmodligen var det därför som de uppförde sig väldigt försiktigt. Ofta nöjde de sig med att följa efter och vända med en virvel intill mig. Inga stora men kul ändå. 
Med filosofiskt lugn får jag invänta att turen eller vad det nu är vänder sig även för mig. Har nämligen fått rapporter om att "de stora" är på väg in till land nu och att andra har haft väldigt bra fiske någon helt annanstans.


 

Datum

Art

Vikt

Bete

Båt

Vadande

Flugspö

Fluglina

Väder

Tid

Död

Anmärkning

2006-09-17

Gädda

2,5

One Size fits all

Nej

Ja

AFTM 5

Flylina

Sol, frisk O

10:00

Nej


2006-09-17

Gädda

3

One Size fits all

Nej

Ja

AFTM 5

Flylina

Sol, frisk O

12:00

Nej


Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions