Väder: Samma som sist fast ännu lite varmare. Samt att det blåste mer. Samt att vattenståndet sjunkit något ytterligare. 
Fast när jag fiskar från båt struntar jag fullständigt i vad det är.

 

 

 

 

06-07-05

 

 

Onsdag

 

 

För mycket av det goda

 

 

 

 

Vi hoppar direkt på den första bilden idag. En konstnärlig installation på temat "dagens frukost". Både min och gäddornas. Eller i de senares fall, snarare lunch. 

Det råkade bli så idag nämligen att jag inte behövde byta fluga en enda gång till stor skillnad mot sist. Så samtliga gäddor togs på den vita gäddsaran på bilden.


Nio gäddor med en hyfsad medelvikt på över tre kilo. Jag menar att var och en av dem inte är en sådan att det är bara att veva in dem och lossa dem. Ånej, samtliga fick man hålla på med en bra stund med undantag för den första som skämmer statistiken. Jag menar att det var bra gjort av tafsen att hålla för så stora påfrestningar.
En ny sådan, lite lack och den är redo för ytterligare ett dussin gäddor. 

Fast nu undrar jag om det inte har blivit lite för mycket. Det är inte bra att behöva känna det så. Det är svårt att sia, i synnerhet om framtiden men hade jag fiskat ytterligare en timme skulle jag säkert ha fått dubbelt så många. Och, kan jag säga, det berodde faktiskt inte på att jag tröttnade som jag slutade. Bara nästan. Nej, det var för att vinden började friska i ordentligt. Ibland straffar det sig när man som jag, ofta brukar spara det bästa till sist. När man kör ut och fiskar, både med båten och kanske ännu mer med bilen och skall vada, att man har gjort upp en plan. Först kör man dit och börjar. Sedan dit och därefter där. Om vinden ligger rätt. Så brukar jag resonera. Det är då jag brukar tänka att att jag lägger upp det så att jag spar det bästa stället till sist. Fast ibland sviker det eller som idag, när det väl blev dags hade det blåst upp så pass mycket att det inte gick. 
Men i tabellen kan man se att jag fick de sista sju gäddorna under ungefär en timmes fiskande. Det är ungefär så fort man hinner dra upp dem och kroka av dem och pusta ut en stund mellan varje. Och det på bara ett litet avsnitt av stället. Mer hann jag inte.
Stället är beläget sju grader väster om solen och nittiåtta grader öster om månen. Så det är bara att slå in koordinaterna på eran GPS och vips kan ni också åka dit.

Ja, högsommarvärmen består och likaså högsommarfisket. Jag sade att jag inte skulle klaga på värmen och det gör jag inte heller. 
I slutet av oktober när jag förmodligen tycker att ingenting går upp mot en dag i vadarna i hård sydvästan, regnet piskar mot sydvästen och man placerat sig i halvlä längs med en stenig strand, skall jag återvända till det här dagboksbladet och den här bilden. Har jag det inte lite skönare och roligare när sommarvädret är precis rätt?
Så vem har rätt?
Jag förstås.

Våra små vänner och välgörare, de blågröna cyanobakterierna trivs också i värmen och blommar på som attan. Det unnar jag dem så gärna så. Det är de väl värda efter allt sitt slit med att skapa vårt syre. Men de hade inte ökat så mycket som jag befarat. Där jag befann mig störde de mig inte så farligt.

Men, kanske novisen undrar, är det upp mot 30 grader, sol och mitt i sommaren skall man väl för fanken inte stå och dra en massa gädda mitt på dagen heller. Allra minst inte på grunt vatten. I alla fiskeartiklar och böcker därom, står det ju att då går de ut på djupt vatten och knappt ens då kan förmås att hugga. I alla fall inte mitt på dagen! Här är något skumt på gång, eller?
Till det kan jag bara svara att glöm det! Det är bara något som de som skrivit artiklarna och böckerna har hittat på för att slippa konkurrens på sina hemmavatten under sommarsemestern. 
Eller också beror det på att de som skrivit artiklarna och böckerna inte använt sig av en vit gäddsara. 

Här en bild på dagens största gädda. Att jag grimaserar lite beror kanske inte så mycket på att jag knappt orkade lyfta upp den ur vattnet. Eller jo, det gjorde det också! Den var jättetung!
Men för ett bra tag sedan fick jag en sjukilosgädda och när jag skulle lyfta upp den en bit på stranden bar det sig inte bättre än att den skakade på sin mäktiga kropp och jag försökte hålla kvar den så den inte skulle falla ner på stenarna och slå sig. Då tog mitt långfinger ordentligt med stryk och jag har haft ont i det sedan dess. 
Så kan det gå.

Idag började jag faktiskt precis som alla gäddförståsigpåarna tycker; nämligen väldigt långt ut. En samling stenar och en klipphäll långt ut från närmsta land. Ett par tre gånger genom alla år jag fiskat här har det varit ett väldigt bra ställe för stor gädda. Men så har det kommit mellanår då jag knappt fått någon gädda där alls. Som i år. Inte ett napp. 

Så körde jag längre bort och in och likaså där var det dåligt fast inte riktigt så uselt. Ett skär med en fyr på. Där såg jag i alla fall en stor gädda som följde efter. En i fem, sexkilosklassen. Alltid något. Såg även någon normalstor slå följe med flugan. Förflyttade mig medelst rodd till ytterligare ett ställe där det också brukar vara bra. 
Där upptäckte jag något märkligt mot bottnen. Liksom ett mönster med svarta klumpar. Som rörde sig.

När jag kikade närmare såg jag att det var ett stim med fiskar i två, trekilosklassen. Redan hade det blåst upp så pass mycket att det skvalpade och ytan krusade sig men jag kunde ändå identifiera fisken som id. Antingen id eller sik. Och sik var det inte. Kul med lite nya vyer. 
Sedan var det dags för det bästa stället och jag tänkte att bara nu inte det också är dåligt. Men där var det bara att dra gädda hej och hå! 
Då så... Det var väl allt för den här gången och nu...
Vänta lite... Det ringer. Ett ögonblick bara, så skall jag bara svara!

-Hello! Det är Sauren, Lord of the Pikes som svarar! Vem är det som ringer?
-Tjänare! Och vad kan väl en Internetombudsman som du vilja? Komma med publikens gratulationer till ännu ett fint dagboksblad? Gratulera mig till fångsten, eller? 
-Va! Vänta nu lite, va? Vad säger du...? Självbelåten...? Egotrippad...? Jag...? Men...
-Många klagomål...? För många skrytbilder...? Men... 
-Upprepningar och omtuggningar...?
-Jaså... Jaha... Enahanda... Du tycker det...? 
-Ja, jag lovar att tänka på saken... En time out alltså... Ja, hej då...

OK, var var jag nu...? Vem det var? Äsch, ingen särskild... 
Nej, nu är det dags att sluta. Och det kanske blir en liten paus med allt det här fiskandet och skrivande om det, ett tag. Känner nog att jag behöver ladda om batterierna lite. Det har blivit lite väl tätt nu på sistone. Lite semester från det, kan kanske behövas.


 
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2006-07-05 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 9 Sjunklina Sol, sv-m SO 08:00 Nej
2006-07-05 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 9 Sjunklina Sol, sv-m SO 10:00 Nej
2006-07-05 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 9 Sjunklina Sol, sv-m SO 10:30 Nej
2006-07-05 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 9 Sjunklina Sol, sv-m SO 10:40 Nej
2006-07-05 Gädda 3 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 9 Sjunklina Sol, sv-m SO 10:50 Nej
2006-07-05 Gädda 3 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 9 Sjunklina Sol, sv-m SO 11:00 Nej
2006-07-05 Gädda 3 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 9 Sjunklina Sol, sv-m SO 11:10 Nej
2006-07-05 Gädda 6,5 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 9 Sjunklina Sol, sv-m SO 11:20 Nej
2006-07-05 Gädda 4,5 Vit Gäddsara Ja Nej AFTM 9 Sjunklina Sol, sv-m SO 11:30 Nej
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions