Väder: Ostlig vind. Ganska svag och måttlig. Mestadels regn men mer dugg än ös. 

Mitt på dagen svängde vinden om till sydostlig eller rentav sydvästlig. Milt och behagligt.

Åter lågt vatten, idag ner till minus 10 cm.

 

 

 

06-04-27

 

Torsdag

 

 

Ensiffrigt idag

 

 

 

Eller för att citera en utländsk klyscha "Wind of change". Dels för att det rådde ostliga vindar och det var länge sedan och dels för att nu är det några förändringar på gång här i min lilla värld av fiske. Inför den stundande attacken av näbbgäddor skall jag försöka komma ut på sjön åtminstone en gång nu i helgen men då får det banne mig vara fint båtväder. Exakt samma som idag kanske...
Ja, så här i efterhand ångrar jag mig att jag inte tog båten för den ligger klar, nytankad och provkörd ute på Långö. Men så regnade det ju i morse, får jag väl skylla på. Det känns alltid lite jobbigt att köra ut med båten i regn. Även om man är regnskyddad så kan det kännas lite kymigt och jag blir fegare och fegare för vart år som går just i början av säsongen. 
Men så lockade också ett par ställen jag hade i åtanke idag. Det är ju vardag och min sista semesterdag den här säsongen. Alltså extraledig dag för vårvintersäsongen speciellt avsedd för fiske. 

Här en vacker vårbild, laddad med djup symbolisk spänning och klassiska motsatspar.
Någonting i stil med å ena sidan den hoppingivande, vårens och romantikens, det vill säga det pånyttfödda livets, blå blomma och å andra sidan den dödligt blåanstrukna dödligt farliga gäddsaran i bakgrunden bringande död och förintelse till otaliga gäddor.
Den ständiga kampen mellan Liv och Död, Ont och Gott.
Vårens första skira grönska och blåklocka kontra hightech-materialen kolfiber och nylon.
Mellan döda löv och nya, ljusgröna grässtrån.
Mellan förgängelse och förnyelse.

Det är djupt!

Fast i mitt fall så släppte jag ju förstås tillbaka alla mina nio gäddor så där sket det sig lite med symboliken.

Hade mina landbaserade fiskeplaner gett utdelning så behövde jag ju inte känna ånger förstås men det gjorde de alltså inte. Jag hade i mitt tycke fullt berättigade förhoppningar att få mig ett par ordentligt stora gäddor idag. Men de kom helt på skam. Ser man på tabellen längst ner så upptäcker man bland annat att jag inte fick första gäddan förrän mer än halva fiskedagen hade gått för jag lade nog ut första kastet så pass tidigt som kvart i sju ungefär. Fiskade intensivt i fyra timmar på ett av skärgårdens, i mitt tycke, allra bästa gäddfiskeställen utan att få det minsta napp eller känning av fisk. Så med tanke på det kanske jag ändå borde byta rubrik?
Nej, skrivit är skrivit. Men visst rör det på sig i gäddvärlden med snabba förändringar.
Ibland blir man anklagad för att vara någon slags gäddfiskeexpert men det anser jag mig inte vara. Om man med det menar att man verkligen kan och vet allt vad gäddorna har för sig och var de befinner sig under hela årets månader och vad de i så fall sysslar med där. Och det gör jag sannerligen inga anspråk på. Däremot har jag ju ganska stor erfarenhet och är väl inte dummare än att jag tror att där de befann sig förra året vid en viss månad och viss väderlekstyp, föreligger det stor sannolikhet att det gör de också nästa år också vid likartade förhållanden. 
Låt oss gå tillbaka lite och repetera det vi lärde oss om korrelationsberäkningar för ett par veckor sedan. Eller ni får göra det för jag kan det redan. Så jag skulle tippa på att korrelationsfaktorn ligger på cirka 0,65 för att gäddan exakt uppträder lika år från år vid samma yttre förhållanden. Så en viss hjälp får man genom att fiska mycket och lära sig. 
Men i dag så gick alla beräkningar överstyr. På första stället där jag sannerligen tagit för givet att jag skulle landa massvis med fisk och kanske till och med någon blank sådan, fick jag som sagt inte ett napp. Och de yttre förhållandena var de bästa tänkbara, med svag, alldeles lagom vind. Mulet och lite duggregn var det också och det är bara bra. 

Återigen är det väl bäst att tydliggöra att jag inte klagar eller känner mig väldigt besviken. Jag bara konstaterar fakta. 
Nja... OK då...


Lite snopen kanske jag kände mig här på det andra stället. För där var det så att det vimlade av stora gäddor, och jag menar stora, exakt vid den här tiden förra året. 
Då har jag ändå tagit med i beräkningen att våren kanske kommit 14 dagar senare i år i jämförelse med förra. 
I statistiktabellen kallade jag stället för "Vik" för det är det en. Inte den skånska orten med samma namn. Och den del som en gäddflugfiskare når har jag betraktat som en tillfällig hållplats för de stora gäddorna på väg till eller ifrån de inre delarna där de sannolikt leker. 


Jag har besökt den här platsen ett par gånger tidigare i vår men då har det varit väldigt uppgrumlat och brunt vatten både beroende 

på den hårda västliga vinden och åarnas utsläpp av humusvatten. Men idag var det som synes lä och relativt klart vatten och jag tillbringade några verkligt trevliga timmar i gäddornas sällskap. Många gäddor stod väldigt grunt också och är det lä blir vattnet spegelblankt och då kan man verkligen njuta av något av det allra roligaste som gäddflugfisket skänker en. Nämligen att man extra tydligt ser vågen. Plogen i vattenytan. Eller att det bakom flugan bildas en buckla som troget som en hund i koppel trampar gäddsaran i hälarna. De som följer efter tätt, tätt intill under hela kastet på det viset hugger väldigt sällan men är kul att titta på. Men de som blixtsnabbt närmar sig så svallvågorna krusar vattenytan, brukar alltid hugga och det är bara att lyfta spöet så sitter de där.

Den här bilden tog jag mest med för att att man så tydligt ser blodiglarna. Flera gånger i år har jag lagt märke till och tyckt att de är ovanligt många i år. Som den gäddexpert jag alltså inte är skulle jag ha vetat vad det beror på. 
Däremot kan jag ställa upp den hypotesen att det beror på att de stått ovanligt stilla under sistlidna vintern eftersom hela innerskärgården varit isbelagd så länge. Är det öppet vatten tvingas de röra på sig betydligt mer för att hitta sin rätta, trivsamma vattentemperatur som ständigt skiftar på grund av vindens växlingar men är det is, går det mycket lättare och där kan de stå och slöa långa tider och blir därmed ett lätt byte för de elaka små blodsugarna.

Förutom en lätt besvikelse över att jag inte kom i kontakt med en av de där stora gäddorna så blev det ändå en väldigt trevlig och bra fiskedag till sist. Jag upplevde vädret som milt och behagligt och det lätta regnet störde mig inte det minsta. 

Vi får se nu i helgen om jag vågar mig på en sjötur efter matfisk. Kanske det bara hinner bli en enda. Nu pratar vi alltså innan fiskesemestern nu i maj. Det beror också lite på hur pass punktliga näbbgäddorna är. Tyvärr tror jag att de inte kan hia sig mer än ett par dagar från tidtabellens punktliga ankomstdatum första maj.
Så fort jag ser en näbbgädda blir det nog så att jag tar ett par, tre veckors fiskesemester.

Man vill ju också få tid till lite trädgårdsarbete. Elda upp gamla löv, kvistar och inte minst lite gammalt skräp man samlat på sig under året.

Sist vill jag säga till alla ni besserwissrar där ute; jag vet mycket väl att blommorna på den första bilden inte är blåklockor. Tyckte bara det förhöjde den lilla parodin på den falskt djupsinniga retoriken vid alla tal till våren man hört i sina dagar. Självklart vet jag att det är en av de allra vanligaste vårblommorna vars namn är så allmänt känt att jag inte anser mig behöva sätta ut det. 
Bara för att bevisa att jag kan; majblomma!


 
Datum Art Plats Vikt Bete Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2006-04-27 Gädda Vik 1,5 Vit Gäddsara Ja AFTM 5 Flytlina Svag O, mulet, regn 11:30 Nej
2006-04-27 Gädda Vik 1 Vit Gäddsara Ja AFTM 5 Flytlina Svag O, mulet, regn 12:30 Nej
2006-04-27 Gädda Vik 1,5 Vit Gäddsara Ja AFTM 5 Flytlina Svag O, mulet, regn 12:45 Nej
2006-04-27 Gädda Vik 2,5 Vit Gäddsara Ja AFTM 5 Flytlina Svag O, mulet, regn 13:00 Nej
2006-04-27 Gädda Vik 3,5 Vit Gäddsara Ja AFTM 5 Flytlina Svag O, mulet, regn 13:30 Nej
2006-04-27 Gädda Vik 0,5 Vit Gäddsara Ja AFTM 5 Flytlina Svag O, mulet, regn 13:45 Nej
2006-04-27 Gädda Vik 2,5 Vit Gäddsara Ja AFTM 5 Flytlina Svag O, mulet, regn 14:00 Nej
2006-04-27 Gädda Vik 2 Vit Gäddsara Ja AFTM 5 Flytlina Svag O, mulet, regn 15:15 Nej
2006-04-27 Gädda Vik 2 Vit Gäddsara Ja AFTM 5 Flytlina Svag O, mulet, regn 15:30 Nej

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions