Väder: Minus två under natten. Lite halvmulet och disigt på morgonen och förmiddagen. Efter middagstid lite sol ovan diset. Var nästan lugnt på morgonen. Så ökande så smått till måttlig fram på dagen. Syd-sydvästliga luftströmmar.

Lågvatten till cirka 10 cm under normalvattenstånd.

 

 

 

06-04-12

 

Onsdag

 

 

Färgrik dag

 

 

 

Det har blivit ganska intensivt fiske nu de här dagarna. Så pass att jag inte hinner med att rapportera om alla. Som till exempel den i måndags. Eller jag struntade helt och hållet att göra det, kanske man rättare ska uttrycka sig. Eftersom det hände så lite. Så illa gick det dock inte att det blev bom. En trekilosgädda till sist blev det samt något napp. Samt att jag trampade på en fisk. Kanske var det en ål men konstigt kändes det när det började sprattla under vadarstöveln. 
Jo, ytterligare ett fint strandfynd gjorde jag också. En sådan där stor gummifisk med grov enkelkrok inbäddad i plasten? Gummit? Segt godis? 
Jag hittade ju ett jerkbait förra gången jag var ute och hade bild på det så jag hoppar över en liknande idag. Man försöker ju att inte upprepa sig alltför mycket. Dagen närmar sig också för vårbrasan och då lär det nog bli ett par bilder på vad jag samlat in under året. Ironiskt nog befiskade jag samma områden som jag tidigare i vinter stod och betraktade och tänkte suktande att där; där inne under isen finns fisken! Tänka om man kunde lägga ut linan där!
Det kunde jag och gjorde jag alltså i måndags men med ytterst magert resultat. Under dessutom goda yttre förhållanden. Förmodligen en tillfällighet.

Inleder denna dagens daboboksblad med en bild från stället där jag började. Det blir gärna nu så här på våren att jag vill börja så långt ut som möjligt tidigt på morgonen. Chansen är ju störst då både för att det är ganska lugnt och för att få mig en god och blank matfisk. Normalt sett hade jag nog fiskat från båten en sådan här dag, tolv dagar in i april och när det inte blåser på morgonen men än är den inte i sjön. Men snart. När dagens fisketur var över körde jag nämligen bort till Långö och målade bottnen för andra gången. 

Se så blå och fin den blev! 
Lägg gärna märke till det artistiska dekorationsmåleriet jag lade ner en sådan möda på. Fick använda en väldigt liten och smal pensel för att få fram den tigrerade, strimmiga effekten längs sidorna. 


Kanske skall jag kalla det för en installation och ställa ut båten i en konsthall...?
Nej, nu skall jag vända den om och putta ut den i sjön så fort jag hinner.
Än är det april, än hinner jag ut och fiska lite havsöring innan den hemska månaden maj infinner sig.
En annan sak jag beklagar med den långvariga isvintern är de missade chanserna att prova på några nya ställen jag sett ut.

Det var ett par alldeles nära själva stan och redan hade jag gett namn åt det dagboksbladet; Cityfiske. Men för att det skulle ha lyckats skulle det ha rått dels december eller januari dels regnigt och blåsigt väder så det inte var för mycket folk ute och rörde sig. Hela hösten karaktäriserades som vi kommer ihåg av först nästan sommarvärme och så knappt utan förvarning; sträng is- och snövinter. 

Tillbaka till kusten och mitt kastande med en One Size som förresten hade några glitterfiber i sig i samma nyans som båten här ovan. Och tammefan om inte den första gäddan lurade mig! (Eller mer passande nu när vi går in i påskveckan; Gud hjälpe mig om inte den första gäddan lurade mig!) Under flera sekunder var jag övertygad om att inte bara en havsöring tagit flugan utan dessutom en stor sådan. Den slog och for runt med en kraft och snabbhet som åtminstone jag förknippar med stor, blank fisk. Puls och spänning stegrades ända tills jag upptäckte den gulgröna färgen. Men jag blev inte över mig besviken. Det är alltid roligt att få en pigg gädda på lätt utrustning. Det kom jag att märka hela dagen att de har blivit mycket piggare och livligare nu på bara några dagar. Förmodligen har väl temperaturen stigit några grader och det är nog det som gjort skillnaden. Ingen tillstymmelse till is finns nu någonstans vad jag kan se men däremot ligger det kvar några små smutsgrå snöfläckar i skuggläge här och var. 

Trots många gäddor och många kort blev det inga särskilt bra. 
Än var det för jolmig botten, än var det dåliga ljusförhållanden och än var det missfärgat, brunt vatten. 

Det jag kallar ställe två är beläget ganska nära stan och både Lyckebyån, Nättrabyån och Ronnebyån går för full speta just nu och brunfärgar havsvikarna. Det kom som en negativ överraskning för mig för jag gillar när vattnet är klart. Men det verkade inte påverka gäddorna så mycket som mig och det får väl anses som huvudsaken. 
Här i alla fall en bild på dagens största gädda på cirka fem och ett halvt kilo.

Idag hade jag ovanligt många efterföljare. Jag menar alltså gäddor som följde efter utan att ta. Hur många det är som upptäckt tjusningen med gäddflugfiske genom att följa mina rapporter har jag ingen aning om. Kanske är det ett par stycken och det är ju roligt i så fall. Men flera var i femkilosklassen kunde jag se. Gäddorna alltså.
Under dagens fiske tänkte jag att kanske skall jag återgå till mitt #5-spö? 
Flera högg nämligen ganska våldsamt och ju lättare grejor desto skönare känsla. Men så hade vi ju den stora nackdelen som var så irriterande. Nämligen att det uppstod så många vindknutar. Ofta blev det en knut både på wiretafsen och även på själva flugvingen. Mäkta irriterande. Låter jag inte linan räta ut sig ordentligt i bakkastet? 

Jag skall minsann plocka fram den lilla rullen och kolla över flugförrådet eller binda några nya. Det är alltid kul med variation och utmaningar, tycker jag. Och bara fiska lugnt och avslappnat och inte försöka slå några rekord. 

Här stolpar jag fram längs en för tillfälligt tom strandremsa.  Men nu närmar sig stora folkvandringstiden för att låna ett historiskt begrepp. Alla skall ut i naturen snart. Det skall vårpromeneras. Det skall grillas korv och gås ut med hunden. Särskilt nu när påsken står för dörren och påskbordet ätits. När alla har tagit för sig av påskskinkan och påskpresenterna delats ut. 
Då gäller det att se upp i bakkastet så man inte fastnar i en färggran scarf eller någons hatt. Eller ännu värre; en hund eller allra värst, morbror Gustavs stora, tjocka, rödblålila näsa.

Jag är visserligen ledig nu över påsken men skall försöka ligga lite lågt vad gäller fiske. Även jag vill ut och vårpromenera lite lättare klädd än på bilden. Kanske byta till sommardäck på bilen. Kanske städa lite i trädgården och göra en trevlig vårbrasa. Blir det fiske så lär det väl bli med båten om det blir väder. Får se. Sedan gäller det att... Vänta, tyst?
Nej, det var ingenting. Jag tyckte det började väsa i sladdarna men Internetombudsmannen verkar inte dyka upp. Bra, det tyder på att det inte är några kontroversiella ämnen eller uttryck idag. Jag var lite rädda annars att just frasen "man försöker ju inte upprepa sig alltför mycket" skulle reta upp honom lite. Jag menar, här har jag ju hållit på och upprepat mig i över sex år med nästan exakt samma innehåll. Men han kanske är upptagen på annat håll. 


Sammanfattningsvis har det varit en framgångsrik vecka för mig, tycker jag. 

 


 
Datum Art Plats Vikt Bete Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2006-04-12 Gädda Ställe 1 4,5 One Size fits all Ja AFTM 6-7 Flytlina S-m SV, mulet 08:45 Nej
2006-04-12 Gädda Ställe 1 3 One Size fits all Ja AFTM 6-7 Flytlina S-m SV, mulet 09:15 Nej
2006-04-12 Gädda Ställe 1 3 One Size fits all Ja AFTM 6-7 Flytlina S-m SV, mulet 10:00 Nej
2006-04-12 Gädda Ställe 1 2,5 One Size fits all Ja AFTM 6-7 Flytlina S-m SV, mulet 10:15 Nej
2006-04-12 Gädda Ställe 1 2 One Size fits all Ja AFTM 6-7 Flytlina S-m SV, mulet 10:20 Nej
2006-04-12 Gädda Ställe 1 3 Vit Gäddsara Ja AFTM 6-7 Flytlina S-m SV, mulet 10:45 Nej
2006-04-12 Gädda Ställe 1 2 Vit Gäddsara Ja AFTM 6-7 Flytlina S-m SV, mulet 11:00 Nej
2006-04-12 Gädda Ställe 2 2,5 Vit Gäddsara Ja AFTM 6-7 Flytlina M-f SV, vxl molnighet 12:10 Nej
2006-04-12 Gädda Ställe 2 2,5 Vit Gäddsara Ja AFTM 6-7 Flytlina M-f SV, vxl molnighet 12:20 Nej
2006-04-12 Gädda Ställe 2 4 Vit Gäddsara Ja AFTM 6-7 Flytlina M-f SV, vxl molnighet 12:45 Nej
2006-04-12 Gädda Ställe 2 5,5 Vit Gäddsara Ja AFTM 6-7 Flytlina M-f SV, vxl molnighet 13:00 Nej
2006-04-12 Gädda Ställe 2 2 Vit Gäddsara Ja AFTM 6-7 Flytlina M-f SV, vxl molnighet 14:00 Nej

 

Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions