Väder: Lätt regn på morgonen men det upphörde. Mest mulet men med några korta solglimtar. Svaga till måttliga vindar mellan väst och nordväst. Ett par, tre plusgrader. 

Cirka tio cm över normalvattenstånd.

 

 

 

 

 

05-12-22

 

Torsdag

 

Räddad av gong-gongen

 

 

Verkar som turen vänt sig om något. Idag inföll nämligen min sedan långt i förväg utplockade kompledighetsdag. Och just till idag kom ett lågtryck indrivande från Brittiska Öarna och puttade undan det kalla och otäcka väder som rått nu i en vecka. Soligt, kallt och vindar från norr. En natt hade vi elva minusgrader. Folk hade redan börjat prata om vita jular, härliga vinterdagar, skridskois, åka skidor och sådant #%&£!!! Precis när det såg som värstast ut kom plusgraderna som en räddande julängel och bådade kanske inte en stor glädje som skulle vederfaras hela folket så åtminstone de som sysslar med gäddflugfiske. (Ursäkta Lukas!) 
Så kallt hade det varit att det fortfarande låg is kvar inne i vikarna. Vattnet var också mycket kallt. Jag gjorde mig därför inte så stora förhoppningar på att få så mycket fisk. Huvudsaken var, tänkte jag, att man kom ut och kunde få kasta lite. 
Körde därför allra längst ut i skärgården där jag visste det var öppet vatten. Det blåste heller inte kuling utan bara en svag bris. Gick ut på en grundflade mellan två öar där det ändå var lä för någon vindsida vågade jag mig trots allt inte ut på. 
För välbefinnandets skull är det också viktigt att klädsel och grejor fungerar bra och det gör mina nu. Köpte ju nya vadare för någon månad sedan och det är verkligen skönt att ha helt läckfria sådana. Investerade också i en ny jacka eftersom jag är lite missnöjd med min gamla vars stora nackdel är att det inte är vattentät. Jackan är en regnjacka i något mjukt material och verkar gedigen och väl värd sin stora peng.

Se den strålande stjärnan på himlen! Solen är ju också en stjärna, sägs det.
Ibland får man sina bästa bilder av en slump. Även så händer det att man får sina bästa fiskar genom en slump... 
Fast jag måste akta mig för att alltför mycket frånhända mig personligt ansvar, skicklighet, lokalkännedom, vana och erfarenhet vad gäller fiske och andra livets verksamheter så vi inte hamnar i rena fatalismen. Jag menar det här med tur och otur, slump eller inte. Är allt redan förutbestämt spelar det ju ingen roll vad jag än gör eller försöker göra för det är ju ändå inte mitt fel eller min förtjänst vad som än händer.
Jag brukar hävda att tur och otur jämnar ut sig i det långa loppet om vi nu håller oss till fiske. Likaså när det gäller att jag försöker räkna ut var gäddorna håller till just idag beroende på vindriktning, årstid, vädret i stort och andra faktorer. När det lyckas drar jag naturligtvis den slutsatsen att jag resonerat rätt. Men som det var för några veckor sedan när jag förde samma resonemang men att det var helt gäddtomt, vad berodde det på?
Nej, detta är snåriga saker och det är nog bäst att inte fördjupa sig för mycket i dem.
I alla fall inledde jag dagen på bästa sätt genom att exakt på ställets bästa punkt få en fin trekilosgädda väldigt tidigt. Stället var en sandstrand, kan vi säga, belägen mellan två öar där jag fiskade på läsidan. Man står mycket grunt och kastar ut mot lite djupare vatten och det är mest sand runtomkring. Men det bästa stället är ett område med lite småstenar och tång och mörk botten. Fast bara som idag när vattenståndet ligger lite över normalt.
Åh, vad kul! tänkte jag och drog in gäddan på det grundaste vattnet för att kanske få några bra bilder på den. Släppte tillbaka den helt utan att röra vid den till och med. Kroken satt allra ytterst och det var bara att ta tag om den och vips var den fri.
Vadade försiktigt tillbaka och började kasta igen. På, vad var det, andra kastet?, såg jag en svag virvel när fluglinan damp ner. Aha, ännu en gädda fast den här nog mycket mindre, tänkte jag som har stor vana att bedöma gäddornas vikt bara genom att iakttaga de vattenspår de lämnar efter sig.
Gjorde som jag brukar i sådana situationer, riktade först nästa kast åt ett annat håll för att ge gäddan tillfälle att lugna ner sig. För även om det bara var en kilosgädda var jag väldigt ivrig att få upp även den så dåligt fiske jag haft den sista tiden. Då blir man inte kräsen. 
Lade nästa kast ut över stenansamlingen någonstans där jag beräknade att den lilla gäddan borde befinna sig. Hade knappt tagit in linan ett par meter förrän det högg. Stenhårt!
Och det var absolut ingen sten. Nej, inte som det plaskade och levde om därute! Och glänste blankt!
Inte många sekunder tog det för mig att inse att det var blank och så kallad ädel fisk jag hade på kamasankroken! 

Ett tag hoppades jag på att det var en havsregnbåge men tyvärr var det inte det och hoppet var för den delen ganska litet för det var längesedan jag fått en sådan. 
Nej, en havsöring var det och det är den rubriken syftar på. Det är den som blir saved by the bell, som jag tror sång- och instrumentalensemblen Bee Gees sjungit om någon gång på sextiotalet. 


Havsöringen är alltså inte lovlig nu och jag är väl medveten om detta faktum. Hade detta skett om nio dagar istället hade jag däremot dödat den.

Hmmm...?
Här gäller det att väga orden på mikrovåg...

Aldrig får jag så många mail från folk med kritiska åsikter som när jag visar bilder på fisk uppe på land. 
Än ligger de på obekvämt underlag och än är de blodiga och nu är det säkert några som tror att jag strax skall slå ihjäl den eller att den redan är död. Men havsöringen hade inte den turen att till skillnad från gäddan strax innan, få kroken så att jag utan att ta i fisken, lätt kunna lossa den. Nej, och eftersom jag hade en helt perfekt uppläggningsplats för den alldeles intill, ledde jag in den dit. Det var bara att glidhasa upp den på en vall av gammal tång och vått sjögräs som var uppspolat på öns strand och så kunde jag ta loss kroken. Och puttade tillbaka den i havet igen, jag lovar.
Samt att jag fick valla den ut på djupt vatten igen. Men jag erkänner att den fick lite problem att återhämta sig. Jag fick stå där en bra stund och då och då vända den rätt, ytterst försiktigt, med vadarstaven. Blank fisk är känslig till skillnad från de mer tuffa gäddorna, är min erfarenhet.
Men så kom den sig och simmade därifrån och sedan såg jag inte till den mer. Den ser lite skamfilad ut på sina ställen men det var den från början. 
Jag bokade den till tre kilo men det är en osäker uppskattning. Mitt ögonmått är dåligt kalibrerat på blank fisk. Kanske den bara väger 2,5...? 
Den var i alla fall betydligt större än den jag fick för någon månad sedan och uppvisade en makalös fight. Tyvärr kämpar havsöring och gäddor i olika serier när det gäller rusningar, vildhet och uthållighet. Det är kanske också därför den blev lite groggy efteråt eftersom de tar ut sig på ett annat sätt än de mer loja gäddorna.
Jo, just det... Det var faktiskt under drillningen av havsöringen som jag råkade se att solen höll på att bryta fram, riktade kameran ditåt och tryckte av! Så kom den bilden till. 
Så nog hände det mycket under fiskets första kvart alltid och dagen låg fortfarande framför mig. 

Men den blev bara trevlig utan några nya toppnoteringar och vem hade väl kunnat förvänta sig det?
Kring samma ställe fortsatte jag att plocka några gäddor och jag mådde verkligen toppenfint för även vädret var helt enkelt underbart. Till råga på allt hade jag strax efter ett par mystiska napp som jag inbillade mig saker om. Bottennapp eller flytande tång eller sjögräs var helt uteslutet och ändå kände jag lätt motstånd i linan då och då. Någon fisk var det där ute som visade intresse för den vita gäddsaran. Ytterst spännande är det när man försöker få reda på vad det egentligen är för någonting. 
Jag spanade noga varje gång flugan kom inom synhåll efter förföljande skuggor men såg inget. Bytte då till en liten One Size och prövade igen. 
Då kände jag ett superhårt hugg och sedan inget mer. Hur jag än kastade, trugade och försökte.
Det troligaste var att det hade varit en väldigt liten gädda hela tiden men med tanke på havsöringen nyss fick man ju för sig annat.
Det är sådana händelser som verkligen ger fisket krydda och spänning och lång tid efteråt undrar man vad det egentligen var för någonting som simmade där ute.

Körde en kort sträcka till ett nytt ställe och prövade där men utan någon som helst framgång. En liten vik belägen bakom en hel massa fiskebodar, sommartorp, bryggor och upplagda båtar. Och även några båtar kvar i sjön för den delen. Det är bara andra gången någonsin jag fiskade där och när jag började var jag övertygad om att jag skulle få mig en eller ett par gäddor för det såg lovande ut.

Men det var ett kort ställe och efter en knapp timme var jag tillbaka till bilen igen. Det är ju också så att ställen där man inte ser till någon fisk går ganska snabbt att fiska av. 
Körde iväg till det tredje och sista stället ännu längre in i skärgården och gick en välkänd runda. Där avslutade jag fiskedagen med ett par relativt fina och roliga gäddor. Slutade fiska redan klockan tre för jag skulle julhandla på vägen hem. Det vill säga mat. Det vill säga julskinka, prinskorv. lite sill och dylikt. Likaså skulle jag... Åh nej, inte du!
-Jo då, Internetombudsmannen här! Jag kunde inte låta bli att undra över en sak.
-Vadå?
-Det var väl ingen sådan där Freudiansk felsägning du gjorde dig skyldig till nyss?
-Vad menar du?
-Jo, när du sade "mikrovåg". Det var väl inte så att du tänkte på mikrovågsugn och att en inkokt havsöring där skulle passat bra på julbordet? Och att du i själva verket slog ihjäl den och stoppade ner i den plastpåse jag vet att du alltid har med dig?
-Va! Nejdå, absolut inte! Jag kan gott hia mig tills efter nyår. Men då får man väl typiskt nog ingen blank fisk. Eller finns det kanske extra mycket havsöring nu för vad jag minns har jag aldrig fått några innan nyår förut. Och knapp efter heller för den delen. Inte förrän mars, april och aldrig många heller.
-Jaha, skall man tro på det...? Då får jag väl nöja mig med att rätta till ett sakfel. Det var faktiskt inte Bee Gees som hade en hit med "Saved by the bell" utan Robin Gibb solo.
-Oj, men det var nästan rätt. Ja, ja, Bee Gees var aldrig några av mina favoriter på den tiden, så det gör ingenting.

Det råkar vara julafton idag när jag lägger ut det här dagboksbladet och trots att det verkar vara toppenväder för fiske inser jag att det inte skulle vara särskilt populärt att ge sig iväg ut till kusten idag. Kanske blir det imorgon men kallare väder är på väg så vi får se hur det blir. Någon julfreak är jag absolut inte så god jul får ni önska er själva om ni absolut vill för härifrån komma inga men till gäddorna ett gott behag kan jag kosta på mig att önska!


 
Datum Art Vikt Bete Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2005-12-22 Gädda 3 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, s-m V 09:00 Nej AFTM #7
2005-12-22 Havsöring 3 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, s-m V 09:15 Nej AFTM #7
2005-12-22 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, s-m V 10:00 Nej AFTM #7
2005-12-22 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, s-m V 10:30 Nej AFTM #7
2005-12-22 Gädda 3,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Mulet, s-m V 13:00 Nej AFTM #7
2005-12-22 Gädda 3 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Regn, s O 14:00 Nej AFTM #7
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions