Väder: Mulet hela dagen. Frisk väst-sydvästlig vind. Mot eftermiddagen regn. 

Först var det lågvatten; kanske tio cm under. Det steg dock snabbt och mot slutet var det säkert tio cm över.

 

 

 

 

 

 

05-11-11

 

Fredag

 

 

Först några ord om min så kallade fisketur i onsdags. Onsdagen den 9. Familjeärende kallade mig västerut i Blekinge och då brukar jag passa på att fiska lite. Idag tänkte jag att jag skulle försöka pröva några nya ställen. Men det verkar som om jag inte har någon tur med dem. Eller är det en allmän formsvacka hos mig som håller i sig?
Det verkar nämligen som alla andra får massor med stora gäddor utom jag. Just nu har jag fått flera mail om det och även kikat runt lite på nätet. Skall det fortsätta på det viset vill jag snart inte vara me längre!
Så på morgonen tänkte jag att det vore väl fanken om det inte skulle lyckas idag!
Det var ett förunderligt väder. Som den värsta sommardagen! Ja, hade jag haft det så här varmt och skönt under min sommarsemester skulle jag ha varit glad.

Så lite kan jag kanske skylla på vädret. Stannade till vid olika badplatser i länet och provade lite. Och hur typiskt och idiotiskt som helst hade jag en gädda som attackerade flugan redan på första kastet! Det där när man bara repar ut lite lina och hystar iväg flugan några meter och låter den ligga medan man repar ut lite till. Fick väl upp den lite senare; en kilosgädda bara. Men tänkte, helt felaktigt som vanligt, att detta blir den första i en lång serie. När skall jag lära mig?
Fick inte upp en enda gädda till på den tid jag hade mig tillmätt. Och det var ändå ganska många timmer för jag började vid soluppgången. Snart blev vädret som på bilden ovan. 
Men dagen blev inte helt förspilld ur fiskehänseende ändå. För jag inventerade en del fiskeställen som jag inte besökt på 35 år och som måhända skulle kunna vara bra under andra väderleksförhållanden. Framåt dagen blåste det en ganska frisk vind som grumlade upp vattnet ute vid uddarna åt havet till. 
Jag har alltid trott och utgått ifrån att fisken mer styrs av årstiden än av vädret men får väl ändra mig. Det må gälla näbbgäddans ankomst första maj, havsöringen i april och gäddorna på senhösten. Jag söker gäddorna i lävikarna där de hör hemma nu men i själva verket är de kanske kvar utomskärs på lovartsidor?
Men att den nionde november kunna fiska i skjortärmarna och barhuvad är väl ändå ganska sensationellt väderleksmässigt sett?
Men sanna mina ord! Vi kommer att dyrt få betala för detta i form av fruktansvärda orkaner och vinterstormar som kommer Gudrun att framstå som en laber bris!
En annan lärdom jag förhoppnings tillägnat mig när det gäller nya ställen är att det är fel att döma ut dem efter bara ett försök. Många faktorer styr därvidlag och just idag råkade några av de allra värsta vara för handen. 
På tal om att bläddra runt på internet så finns det tydligen en hel massa diskussionsfora därstädes som handlar om fiske. All slags fiske och då också min trånga nisch. Får väl ta mig tid någon dag att noggrannare titta igenom några sådana. Kanske kan man lära sig något?
Jag menar, vad är det alla andra gör rätt och jag fel?
Äsch, det är bara otur. Jag fortsätter att köra mitt race så får vi se. Så med den inställningen att äntligen få en större gädda satte jag ut idag. 

 

 

 

Smågäddornas förbannelse

 

 

Så kan jag ju lite skämtsamt sätta dagens rubrik till. Det gick alltså inget vidare med dagens huvuduppgift. Ändå tyckte jag att förutsättningarna var de bästa på länge. Det jolmiga sommarvädret hade äntligen försvunnit. Visst, ett antal plusgrader var det dock men ingen sol och den sydvästliga vinden blåste på bra och när sedan regnet kom var det äntligen ett novemberväder man kände igen. För att uppfylla dagens målsättning siktade jag in mig på att befiska ställen ganska långt ut i skärgården för fanns de stora gäddorna inte i lävikarna så måste de alltså finnas långt ut, enligt tidigare resonemang och enkel logik. 
Men det var som förgjort. Den ena smågäddan efter den andra trillade in.

I början var i och för sig inte samtliga pyttesmå och två, tvåochettahalvtkilos är kul att få på det lätta spöt så det är inte det att jag gick och vantrivdes. Men jag kunde ju inte undgå att tänka på när jag gick samma runda sist. Det var för cirka tre veckor sedan och då kallade jag dagboksbladet för "Besök i barnkammaren".

Men, hade jag tänkt, tre veckor är lång tid så här på hösten och vid det här laget måste de ha flyttat på sig. De små borde ha gått in i vikarna, ut på djupt vatten eller var de nu gör av sig under vintern och de stora borde ha intagit deras platser. Det låter väl rimligt?

Vid det tillfället hade jag åtminstone fått ett par lite större gäddor att toppa med men idag fanns bara de små kvar. Inte undra på att man kände sig lätt irriterad. Men som jag brukar tycka så är det egentligen bara bra med alla dessa smågäddor som visar på att tillväxten är god. Det ger liv i vattnet och man bör inte tycka att...
-Eh ursäkta, får jag fråga något?
-Nej, försvinn!
-Jo, jag undrar varför du var så röd i ansiktet och liksom gnisslade tänderna när du skrev det där om smågäddorna?
-Det har du inte med att göra och vad vet du om det förresten!?
-Åjo, bildskärmen är min sensor och mig lurar du inte. Dessutom kände jag tangenttryckningarna som hammarslag i centralkretsarna.
-Jaha, men det är för att jag måste behärska mig och tänka på att det kan vara minderåriga som läser det här! Jag måste tänka på att hålla ett hyfsat språk, vara korrekt och inte låta känslorna skena iväg med mig. Och det kostar på! 
Bara jag tänker på de ДюŤŤффЖЖ!!! smågäddorna håller jag på att smälla av! Åh, jag skulle hemskt gärna vilja säga vad jag egentligen tycker om de þÝ!Æ®#¶þ!!! smågäddsДюŤŤффЖЖ!!! 
Va fanken skall de hålla på och terrorisera mig för! Va! De kan dra åt Ý!Æ®#¶þ!!!  
Egentligen skulle jag vilja skära dem i små, små strimlor och mata katten med dem! Bryta nacken på dem och slänga dem långt upp på land! Jag menar en och annan kan man väl stå ut med men tretton i rad! Idag igen! Inte konstigt att man blir så ДюŤŤффЖЖ!!! förbannad!
-Så, så, lugn! 
-Lugn, vadå lugn!? När det bara är smågäddor jag får hela tiden! Jag... 
-Men varför envisas du hela tiden med att andvända de där små flugorna då?
-Ja, men det var ju för ДюŤŤффЖЖ!!! det jag inte gjorde! Jag körde med den största jag kunde få spöt att bära och i många fall var den ju längre än gäddorna! Och inte nog med det, när jag bytte till en One Size, vad hände då? Jo, genast fick jag en trekilos och lite senare en fyrakilos! Va Ý!Æ®#¶þ!!! är det för något!?
-Eh... Jag vet inte. Det är nog bäst jag går nu...

Puh, vilken pärs! Men nu känns det bättre igen. 

Precis som det började göra mot slutet av fiskedagen. Jag hade ävenledes hållit på och kämpat på sten-och tångbottnar och i början även mot ganska stora vågor. Och jag kunde inte begripa varför det plötsligt var så djupt överallt. För jag vet bestämt att när jag började fiska var det lågvatten och jag anpassade dagens runda efter det. Det är vissa landmärken man har om man inte kikat på www.smhi.se innan man körde ut.

Det är särskilt ett stenröse som jag brukar kolla in när jag kör förbi och ser man det betyder det lågvatten. Och det gjorde jag på morgonen.  

 

Men på tillbakavägen hade det blivit osynligt och en tio, femton centimeters skillnad tyckte jag mig ha märkt. 
Det sista fiskestället fick då bli en savannbotten där det var lagom grunt och bekvämt att vada. Och kunde så småningom äntligen få känna de tunga knyckarna av en lite större gädda. I jämförelse med de andra jag fått idag var den rent av jättestor. Och en pigg fyrakilos kan dra och plaska på ganska duktigt. Jag bad den hoppa också och det gjorde den. Men det fotot blev alltför dåligt rent tekniskt sett. Tryckte väl av bråkdelen av en sekund för sent. Oftast vill de bara hoppa en gång också. Fiskade till det började skymma så smått och nu i regnet skedde det redan lite efter 15:30. 

 


 
Datum Art Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2005-11-09 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Sol, m S 08:00 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 08:30 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 08:45 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 09:00 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 09:45 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 11:00 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 11:30 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 2 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 12:00 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 1 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 12:15 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 12:30 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 1 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 12:45 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 13:00 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 1 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 13:15 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 14:00 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 3 One Size fits all Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 14:30 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 2 One Size fits all Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 15:00 Nej AFTM #5
2005-11-11 Gädda 4 One Size fits all Nej Ja Ja Flytlina Mulet, m-f SV 15:15 Nej AFTM #5
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions