Väder: Nu råder åter högtryck med vindar från sydost och ost. Varmt och soligt. Men fortfarande förfärande högt vatten. 

 

 

 

 

 

 

05-08-19

 

Fredag

 

 

Sammanfattning

 

 

Sammanfattning av flera saker. Inte bara av ett par fisketillfällen utan även av hela semestern. Eller också en rapport som säger att jag inte har något att rapportera.
I stort sett har väl augusti varit som väntat; den sämsta sommarfiskemånaden. Allra mest visade det sig idag. Då lyckades jag inte landa en enda gädda trots att jag var ute hela dagen. 

Nästan lika illa var det på onsdagen även om jag fick upp dem såsom tabellen skvallrar om. Men det var inget roligt. Fel fiskemetod; sjunklina och från båten. Då kommer två- och trekilosgäddor absolut inte till sin rätt. Men jag hade inget val. Det blåste alldeles för mycket för min smak vid bägge tillfällena. Väst-sydväst på onsdagen och ost-sydost på fredagen. Absolut inte kuling eller så men ändå för friskt för min kräsna del. Men det värsta i sammanhanget är ju att det fortfarande råder väldigt högt vatten. Kring 25-30 cm över och det ger sig inte. 
Det gör i sin tur att jag inte känner för att gå iland och fiska därifrån med vadare och lätt utrustning för det är det jag vill nu. Synd, men inte så mycket att göra åt. 

Men ändå är det märkligt så dåligt det var. Var är alla gäddorna?
Visst, jag hade väl ett par hugg och såg ett par, tre som följde efter men jag kräver mer!

Är man ute i båt en hel dag bör det vara lite bättre. Men jag känner igen situationen från andra sensomrar vad gäller fisk men inte vad gäller det envetna högvattnet. 
Vindriktningen har gått över till ost och det måste väl innebära att vattnet stockar sig vid utfarterna mot Västerhavet när det skall ut. Jag noterade till och med idag att det var lite högre när jag kom hem än när jag stack ut. 
Fortsätter det så här i veckan, vilket det skall enligt meteorologerna så lär det väl sjunka. Lagom till måndag, tisdag kan tänka, när man börjat jobba.

 

Jag har haft otur nu i ett par somrar i följd med att pricka in det bästa sommarvädret under min semesterperiod men det lär väl jämna ut sig i det långa loppet. Det har ändå fungerat bra med båt och motor i år och ett ordentligt genombrott det här med landstigningar har trots allt skett så jag skall inte klaga. Möjligen på att jag inte kunnat pröva på flera av de längst ut liggande skären och grunden där jag vet att man hittar de stora gäddorna under sommaren. 
Även om man börjat jobba så finns det ju helger och en och annan ledig vardag ändå. September är alltid lite av en mellanmånad vad gäller gäddfisket. Är det höst eller är det sommar? Min strategi i år kommer att bli att så mycket som möjligt utgå ifrån båten. Fast ut till de yttersta grynnorna blir det nog inte utan längre in och landstigning, hoppas jag på.
Jag har ju det här jättefina toppenstället på en holme men en sak har jag märkt vad gäller fisket och det är att det går alldeles utmärkt att överexploatera ett bra ställe. Återvänder man för ofta flyr gäddorna. Trots att man släpper tillbaka dem. Så det skall jag låta vänta och mogna till sig lite. Men vid lågvatten vet jag att flera liknande ställen kommer att framträda. 
Vattnet verkade lite konstigt idag. Väldigt mörkt på sina stället men jag menar inte vanlig grumlighet för det ser man sällan här ute. Det var som om det var mättat på biologiska rest- och nedbrytningsprodukter. Som om det laddade sig för ny algblomning. Men kanske nätterna har blivit för långa för att det åter skall kunna bli varmt i vattnet, jag vet inte. Men om dagarna råder riktig högsommarvärme å andra sidan. 
Ja, det var väl ungefär allt för idag och för den här sommarsemestern. 


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2005-08-17 Gädda Kring Bollöarna och Aspö 3,5 Vit Gäddsara Ja Nej Ja Sjunklina Sol, m-f V 08:30 Nej
2005-08-17 Gädda Kring Bollöarna och Aspö 3 Vit Gäddsara Ja Nej Ja Sjunklina Sol, m-f V 09:00 Nej
2005-08-17 Gädda Kring Bollöarna och Aspö 3 Vit Gäddsara Ja Nej Ja Sjunklina Sol, m-f V 09:30 Nej
2005-08-17 Gädda Kring Bollöarna och Aspö 2 Vit Gäddsara Ja Nej Ja Sjunklina Sol, m-f V 11:00 Nej
2005-08-17 Gädda Kring Bollöarna och Aspö 2 Vit Gäddsara Ja Nej Ja Sjunklina Sol, m-f V 13:30 Nej
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions