Väder: Frisk, byig väst till sydvästlig vind. Mest mulet men några korta solglimtar kom ibland. Högvatten. 

 

 

 

 

 

05-07-27

 

Onsdag

 

Hål i vadarna

 

 

 

Första semesterfiskedagen och det gick inget vidare. Men med de förutsättningar som rådde får man väl vara glad att det överhuvud taget blev några napp. Inledningen på detta års semester liknar förra årets alldeles för mycket. Nu talar vi väder alltså och år 2004s sommarsemester för min del karaktäriserades av ständigt friska västvindar, högvatten, kallt och regnigt. Precis som inledningen på den här veckan. 

För ett ögonblick fick jag för mig att fint väder var på ingång när himlen fick ett så här fint utseende. Molnen rör sig från höger till vänster på bilden nämligen och det hade varit nermulet och blåst väldigt friskt tidigare. 


Men det blev bara ett kort, soligt andrum. Sedan kom nya molnsystem indrivande från väster. Dessutom anser jag mig ha blivit lurad av diverse samstämmiga TV-meteorologer. 3-7 m/sek trodde de att vinden skulle blåsa i nämligen. 


OK, kanske de säger till sitt försvar, det var väl knappt mer än 7 heller, så vadå?

Nej, men att alla sju skulle blåsa så pass tidigt på morgonen tycker jag är ojuste. Jag hade räknat med ganska lugnt på morgonen och sedan ökande vind framåt dagen som det brukar vara. Men nu kunde jag inte köra utåt eller bortåt utan tvingades inåt istället. Långt in i skyddade vikar bland några stora holmar dit jag inte åker frivilligt under sommaren. Går det gäddor där över huvudtaget brukar de inte vara stora. Idag var de mycket riktigt varken stora eller många. Körde alltså dit med båten, tog på mig vadarna och gick i land. 
Tre tvåkilos strandgäddor är naturligtvis inte så mycket att komma med men om man tar hänsyn till min interna poänglista ser det genast mycket bättre ut. 
Först och främst är det mycket finare att ta en gädda när man vadar och fiskar med flytlina. Båtfiske med sjunklina är alldeles för lätt och ger bara grundpoäng. Har man dessutom den lätta klass femutrustningen fördubblar man poängen ytterligare. 

Det blev dock en ganska kort fisketur idag för vadarna läckte. Två rejäla hål i högerstöveln varav ett är något som ser ut som en spricka och ett som om någon skurit en reva i den med kniv. Annars hade jag planer på att ta mig längre ut i skärgården lite senare för vinden mojnade då och då mellan molnen. För de där tre gäddorna gav mersmak och jag ville gärna känna tyngden av en tre- eller fyrakilos men så blev det alltså inte idag.

Istället fick jag köra hem och torka vadarna för att dagen efter plocka fram tuben med Liquisol och limma på.
Först tänkte jag bara slänga eländet och köpa nya för jag antog att de blivit för gamla och börjat självspricka men det andra hålet såg ut som om jag råkat trampa på någon glasskärva eller dylikt. 

Jag ger dem en chans till, tänkte jag. 
Och så typiskt, tänkte jag vidare dagen efter när jag hade annat ärende inne i stan, att idag när jag inte skulle fiska, låg havet spegelblankt!
Men i år tänker jag inte låta något väder inkräkta allt för mycket på mitt fiske. Inte heller trasiga vadare. Man har ju semester som sagt och även om jag inte vill fiska varje dag så lär det väl bli några. 
Det här att gå iland på nya öar därifrån fiska verkar spännande. Vi får se vad det blir nästa gång. Helst vill jag ha lågvatten då  men nu är det högt. Och lär bli ännu högre för när jag skriver det här hotar de med ända upp till 100 mm regn dygnet mellan fredag och lördag. Så även på grund av andra orsaker blir det inget fiske för min del förrän tidigast måndag.


 
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Från land Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2005-07-27 Gädda Kring Tromtö 2 Vit Gäddsara Ja Ja Nej Ja Sjunklina Frisk SV, vxl molnighet 09:00 Nej AFTM 5
2005-07-27 Gädda Kring Tromtö 2 Vit Gäddsara Ja Ja Nej Ja Sjunklina Frisk SV, vxl molnighet 11:00 Nej AFTM 5
2005-07-27 Gädda Kring Tromtö 2 Vit Gäddsara Ja Ja Nej Ja Sjunklina Frisk SV, vxl molnighet 11:30 Nej AFTM 5
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions