Väder: Först mulet och det såg ut att bli regn men det blev det inte. Svaga morgonvindar och lite svalt. Så stabiliserade sig vinden till en alldeles lagom sydlig bris. Den höll i sig ända till femtontiden då sjöbrisen friskade i. Soligt från ungefär elva-tiden.

Cirka tio centimeter under normalvattenstånd.

 

 

 

 

 

05-07-15

 

Fredag

 

 

Mängdrabatt

 

 

Idag hade jag verkligen otur med antalet gäddor jag fick upp. Jag menar, tretton anses ju som ett olyckstal. Men slog inte ödet till värre för att ge igen för förra gångens lyckosamma fisketur må det vara hänt. Inte ens otur med vädret hade jag.

Det kom uppseglande några mörka moln men så mycket mer blev det inte i regn-och ovädersväg. Sedan sist har det nämligen fortsatt med närapå tropisk värme och upp till trettio grader och till idag var den stora väderlekshändelsen att det skulle bli regn. Just när min lediga dag skulle infalla. 
Inte ens den andra katastrofsituationen vad gäller mitt fiske infann sig. Havet var nämligen en enda gulgrön, ärtsoppeliknande sörja.
Sedan sist har tidningarna varit fulla med algblomningsreportage och de stackars algerna blir giftigare och giftigare för varje nummer. 
Nu är det snart en accepterad sanning att badar man i algblomning så får man Alzheimers, ALS och Parkinson. Så tolkas i alla fall de stort uppslagna forskarrapporter som säger sig ha hittat samma giftiga ämne både i hjärnvävnad hos döda i sådana sjukdomar och i algblomningen. Eller att cyanobakterierna kan producera samma ämne. 
Det konstiga är att inte fisken har dött av det. Men jag skulle tro att beror på att de inte kan läsa tidningarna och alltså inte vet om att det är giftigt.
Men för någon dag sedan slog vinden om till väst-sydvästlig och friskade i så jag tror att några sjok drev iväg och andra liksom vispades ner djupare. Visst märkte jag av algerna i och med att vattnet såg mörkare ut och på vissa ställen grumligare än andra men det störde inte fisket så värst mycket.

Fast här gäller det att inte förhäva sig. Kanske det har dött en hel massa fisk utan att jag vet om det?
Fast den här, dagens första gädda, levde då i alla fall. 


Så till den milda grad att jag ett (långt) tag trodde att jag måhända hade ännu en tiokilosgädda på Kamasankroken. Men en femkilosgädda att inleda fiskedagen är inte dumt det heller.

OK, det kan hända att den vägde några gram under den gränsen men den kämpade som en betydligt större så det må vara hänt. 
Även idag försökte jag granska kustlinje och stränder med den uttalade avsikten att återvända till hösten från landhållet. Och det är märkvärdigt hur hemmablind man är. För även idag såg jag några stränder som säkert kan lämpa sig för vadningsfiske nu till vintern. Jag antar nämligen att de flesta hus man ser ligga vid stränderna här i skärgården är sommarstugor och därmed står tomma efter augusti. Nu ser man ungar bada i vikarna och småbåtar vid bryggorna men snart varken eller. 
Det är en sak jag ofta undrat över varför man ser alla dessa hundratals båtar som ligger förtöjda överallt och knappt en enda ute till sjöss?
Nå, jag klagar absolut inte över det för det är härligt att ha en hel ytterskärgård nästan alldeles för sig själv. Ändå var det idag så i mitten av juli man komma och fint väder dessutom. 
Först såg jag en som jag tror pensionerad yrkesfiskare som körde förbi mig för att vittja sina ålahommor. En stund senare en kanotist som kom paddlande i närheten. Längre in var det mest segelbåtar och större motorbåtar på kurs in mot stan eller förbi längs kusten. 
Fast å andra sidan ligger ju min egen båt vid bryggan på Långö betydligt fler dagar än den får komma ut och plöja havets våg. Så man bör inte peka finger åt andra. I onödan.
Det kan ju bero på att de läst för mycket tidningar och inte vågar sig ut, vad vet jag?

Inte mycket men å andra sidan brukar det inte avhålla mig från att komma med synpunkter och kommentarer i alla möjliga ämnen. 

Studerar man fisketabellen längst ner så frapperas man över hur många smågäddor jag fick idag. Fast kanske skall man inte kalla tvåkilosgäddor för små, jag vet inte. Vad skall man då döpa de under kilot till, menar jag.
Mikrogäddor? Gäddglin? Gäddyngel?
Likaså slog det mig idag hur lika gäddorna grupperar sig år från år i mina vatten. Jag menar att där och där brukar man bara få mindre gäddor men där och där ökar chansen till större. Ändå att man inte på sjökortet eller genom att i verkligheten se området kan förklara varken det ena eller det andra.

Nu kan det bli lite förvirrande när jag också säger att särskilt de stora gäddorna flyttar på sig år från år. Men säg att det gäller ungefär hälften av storgäddeställena så blir det mer begripligt.
Än har jag inte varit ute så många gånger med båten så att jag kan ställa en heltäckande prognos men jag vet särskilt två ställen som brukat var bergsäkra för stora gäddor men trots att jag provat där två gånger har jag knappt sett en enda gädda varken stor eller liten. Men att då andra storgäddeställen (se förra dagboksbladet) varit fullbesatta.

 

Men det är som det skall vara, tycker jag. Men fick jag inga stora idag då?
Nä, den släppte.
Faktum är att jag gjorde en Lars&Bård med den gäddan. Det vill säga filmade kampen där den efter stund släppte, spö och lina fjädrade tillbaka och fiskaren svor till. Fast till skillnad från Lars&Bård (jag kan ännu inte skilja på dem) kastade jag inte spöt i vattnet. 
Jag vet inte om jag skall behöva förklara det för jag utgår ifrån att alla som brukar läsa det här sitter som klistrade framför TVn om söndagskvällarna kl 18 för att följa sina hjältars roliga fiskeskapader på olika exotiska platser. Om det mot förmodan ändå skulle finnas någon som missat det så kan jag tala om att sist var de vid Alta-älven för att fiska lax. (Ähum... Jag missade själv första hälften av programmet, tvingas jag att rodnande erkänna) Men det gick ungefär ut på att efter 85 timmars aktivt laxfiskande fick äntligen Lars&Bård ett jättenapp. Och så släppte den.
Just det, för första gången lät jag min kamerakompis filma hela tillställningen. Men tyvärr finns det inga möjligheter att låta er se resultatet. Eller tyvärr och tyvärr; så bra blev det inte. Både rent tekniskt och motivmässigt. 
Tyvärr är min kamerakompis väldigt stelbent och inte det minsta flexibel så det blev ingen bild av fisken eller när den gjorde några väldigt tillfredsställande plask. Gäddan vägde mellan sex och sju kilo och var vild! 
Likaså blev det en massa störande ljud av kluckande vatten och andra mystiska ljud som jag inte kan härleda. 
Nä, jag får nog lägga de planerna på hyllan att försöka få lite rörliga bilder. Kameran är ju ingen videokamera och i så fall måste jag införskaffa en sådan och dessutom en som sköter den. Samt en mer bildmässig skådespelare för att spela min roll. Samt en regissör med en sådan där klappbräda och megafon. Och en ljudtekniker med en mikrofon på en lång stång. Och man kan tänka sig hur trångt och livsfarligt det skulle bli i min lilla båt om alla dessa personer skulle hoppa omkring där och ständigt byta plats med varandra. 
Men framför allt har jag inte plats för videofilmer här på min hemsida. Enbart de två videosnuttar jag tog idag var på 146 MB. Detta att jämföra med hela min hemsida som är på 133 MB. Det i sin tur... Oj, det skulle jag inte ha sagt!
-Ha! Men det gjorde du! Och detta är sannerligen min uppgift såsom Internetombudsman att lägga mig i och påtala. Att du har överskridit storleken på din hemsida! På ditt webhotell står det i avtalet att du bara hyr för 100 MB och nu erkänner du att har 133! Va! Va!
-Ja, jag vet... Men det är väl deras sak och inte min att hålla koll på, eller hur?
-Hm... Kanske det. Men när du så här öppet erkänner det dröjer det nog inte länge förrän du får ett argt mail om den saken!
-Ha, på dig själv du! Nej, för mitt hotell är beläget i USA och de har ingen aning om vad jag skriver för de kan ingen svenska. Så om du inte skvallrar lär ingen annan göra det heller. 
-På det viset... Ja, bara du lovar att inte lägga ut en massa videofilmer på hundratals MB så... Det måste ju vara deras sak att se till att reglerna följs... Jag låter udda vara jämnt för den här gången då...

Så är det för tillfället men jag undrar om inte läget börjar förändras vad gäller webhotell, priser och storlekar. Hårddiskarna blir ju ständigt både större och billigare. Det kanske snart är dags att börja kolla upp andra hotell för jag antar att det inte bara är jag som har hemsidor som börjar svälla ut över alla gränser. Fler och fler skaffar bredband och därmed både vill lägga upp egna filmer på sin hemsida samtidigt som de utan problem kan ladda ner andras. Det ser faktiskt ut som om det börjar röra på sig här hemma ute i skogen där jag bor. Tidigare har jag inte ens kunnat skaffa mig vanligt ADSL genom Telia för Gagnekulla ligger för långt ifrån närmsta telestation. Men nu har jag sett hur de grävt ner ledningar för bredband här i närheten och det har börjat komma erbjudande om bredband från flera olika aktörer neddimpande i brevlådan. Någon erbjuder också plats för hemsidor. Vi får se. 


 
Datum Art Vikt Bete Båt Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2005-07-15 Gädda 5 Vit Gäddsara Ja Ja Sjunklina svag S, sol 08:00 Nej
2005-07-15 Gädda 3 Vit Gäddsara Ja Ja Sjunklina svag S, sol 10:00 Nej
2005-07-15 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Ja Ja Sjunklina svag S, sol 10:45 Nej
2005-07-15 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Ja Sjunklina svag S, sol 11:00 Nej
2005-07-15 Gädda 4 Vit Gäddsara Ja Ja Sjunklina svag S, sol 11:30 Nej
2005-07-15 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Ja Ja Sjunklina svag S, sol 11:45 Nej
2005-07-15 Gädda 1,5 Vit Gäddsara Ja Ja Sjunklina svag S, sol 12:00 Nej
2005-07-15 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Ja Sjunklina svag S, sol 12:15 Nej
2005-07-15 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Ja Sjunklina svag S, sol 12:30 Nej
2005-07-15 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Ja Sjunklina svag S, sol 13:00 Nej
2005-07-15 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Ja Sjunklina svag S, sol 14:00 Nej
2005-07-15 Gädda 2,5 Vit Gäddsara Ja Ja Sjunklina svag S, sol 14:15 Nej
2005-07-15 Gädda 2 Vit Gäddsara Ja Ja Sjunklina svag S, sol 14:30 Nej
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions