Väder: Sol och varmt. Svaga sydvästliga vindar. Cirka 5 cm under normalvattenstånd.

 

 

 

 

 

05-06-24

 

Fredag

 

 

Midsommarafton

 

 

Ja, var skall man tillbringa midsommaraftonen om inte ute på sjön, gäddflugfiskandes? Har någon ett bättre förslag? I så fall behåll dessa då gärna för er själva.
Men först några ytterligare ord (de sista?) om våra norska vänner Lars och Bård. Det tycks bli en följetong här bland mina dagboksblad. Det verkar finnas fullt med folk som sett alla deras flugfiskeprogram förut och säger att "vänta bara tills du sett det eller det avsnittet där de fiskar det eller det!" Och så med tillägget "innan du sågar det". Fast jag tycker inte jag sågat det förut heller. Man skall nog försöka dela upp TV-serien i en fiskedel och en humordel. Och att jag kanske har lite svårt för de skämtsamma inslagen beror säkert på min egen brist på humor. För det senaste avsnittet där de fiskade röding i en grund å bjöd på några väldigt fina fiskeblider när man såg själva hugget. 
Men de medlemmar i "The official Fan Club of Lars and Bård" som det säkert rör sig om, må ändå ge mig kredit för att de kanske får sig en och annan extra tittare genom att jag skriver om dem här. Söndagar kl 18 i TV1 alltså. Sex avsnitt där jag sett hälften när detta skrivs.
Jag råkar veta att det existerar fanklubbar över de mest obskyra och usla TV-serier så varför skulle inte Lars och Bård ha en? Som alltså inte är lika usel och obskyr som till exempel Kvinnofängelset. 
Jag kan se det framför mig; ett rum fullt med små norska flaggor, en samling män iklädda fiskevästar behängda med färggranna flugor och olika pin-on-reels. Mötesförhandlingarna förs på bruten norska och man beslutar om att fortsätta bombardera samtliga TV-kanaler med krav på att sända hela serien i repris. Och så har vi den stående punkten på dagordningen; att vördnadsfullt be en av idolerna att i egen hög person komma och prata på instundande årsmöte.
Efter mötesförhandlingarna kan man ägna sig åt diverse Lars&Bårdaktiviteter. En populär kurs går till exempel ut på hur man lär sig skilja på de två hjältarna; en kurs jag skulle behöva gå.
En klubbmedlem har lyckats komma över en fluga som Lars (eller var det Bård?) bundet alldeles själv och den förevisas stolt under fotoförbud och största sekretess. Givetvis har man en TV i varje rum med ständigt rullande Lars och Bårdfilmer på DVD.
Så tror jag det går till när de träffas och med sin förträffliga Lars&Bårdhumor tror jag inte de tar illa upp det minsta för denna lilla påhittade inblick.

Tyvärr går det inte lika lätt att hitta på något roligt (?) att skriva om dagens fisketur. För att inte tala om onsdagens som blev helt misslyckad. Hade verkligen sett fram mot att köra ut med båten då i onsdags på min lediga dag men det gick inte alls. Då blåste det nämligen en synnerligen hård västlig vind och då körde jag med bilen till Fågelskådarudden för där var det åtminstone lä. Och det gick att fiska om man med det menar vada omkring och kasta. Trodde verkligen inte så gott som samtliga gäddor simmat iväg ut på djupet redan. Men det hade de, alla utom en. Åtminstone på en väldigt lång sträcka som vadade igenom. 

Men idag, midsommarafton hade västanvinden mojnat och då körde jag hit, parkerade båten på en hemlig, väl dold, skyddad liten hamn som jag hittat en vinter. Iklädde mig vadarbyxor och lätt utrustning sökte jag upp ett ställe där jag förra gången sett flera stora gäddor. Men de var alla borta nu. 
Men en mellanstor på strax under fem kilo fick jag på ett av de förväntade ställena. Såg en tvåkilos som följde efter och skrämde iväg en annan på ett annat ställe, det var faktiskt allt under hela strandhugget. 

Jag hade förväntat mig betydligt fler både landade gäddor och napp. Eller åtminstone sådana som följde efter. Istället fick jag njuta av det sköna vädret. 

Men gäddan är en märklig och inte det minsta självklar fisk har jag lärt mig mer och mer. "Många är långa och svåra att fånga" är en visrad som jag gärna stämmer in i. 

På bara sju dagar hade de alltså nästan helt försvunnit härifrån. Men vart?

Det försökte jag utröna när värmen blev alltför skön att gå omkring i gummikläder och jag tog till sjöss igen. Tog av och vek ihop vadarna och plockade ner det lätta spöt. Tog fram det tunga med sjunklinan och körde ut, ännu längre till havs. Det vore det naturliga, tänkte jag, att har de simmat ut från stränderna nära land så bör man återfinna dem ute på djupgrunden. Det vill säga de små stengrund och skären allra längst ut med torskdjup emellan. Där man kan fiska i flera timmar utan att få ett napp men när man väl får det brukar det vara stora gäddor. 

Klockan var väl ungefär halv tolv och jag höll på ett par tre timmar utan att det hände något särskilt. Jo, en hade jag på ganska länge innan den oförklarligt nog, bara släppte. Den var nog ganska stor, kändes det som. 

Jag kunde i alla fall konstatera att djupgrunden sannerligen inte var överbefolkade så var gäddorna befann sig vet jag inte. Ändå att idag var en sådan där sällsynt dag när det blåste alldeles lagom. Man drev i perfekt fart så man hann med till och med att låta linan sjunka ett tag innan man började hemtagningen av flugan.

Men jag blev inte särskilt ledsen för att jag inte fick något för det var väldigt skönt att vara ute. Så idag gick min önskning jag (kanske dumt nog) uttryckte sist. Nämligen att jag gärna skulle vilja ha lite färre napp i utbyte mot bättre väder. 
Det är nämligen inte så att det föreligger ett negativt samband mellan fint väder (i betydelsen soligt och varmt) och dåligt fiske. Inte här ute. Inte när det blåser lite.

Jag hoppas att jag kan komma att bevisa det i många dagar framöver.

Inomskärs var det tätt med småbåtar när jag satte kurs hemåt. Även i hemmahamnen på Långö såg jag folk komma kånkandes med kylboxar, väskor, bylten och klirrande plastkassar. Använder man inte båten så mycket annars så nog passar man på när det både är midsommar och fint väder.
Det kan nog komma att bli lite glest mellan dagboksbladen framöver. Nu efter midsommar kommer jag att jobba mer än 100% och båtfisket är ju extremt väderberoende. Att köra ut med bilen och söka upp ett vatten som var bra i vintras är helt meningslöst bevisade jag redan i onsdags. Men det verkar fungera på två håll. För jag märker att det är inte så många som går in och kikar här på min Plogg under sommarmånaderna. Antalet träffar minskar från några få till ännu färre. En av anledningarna är att många är alldeles för snåla att göra det hemma från sin egen PC på sin fritid utan tjuvläser den från sitt jobb. Jo, så är det för jag kan nog se att det är väldigt många firmaservrar inblandade!
Ericsson leder den tvivelaktiga ligan, har jag kunnat konstatera.

 


 
Datum Art Plats Vikt Bete Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2005-06-22 Gädda Torhamns Udde, öster 3 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Hård V, sol 12:00 Nej AFTM # 5
2005-06-24 Gädda Skärgårdsö 4,5 Vit Gäddsara Ja Ja Flytlina Svag SV, sol 08:00 Nej AFTM # 5
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions